Viața satului

Start oficial la finanţări rurale: noul PNDR a fost aprobat de CE

Mihai Boicu
1 iun 2015 1858 vizualizări
O dată cu acesta au fost lansate şi ghidurile consultative pentru trei măsuri u una priveşte exploataţiile agricole, iar celelalte două dezvoltarea afacerilor neagricole din mediul rural

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost aprobat oficial de Comisia Europeană, prin decizia oficială transmisă autorităţilor romane pe 26 mai. Noul PNDR beneficiară de o sumă de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde euro reprezintă fonduri europene, iar 1,347 miliarde euro contribuţia naţională. “Noul Pogram destinat agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR”, spune Doru Eduard Chiorescu, expert în accesarea fondurilor structurale. Odată cu aprobarea PNDR 2014 – 2020 au fost publicate ghidurile solicitantului  în varianta consultativă pentru sM4.1 a, sM6.1 şi sM 6.4. Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii agricole are ca scop creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi /sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţare de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor exitente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole. Sprijinul nerambursabil se acordă în funcţie de mărimea fermei, mică, medie sau mare. La o fermă de dimensiuni mici sprijnul poate fi maximum 100.000 de euro. În cazul fermelor mari sau formelor asociative, sprijinul poate fi de maximum 1,05 milioane euro pentru investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat la nivelul explotaţiei agricole, de la producţie, la procesare şi comercializare. Finanţarea europeană este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Sprijin pentru activităţile neagricole

Noul PNDR sprijină înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non – agricol din zonele rurale, prin submăsura 6.2 Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale. Beneficiarii sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole din spaţiul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non – agricole, pentru prima dată, precum şi microîntreprinderile mici care îşi propun activităţi non – agricole. Sprijinul financiar se acordă în două tranşe: 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 30% în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare. Finanţarea europeană nerambursabilă este de 70.000 de euro/proiect în cazul activităţilor productive, servicii medicale, sanitar – veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică şi de 50.000 de euro/proiect în cazul altor activităţi. Submăsura 6.4 Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole are ca scop microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care îşi creează sau dezvoltă activităţi non – agricole în zonele rurale. Finanţarea nerambursabilă este pentru microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente, cele nou înfiinţate, fermele care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi non agricole în cadrul întreprinderii deja existente. Sediul şi spaţiul social trebuie să fie amplasate în rural. “Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani şi nu va depăşi 200.000 euro/beneficiar pe trei ani fiscali (100.000 euro în cazul transporturilor). Intensitatea sprijinul public nerambursabil este de 70% şi se poate majora pană la 90% pentru solicitanţii care desfăşoară activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar veterinare şi agro – turism şi pentru fermierii care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unor activităţi non- agricole”, precizează expertul Doru Eduard Chiorescu. (Mihai BOICU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.