Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ianukovici, comparat cu Ceauşescu

Ziarul de Vrancea
2 dec 2013 586 vizualizări
Tot mai mulţi lideri politici de la Kiev încep să se delimiteze de preşedintele Ucrainei, în contextul intervenţiilor în forţă împotriva demonstraţiilor pro-europene

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu. Potrivit deputatului, cea mai bună soluţie pentru Ianukovici ar fi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care să-şi dea demisia. "Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu", a subliniat politicianul. Bohoslovskaia a menţionat că Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român. "Astfel de semnale deja se resimt în societate. Dacă nu se va schimba situaţia, spiritele se vor încinge pe parcurs şi vor deveni periculoase. N-ar trebui să admitem acest lucru. Astfel de răni nu se vindecă decât peste sute de ani, dar trebuie să recunoaştem că putem să ajungem aici", a mai spus Bohoslovskaia.
Circa 20 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, intenţionau să părăsească ieri grupul parlamentar, în vederea formării unui nou partid politic.

Un rusofil, "reinventat" de consilierii americani

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici este un politician care atrage scandalul, victoria sa frauduloasă la alegerile prezidenţiale din 2004 generând "revoluţia portocalie", în timp ce refuzul său de a semna Acordul de Asociere cu UE este denunţat astăzi de sute de mii de ucraineni.
Acest bărbat masiv, în vârstă de 63 de ani, este rusofon şi rusofil, şi reprezintă imaginea regiunii sale natale din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor lupte între clanuri mafiote în anii postsovietici.
Învins, în pofida sprijinului primit din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, de "revoluţia portocalie", care i-a adus la putere pe prooccidentali - între care pe rivala sa, Iulia Timoşenko, devenită premier -, Viktor Ianukovici părea discreditat pentru totdeauna. Cu toate acestea, el a ştiut să se reinventeze, ajutat de consilieri în comunicare americani. El şi-a ameliorat ucraineana, limba oficială a ţării eclipsată de rusă în perioada sovietică, şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2010 în faţa charismaticei sale rivale Iulia Timoşenko. De când a devenit preşedinte, Viktor Ianukovici a depus eforturi pentru a-şi şlefui imaginea, prezentându-se ca un apărător al valorilor democratice şi independenţei Ucrainei şi afişându-şi totodată voinţa de a se apropia de UE. Prin urmare, cel care a fost taxat drept "omul Moscovei" apărea în urmă cu câteva săptămâni, în aşteptarea semnăriii la sfârşitul lunii noiembrie a unui acord de asociere istoric cu UE, ca artizanul neaşteptat al viitorului european al Ucrainei. Dar, cu câteva zile înainte de semnare, după vizite înconjurate de mister făcute preşedintelui rus Vladimir Putin, Viktor Ianukovici a suspendat pregătirea acordului.

Se teme de Putin

Având îngheţate relaţiile cu europenii, preşedintele ucrainean riscă să nu se simtă în largul său nici cu "mentorul" Vladimir Putin. "Ianukovici este considerat un prorus, însă el nu a fost niciodată. Îi era frică de Putin", explică Taras Ciornovil. "Putin, pentru care «Ucraina şi Rusia formează un singur popor», constituie o ameninţare pentru Ianukovici. Dacă renunţă la integrarea europeană, Rusia îl va înghiţi", subliniază analistul Oleksi Haran. Preşedinţia lui Ianukovici a favorizat creşterea în putere a "Familiei", un puternic clan politico-financiar care reuneşte în jurul său mai mulţi apropiaţi de-ai săi, suspectaţi că se îmbogăţesc datorită influenţei sale şi corupţiei. Din acest clan fac parte fiul lui Ianukovici, Oleksandr, şi vicepremierul Serghei Arbuzov, în vârstă de 37 de ani. De asemenea, opoziţia şi presa ucraineană au criticat viaţa luxoasă a preşedintelui, denunţând în special reşedinţa de lux de la Mejigorie, în apropiere de Kiev, în timp ce ţara este în criză. Orfan de la vârsta de doi ani, Ianukovici a fost crescut de bunica sa într-o sărăcie extremă. În tinereţe, el a ispăşit trei ani de închisoare pentru furt, lovituri şi cauzare de răni, condamnări anulate mai târziu de justiţie. "Principala sa fobie este de a fi asasinat de unul dintre ai săi", povesteşte Taras Ciornovil.
Ianukovici a început ca mecanic, apoi a continuat ca patron al unei întreprinderi de transport. Ulterior, el a fost numit guvernator al regiunii Doneţk, în 1997 - într-o perioadă în care clanurile mafiote luptau pentru deţinerea controlului uzinelor metalurgice din zonă -, după care a devenit premier, în perioada 2002-2004, sub fostul preşedinte Leonid Kucima.
Soţia sa, Liudmila a fost ironizată pentru o intervenţie nereuşită în cadrul unui miting organizat în timpul "revoluţiei portocalii" şi practic nu a mai fost văzută în public din acel moment.

