Viața satului

Impozitul agricol plătit în 2013 poate fi anulat în 2015

Mihai Boicu
3 mar 2015 1320 vizualizări
Pentru producţiile calamitate din 2013 se poate cere anularea impozitului u gradul de calamitate trebuie să fie mai mare de 30%, iar producţiile agricole să nu fi fost asigurate

Ministerul Finanţelor a stabilit condiţiile în care se poate anula impozitul pe veniturile din activităţi agricole, prin ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 197/2015. Contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere beneficiază de anularea impozitului pe venit din activităţi agricole datorate pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, conform OUG 40/2014, proporţial cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit, pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare; producţia agricolă a fost calamitată în proporţie de peste 30% din totalul producţiei aferente fiecărei grupe de produse vegetale sau animale. “Gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele verbale de constatare a pagubelor produse, întocmite, după caz, de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comisiile locale alcătuite din specialişti pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea.

Anulare pentru producţiile agricole neasigurate

Pentru putea să anuleze impozitul plătit în urmă cu doi ani, contribuabilul trebuie să depună o cerere la organul fiscal competente, prin care solicită anularea impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul 2013 şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, cu următoarele date: datele de identificare ale contribuabilului, numărul şi data emiterii deciziei de impunere prin care a fost stabilit impozitul e venitul din activităţi agricole datorat pentru anul 2013, numărul şi data deciziei prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul 2013. La cererea de anulare se ataşează copii de pe procesele verbale de constatare a pagubelor din care rezultă gradul de calamitate sau alte documente justificative, dacă este cazul, precum şi declaraţia pe propria răspundere din care să reiasă că pentru producţia agricolă calamitată nu au fost încheiate poliţe de asigurare. În cazul asocierilor fără personalitate juridică, cererea de anulare a impozitului agricol se depune la organul fiscal la care asocierea este luată în evidenţă fiscală. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.