Internațional

Un magnat al presei britanice l-a sfatuit pe Hitler sa atace Romania

Ziarul de Vrancea
4 apr 2005 808 vizualizări
Strabunicul patronului Daily Mail, primul Lord Rothermere, l-a sfatuit pe Hitler sa atace Romania. Sprijinul lui Rothermere fata de cauza nazista a iesit la iveala in cursul unei investigatii realizate de serviciile de spionaj britanice asupra activitatilor Printesei Stephanie von Hohenlohe, "probabil, singura femeie care il poate influenta" pe Fuhrer

Strabunicul actualului patron al publicatiei britanice Daily Mail, primul Lord Rothermere, i-a

recomandat lui Adolf Hitler, la scurt timp dupa anexarea Cehoslovaciei, sa isi continue marsul si sa ocupe si Romania, potrivit unor documente date publicitatii recent de Telegraph. Ziarul citeaza o scrisoare trimisa de Lordul Rothermere lui Hitler si interceptata de agenti ai MI5. Totusi, acestia nu au luat actiune impotriva Lordului, avind in vedere ca el era un magnat al presei si parerile sale extremiste erau cunoscute.

Cum a ajuns sa scrie Lordul Rothermere lui Hitler?

Aparentul sprijin al lui Rothermere fata de cauza nazista a iesit la iveala in cursul unei investigatii realizate de serviciile de spionaj britanice asupra activitatilor Printesei Stephanie von Hohenlohe. Aceasta, fiica unui stomatolog vienez de origine evreiasca, s-a casatorit cu un aristocrat austro-ungar si a ramas o personalitate a cercurilor inaltei societati londoneze chiar dupa divort. Printre prietenii ei se numarau sotia unui fost premier liberal, sotia unui fost ministru laburist al Finantelor si familia nobiliara Londonderry, sustinatoare a extremei drepte. Legaturile sale i-au cistigat aprecierea Fuhrerului, dar si a altor importanti lideri nazisti, precum Himmler sau Von Ribbentrop, ambasadorul german la Londra. In 1933, chiar in anul in care Hitler a cistigat puterea, in cadrul MI6 circula un raport conform caruia serviciile secrete franceze au descoperit documente in apartamentul printesei de la Paris, prin care aceasta primea ordinul de a-l convinge pe Rothermere sa pledeze pentru ca Germania sa primeasca teritoriul cedat Poloniei la finalul primului razboi mondial. In cazul in care reusea, ar fi primit suma de 300.000 de lire sterline (13 milioane de lire sterline in prezent). Pe de alta parte, Rothermere platea printesei o renta anuala de 5.000 de lire sterline (200.000 in prezent), pentru ca aceasta sa fie "ambasadorul" sau in Europa. In 1938, activitatile printesei au devenit motiv de ingrijorare pentru MI6, care aprecia ca ea este, "probabil, singura femeie care il poate influenta" pe Fuhrer. Ulterior, relatiile dintre printesa si Lordul Rothermere s-au deteriorat. In martie 1939, un ofiter MI6 aflat la post in gara Victoria l-a interceptat pe avocatul ungur al printesei, Erno Wittman, in posesia caruia a gasit numeroase documente pe care printesa intentiona sa le foloseasca intr-un proces intentat patronului Daily Mail. Unul dintre acestea era o scrisoare trimisa de Rothermere lui Adolf Hitler, in care Lordul il felicita pe acesta pentru ocuparea Cehoslovaciei si ii recomanda calduros sa continue lovitura prin invadarea Romaniei. Procesul intentat de printesa a inceput la trei saptamini dupa declansarea razboiului, dar scrisorile compromitatoare nu au fost niciodata folosite si, in final, printesa a plecat in America, unde a fost arestata pentru incalcarea conditiilor de viza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.