Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Relaţia lui François Hollande cu Julie Gayet durează de doi ani

Ziarul de Vrancea
17 ian 2014 624 vizualizări
Actriţa a negat că ar fi însărcinată, însă nu şi relaţia cu preşedintele francez

Preşedintele francez François Hollande are o relaţie cu actriţa Julie Gayet care durează de doi ani, a dezvăluit vineri revista franceză Closer. Potrivit publicaţiei, care nu a prezentat fotografii noi, în pofida faptului că a anunţat acest lucru, presupusa aventură a început în 2012, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
Publicaţia se referă la fotografii făcute în cursul unei vizite a lui François Hollande, pe 20 iulie 2013, la Tulle, în Corrèze, pe când partenera sa, Valérie Trierweiler, se afla în Grecia, unde îl aştepta. Preşedintele nu a putut să i se alăture din cauza agendei politice, însă, în ziua respectivă, "s-a întâlnit cu Julie Gayet", scrie Closer, care precizează că actriţa se afla printre simpatizanţi.
La vremea respectivă existau deja zvonuri despre relaţia dintre actriţă şi şeful statului, având în vedere că Julie Gayet a depus plângere la sfârşitul lui martie 2013 pentru identificarea autorilor acestor zvonuri răspândite pe Internet. Însă "zvonurile erau fondate, până la urmă, iar revista Closer v-a dezvăluit săptămâna trecută aventura. Astăzi (vineri), vă dezvăluim că relaţia lor durează de doi ani. Ce s-a întâmplat cu adevărat în acea seară de iulie în piaţa de la Tulle? A fost o întâlnire întâmplătoare sau un weekend programat?", continuă publicaţia.

După şase zile, preşedintele şi-a vizitat partenera la spital

Closer citează mai departe un jurnalist de la La Montagne, Alain Albinet, precizând că acesta a fost prezent pe 20 iulie la Tulle, pentru a dezvălui "culisele" acelei zile. "Au fost făcute zeci de fotografii, inclusiv cu Julie Gayet, care este prea puţin cunoscută aici şi care era puţin cunoscută inlusiv la acea vreme. Oricum, niciuna nu avea vreun caracter compromiţător", afirmă acesta. "La vremea respectivă s-a semnalat prezenţa în grup şi la concertul din acea seară a lui Julie Gayet. Nimeni nu suspecta că ar fi fost vorba despre ceva", adaugă jurnalistul citat de publicaţie.
Actriţa a dezminţit joi seara, pentru postul Europe1, zvonuri cu privire la o sarcină, dar nu şi cu privire la o relaţie cu preşedintele Republicii. Gayet a cerut revistei Closer, pentru aceste dezvăluiri, despăgubiri în valoare de 50.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de euro. În cazul în care va obţine câştig de cauză, Closer va fi nevoită să publice verdictul pe prima pagină. În schimb, Hollande a decis să nu dea în judecată publicaţia, după ce, iniţial, a ameninţat în acest sens.
Pe de altă parte, preşedintele francez a mers joi să o viziteze la spital pe partenera sa Valérie Trierweiler, a anunţat Palatul Elysée.
Prima Doamnă a fost spitalizată în urmă cu o săptămână, după ce revista Closer a dezvăluit că şeful statului are o relaţie amoroasă cu actriţa Julie Gayet. François Hollande nu o vizitase până joi pe Valérie Trierweiler.

Referendum peste Prut: Găgăuzii vor alege între UE şi Rusia

Administraţia din Găgăuzia intensifică pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, unde alegătorii sunt chemaţi să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar şi o eventuală independenţă, iniţiativă criticată dur de Chişinău.

Alegătorii vor primi la referendumul din 2 februarie două buletine de vot. În primul, ei vor trebui să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Europeană?". Al doilea buletin va conţine întrebarea: "Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan)?".
Al doilea referendum, organizat în aceeaşi zi, este legislativ şi are un singur buletin de vot, cu întrebarea: "Sunteţi de acord să fie adoptat proiectul de lege de către UTA Găgăuzia care permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent?".
Organizarea referendumului a fost decisă de Adunarea Populară (Parlament) din Găgăuzia în noiembrie anul trecut, iar Procuratura Generală a R. Moldova a anunţat la 9 ianuarie deschiderea unui dosar penal vizând reprezentanţii locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. În plus, decizia Adunării Populare privind organizarea referendumului a fost invalidată şi de tribunalul local de la Comrat, care a decis că legislativul local nu are astfel de competenţe.
Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, doar problemele locale pot fi supuse unui referendum, nu şi cele de interes naţional.
Iniţiativa organizării referendumului în Găgăuzia intervine în condiţiile în care R. Moldova a accelerat procesul de apropiere de UE şi aşteaptă în cursul acestui an semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi eliminarea regimului de vize.
Cu o populaţie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie orotodoxă, de origine turcă), Găgăuzia are propriul Guvern - Comitetul executiv - şi Parlament - Adunarea Populară - şi este condusă de un başcan (guvernator), care este şeful puterii executive. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale: în primul rând rusa, apoi găgăuza şi, mai puţin, româna.
În octombrie anul trecut, Parlamentul găgăuz a decis redenumirea obiectelor de studiu în şcoli Limba şi literatura română şi Istoria Românilor în Limba şi literatura moldovenească şi Istoria Moldovei.

