Internațional

NSA, la un pas de crearea computerului universal de decriptare

Ziarul de Vrancea
3 ian 2014 471 vizualizări
Această maşină ar fi capabilă să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online, indiferent că este vorba despre bănci sau mesageria electronică

Agenţia americană de informaţii NSA este foarte aproape să creeze un "computer cuantic", capabil să decripteze aproape orice codificare, potrivit ziarului The Washington Post, care citează documente divulgate de către fostul consultant Edward Snowden. Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secrete bancare, medicale, informaţii guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Giganţi informatici ca IBM urmăresc de mult obiectivul de a crea "computere cuantice", care să permită exploatarea puterii atomilor şi moleculelor, sporind astfel în mod considerabil rapiditatea şi securitatea computerelor. Însă unii experţi consideră puţin probabil ca Agenţia Naţională americană pentru Securitate să fie pe punctul de a crea o asemenea "maşină", fără ca membrii comunităţii ştiinţifice să fie la curent cu acest lucru. "Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în comparaţie cu companiile civile, fără ca cineva să ştie acest lucru", notează în The Washington Post Scott Aaronson, de la MIT.

NSA nu a răspuns unei solicitări AFP pe această temă.

Potrivit documentelor obţinute de cotidian, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite "cuşti Faraday", care protejează de o poluare electromagnetică provenind din exterior. Cu puterea potenţială a computerelor cuantice, aceste maşini inovatoare ar fi capabile să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online, indiferent că este vorba despre bănci sau mesageria electronică.

Snowden dezvăluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj în toate direcţiile, vizând între altele o serie de ţări europene, instituţii UE sau sistemul intern de videoconferinţe al ONU, şi în principal rolul NSA.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.