Zeci de jurnalişti răniţi

Peste 40 de jurnalişti au fost răniţi în timp ce relatau despre evenimentele din centrul Kievului, în ultimele zile. Majoritatea jurnaliştilor au fost răniţi duminică, în timpul confruntărilor din faţa administraţiei prezidenţiale, informează agenţia ucraineană.
O manifestaţie la care au participat cel puţin 100.000 de persoane - sute de mii potrivit opoziţiei -, a avut loc duminică la Kiev, în semn de protest faţă de schimbarea poziţiei preşedintelui Viktor Ianukovici, care a suspendat săptămâna trecută pregătirea unui acord cu UE. Confruntările care au avut loc în timpul manifestaţiei s-au soldat cu aproximativ 100 de răniţi în rândul poliţiştilor, potrivit autorităţilor, iar municipalitatea a anunţat că primeau îngrijiri 53 de persoane, dintre care 14 erau spitalizate, fără să precizeze dacă printre acestea se aflau poliţişti.

Vitamina D poate reduce incidenţa cancerului la sân

Suplimentele cu vitamina D pot preveni cancerul la sân şi lupta eficient împotriva acestei maladii, conform unor studii efectuate de cercetătorii canadieni. În 2008, un studiu efectuat de cercetătorii canadieni a relevat faptul că pacientele care aveau un nivel suficient de vitamina D în organism prezentau un risc de două ori mai mic de a muri de cancer la sân decât pacientele care aveau un deficit al acestei vitamine, iar studii efectuate în Norvegia şi Germania au ajuns la concluzii asemănătoare.
Chirurgul Kefah Mokbel, care îşi desfăşoară activitatea la o clinică privată din Londra, susţine că femeile cu vârsta de peste 20 de ani ar trebui să ia suplimente zilnice cu vitamina D pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer la sân. "Vitamina D ajută celulele canceroase să se transforme în celule normale şi întăreşte de asemenea sistemul imunitar. Alt beneficiu este acela că favorizează moartea celulelor canceroase ale sânului", a afirmat chirurgul britanic.

Elefanţii africani, decimaţi de la an la an

Africa şi-ar putea pierde o cincime din populaţia de elefanţi în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, potrivit unui raport publicat la deschiderea unei conferinţe ministeriale dedicate supravieţuirii elefanţilor, ieri, la Gaborone. "În centrul Africii, elefanţii suportă din plin efectele braconajului, însă, având în vedere amploarea sacrificării ilegale în toate subregiunile, chiar şi cele mai numeroase populaţii din sudul şi estul Africii sunt în pericol dacă tendinţa nu se inversează", afirmă într-un comunicat comun Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (IUCN), Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) şi organizaţia de apărare a mediului Traffic. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în centrul Africii, unde rata estimată a braconajului este dublă faţă de media continentală, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES.
Populaţia de elefanţi este estimată la circa 500.000 în Africa. Circa 25.000 de animale au fost ucise de braconieri în 2011 şi 22.000 în 2012.
Intensificarea braconajului constatată în ultimii ani pare a se datora în principal sărăciei şi lacunelor din ţările în care trăiesc elefanţii, asociate cu o creştere tot mai mare a cererii de fildeş în ţările consumatoare, mai ales în China şi în Thailanda.

Maladia Alzheimer ar putea fi o formă avansată de diabet

Cercetătorii americani au descoperit că anumite faze grave ale demenţei ar putea fi, de fapt, diabet de tip 2 în formă avansată, după ce au observat că aproape trei sferturi dintre pacienţii cu această formă de diabet s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Explicaţia constă în faptul că insulina produsă în exces pătrunde în creier şi distruge substanţe chimice-cheie. Insulina produce proteine amiloide care otrăvesc neuronii şi cauzează maladia Alzheimer. "Persoanele care se îmbolnăvesc de diabet trebuie să înţeleagă că acest fapt înseamnă mai mult decât ţinerea sub control a greutăţii sau decât urmarea unei diete. Este, de asemenea, primul pas către declinul cognitiv", a declarat Ewan McNay, de la Universitatea din New York.
Riscul crescut de Alzheimer pentru persoanele cu diabet 2 a fost avut în vedere de ceva vreme de comunitatea ştiinţifică. Oamenii de ştiinţă au experimentat această teorie pe cobai, pe care i-au hrănit cu alimente bogate în grăsimi şi au aşteptat să se îmbolnăvească de diabet 2. Apoi au testat creierul animalelor, descoperind că memoria acestora era afectată odată cu dezvoltarea diabetului. Insulina în exces ajunge apoi în creier, unde ar trebui să fie ţinută sub control de o enzimă care descompune proteina amiloid. Cu toate acestea, "deoarece este în exces, insulina înghite această enzimă, astfel încât proteina amiloid nu mai poate fi descompusă. Prin urmare, aceasta se acumulează până ce ajunge să formeze mase toxice, care otrăvesc neuronii. Este aceeaşi acumulare de amiloide care cauzează ambele boli - astfel încât diabeticii de tip 2 chiar au Alzheimer în formă incipientă", a adăugat cercetătorul american.

Obama, în vizită la Teheran?

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, intenţionează să se deplaseze la Teheran în cursul anului 2014, aşteptând o invitaţie în acest sens din partea regimului iranian, afirmă surse diplomatice citate de ziarul kuwaitian Al-Jarida. Astfel, Barack Obama ar vrea să devină primul preşedinte american care vizitează Iranul după Revoluţia islamică din 1979. Conform surselor citate, Barack Obama ar vrea să efectueze o vizită oficială în Iran până la jumătatea anului 2014.
La sfârşitul lunii septembrie, Barack Obama şi Hassan Rohani au discutat prin scrisori şi chiar prin telefon, fiind primele contacte la acest nivel între SUA şi Iran din ultimele trei decenii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.