Scene de groază cu un condamnat la moarte

Un american a agonizat circa zece minute după ce i-a fost administrată o injecţie letală experimentală

Condamnatul din statul Ohio Dennis McGuire părea să respire greu şi să prezinte convulsii timp de aproape zece minute, înainte să moară, după ce i s-a administrat o injecţie letală constând într-un nou cocteil de medicamente care nu a mai fost testat vreodată, potrivit CNN.
McGuire a fost condamnat la moarte în 1994 pentru violarea şi uciderea în 1989 a lui Joy Stewart, la vârsta de 22 de ani, însărcinată în luna a şaptea. Rudele ei s-au aflat închisoarea de la Lucasville pentru a asista la execuţie. "Copii şi nora lui McGuire plângeau, vizibil supăraţi", a scris un reporter prezent la execuţie.  Înainte ca medicamentele să îşi facă efectul, McGuire a mulţumit familiei Stewart pentru o scrisoare pe care a primit-o, potrivit jurnalistei. "Copiilor mei le spun că îmi pare rău. Vă iubesc. Mă duc în rai şi vă aştept acolo", ar fi spus McGuire, citat de postul WDTN, afiliat CNN.
Potrivit reporterului Alan Johnson de la Columbus Dispatch, întreaga execuţie a durat 24 de minute, iar McGuire părea să respire cu dificultate timp de 10-13 minute. "Respira adânc. Scotea un sunet gutural. Era un fel de pufnit pe nas. În două rânduri a părut să se sufoce", a declarat Johnson, citat de WDTN. Moartea lui McGuire a fost înregistrată la ora locală 10.53 (17.53, ora României).
Execuţia a provocat o controversă, deoarece, la fel ca alte state, Ohio a fost nevoit să schimbe protocolul, după ce producători europeni - între care Lundbeck, cu sediul în Danemarca, care produce pentobarbital - au interzis închisorilor americane să le utilizeze medicamentele în cadrul unor execuţii.
Potrivit Departamentul pentru închisori din Ohio, statul a utilizat o combinaţie de midazolam, un sedativ, şi de hydromorphone, un analgezic.
Atât durata de timp până la moarte, cât şi respiraţia dificilă a lui McGuire nu sunt "tipice" unei execuţii, a declarat Howard Nearman, un anestezist de la University Hospitals Case Medical Center din Cleveland. "De ce a durat 24 de minute, nu vă pot spune", a declarat el, adăugând că execuţia "te face să te întrebi ce i s-a dat? Care a fost sincronizarea şi dozele?".

"Un experiment agonizant care a eşuat"

Într-un material scris pentru CNN, un profesor de drept afirma săptămâna aceasta că avocaţii lui McGuire au argumentat că acesta avea să se "sufoce până va muri în agonie şi teroare". "Statul nu este de acord. Însă adevărul este că nimeni nu ştie exact cum va muri McGuire, cât timp va dura sau ce va simţi el", a scris Elisabeth A. Semel, profesoară de drept şi directoare a Clinicii pentru pedeapsa cu moartea la U.C. Berkeley School of Law.
Avocatul Allen Bohnert, vorbind în numele echipei lui McGuire, l-a îndemnat pe guvernatorul statului să instituie un moratoriu asupra viitoarelor execuţii, după cele întâmplate joi. "În acest moment ar fi total nepotrivit ca protocolul execuţiei să fie considerat altceva decât un experiment agonizant care a eşuat", afirmă el. "Oamenii şi statul Ohio ar trebuie să fie îngroziţi de ceea ce s-a făcut astăzi (joi) aici în numele nostru. Ohio, la fel ca cetăţenii săi, trebuie să respecte legea. Statul a eşuat", apreciază el.
În prezent, în statul Ohio există 138 de bărbaţi şi femei pe culoarul morţii, potrivit CNN.

Google va lansa lentile de contact pentru diabetici

Google Lab, renumit pentru proiectele sale atipice, a anunţat, joi, că este pe cale să lanseze un set de lentile de contact capabile să ajute persoanele diabetice să îşi monitorizeze şi să îşi controleze mai bine glicemia. "Suntem pe cale să testăm lentile inteligente fabricate pentru a măsura concentraţia de glucoză din lacrimi", au explicat cei doi cercetători aflaţi la originea acestui proiect, Brian Otis şi Babak Parviz. Lentilele funcţionează cu ajutorul "unui mic cip conectat şi al unui senzor de glucoză miniatural, care sunt închise între două straturi de materialele din care sunt fabricate lentilele de contact", au precizat ei. Potrivit celor doi cercetători, testele clinice au fost deja efectuate pentru acest proiect, iar discuţiile sunt în curs cu Agenţia americană pentru medicamente (FDA).
Prototipul acestor lentile poate să determine cantitatea de glucoză din lacrimi, în fiecare secundă. Cercetătorii studiază posibilitatea de a integra semnale luminoase care ar putea să îi prevină pe purtătorii lentilelor atunci când anumite praguri ale glicemiei sunt depăşite.

Cel mai important gheţar din Antarctica a atins un punct critic al topirii

Gheţarul care contribuie cel mai mult la creşterea nivelului mării dintre toţi coloşii de gheaţă ai Antarcticii a atins un punct critic al topirii incontrolabile, şi ar putea să se prăbuşească în ocean în mare parte în următoarele decade, conform unui nou studiu prezentat de LiveScience.
Gheţarul Pine Island reprezintă aproximativ 20% din volumul total de gheaţă al banchizei antarctice occidentale - un amalgam de gheţari care acoperă aproximativ 2 milioane de kilometri pătraţi şi reprezintă aproximativ 10% din întreaga masă de gheaţă a Antarcticii. Mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că, ţinând cont de dimensiunile gheţarului Pine Island, topirea sa ar antrena un efect de domino şi asupra gheţarilor din vecinătate şi, în ultimă instanţă, după o perioadă mai îndelungată, ar duce la prăbuşirea întregii calote glaciare - fenomen catastrofal care ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu 3 până la 5 metri, inundând complet zonele de coastă unde se află concentraţii mari de populaţie.
Pe lângă faptul că este atât de masiv, gheţarul Pine Island este şi unul dintre cei mai instabili gheţari din Antarctica de Vest. În ultimii 40 de ani rata sa de topire pe timpul verii s-a accelerat, în special datorită curenţilor oceanici relativ calzi care au pătruns sub baza sa, topind gheaţa şi făcând masele de gheaţă de deasupra să se fragmenteze şi să alunece spre mare, expunând şi mai multă gheaţă efectului curenţilor de apă. Anul trecut, spre exemplu, un aisberg mai mare decât oraşul Chicago s-a desprins din Pine Island şi a început să plutească în Marea Amundsen.

Fumatul afectează aproape toate organele

Fumatul afectează aproape toate organele corpului, contribuind la declanşarea unor boli grave, printre care cancerul pulmonar, arată vineri biroul Chirurgului General din Statele Unite, într-un raport care face bilanţul a 50 de ani de luptă împotriva acestui fenomen. "La o jumătate de secol de la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General american, care stabilea prima oară o legătură între ţigară şi cancerul la plămâni, lunga listă a bolilor provocate de fumat şi fumatul pasiv continuă să crească", spune dr. Boris Lushniak, Chirurgul General al SUA. "Noul raport arată că fumatul este unul din factorii care duc şi la degenerescenţă maculară legată de vârstă (cea mai frecventă formă de cecitate — n.r.), diabet, cancer de plămâni, complicaţii la bolnavii de cancer şi la cei care se vindecă, precum şi la tuberculoză, bot de iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită şi disfuncţii imunitare", precizează el. Medicul subliniază că fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce s-ar putea evita în Statele Unite. De la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General al SUA, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza în privinţa pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza ţigărilor, dintre care circa 2,5 milioane de cancer la plămâni şi de boli cardiovasculare cauzate de fumatul pasiv, arată documentul, prezentat la Casa Albă.
Raportul din ianuarie 1964 a marcat începutul unei campanii neîntrerupte împotriva fumatului, în urma căreia au fost evitate 5,7 milioane de decese. În pofida progreselor spectaculoase - în prezent fumează 18% dintre americani, faţă de 42% în 1964 -, 443.000 de persoane din SUA mor anual de boli legate de fumat. În lume, fumatul face 5,7 milioane de victime pe an. "Acest nou raport arată că fumatul continuă să fie o imensă povară în ţara noastră", afirmă ministrul sănătăţii, Katheleen Sebelius, adăugând că anual costul economic al fumatului este în Statele Unite de peste 289 miliarde de dolari. Dacă nu se face mai mult, "5,6 milioane de tineri sub 18 ani vor muri prematur din cauza fumatului", avertizează ea.

Facebook a pierdut în doi ani 3 milioane de adolescenţi

Numărul adolescenţilor care au conturi pe Facebook a scăzut cu 3 milioane faţă de anul 2011, potrivit unui studiu al agenţiei digitale iStrategyLabs.
Noul studiu confirmă relatările din presa internaţională în ultimul an, potrivit cărora adolescenţii renunţă la Facebook. În 2011, Facebook avea aproximativ 13,1 milioane de utilizatori cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani, numărul acestora scăzând cu 25% în prezent, la 9,8 milioane.
În schimb, numărul utilizatorilor de Facebook cu vârsta de peste 55 de ani a crescut cu 80,4% în perioada 2011-2013, de la 15,5 milioane la 28 milioane. Pe de altă parte, în noiembrie 2013, theguardian.com relata că adolescenţii renunţă la Facebook în favoarea altor aplicaţii de comunicare instant precum WhatsApp, WeChat şi Kakao Talk, o consecinţă a faptului că părinţii lor au început să folosească tot mai mult această reţea de socializare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.