Viața satului

VIDEO!!!Incredibil: falsificarea vinurilor nu mai este infracţiune

Mihai Boicu
8 iul 2014 4165 vizualizări
Sedinţa Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor a avut loc ieri la Jariştea şi a scos la iveală cateva lucruri grave.Astfel, falsificarea vinurilor nu e pedepsită în acest moment .Parlamentarii au dat un aviz pozitiv unui proiect de lege pentru sprijinirea asocierii agricultorilor."Dacă nu vă asociaţi şi să rezistaţi, veţi fi copleşiţi”, a avertizat Nini Săpunaru.viticultorii vranceni

Viticultorii din Vrancea au profitat de şedinţa Comisiei de Agricultură pentru a arăta cu ce probleme se confruntă. Piaţa vinurilor este într-un vid legislativ, în care falsificarea vinurilor nu mai este infracţiune, BFL-urile nu au lege şi sunt fabricate cu ajutorul unui îngrăşămant chimic, iar berea cu aromă de vin e pe toate rafturile. În Romania se poate vinde aproape orice în loc de vin. Deputaţii din Comisia de Agricultură au fost de acord cu un proiect de lege care prevede că viticultorii care se asociază şi adună peste 100 hectare de viţă de vie primesc un sprijin de cel puţin 80% din investiţii.
Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor s-a întrunit ieri Jariştea pentru a discuta despre Legea viei şi vinului şi pentru a aviza un proiect de lege privind ajutarea viticultorilor care se asociază. La discuţii au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, viticultorilor şi producătorilor de vin. Dezbaterile la legea viei şi vinului au arătat foarte clar interesele din acest domeniu, unde măsurile din ultimii ani au fost luate parcă cu rea intenţie împotriva viticultorilor locali, care lucrează circa 25.000 de hectare de viţă de vie. Din discuţiile care au avut loc a rezultat faptul că pe piaţa vinurilor se înregistrează o situaţie incredibilă la ora actuală pentru o ţară din UE: vid legislativ pentru vinuri şi pentru BFL. Falsificarea vinurilor nu mai este considerată infracţiune decat dacă se demonstrează că băutura a afectat sănătatea unei persoane, după ce Legea 187/2012 a abrogat din Legea 244/2002, a viei şi vinului, articolele care stipulau ca falsificarea vinului constituie infracţiune. Practic, poţi pedepsi pe cineva pentru vin falsificat doar dacă se îmbolnăveşte consumatorul din cauza vinului, au arătat participanţii de la întalnire. La BFL nu există nicio reglementare care să precizeze în ce condiţii se fac aceste băuturi.  “BFL-urile sunt orice produs din zahăr şi drojdie. Mai au nevoie de un bonificator, NPK, care este un îngrăşămant complex”, a spus Constantin Filat, reprezentantul Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte inspecţia vinurilor. NPK sunt îngrăşăminte pentru creşterea plantelor, care, pe scurt, conţin azot, fosfat şi potasiu.
 

Viticultorii vor să-şi vandă vinul la antrepozite
 

Viticultorii le-au arătat deputaţilor şi reprezentanţiilor Ministerului Agricultorii cu ce probleme se confruntă. Una dintre cele mai importante este că persoanele fizice nu îşi pot valorifica producţia. Propunerea comună a Federaţiei Viticulorilor, dar şi a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a fost ca să vinul să poate fi comercializat doar în anumite condiţii. “Propunerea asu mată împreună cu reprezentanţii viticultorilor este ca vinul care se află în custodie în antrepozite să poate fi comercializat către alte antrepozite sau către alţi agenţi economici”, a spus Petra Ochişor, directorul Direcţiei Agricole. Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor, a precizat că în acest mod vinul va fi produs în condiţii corespunzătoare şi va avea documente. De asemenea, Petra Ochişor a spus că proiectul Legii viei şi vinului trebuie modificat astfel încat falsificarea vinurilor să poată fi considerată infracţiune, iar în ceea ce priveşte amenzile, în 48 de ore să poată fi plătită jumătate din suma minimă, întrucat cuantumul acestora este foarte mare. Practic, la ora actuală se

Vinurile de masă ar putea fi vandute doar vrac

După cum arată noul proiect al Legii viei şi vinului, există pericolul ca vinurile de masă să nu mai poată fi vandute vrac, ci doar îmbuteliate, după cum a arătat deputatul Nini Săpunaru. Noul proiect stabileşte că sunt vinuri cu Denumire de Origine Controlată (DOC), vinuri cu Indicaţie Geografică (IG), vinuri fără DOC şi vinuri fără IG. “Această clasificare fără IG şi fără DOC nu necesită comercializare cu îmbuteliere. Suprafeţele sunt declarate, există trasabilitate stabilită şi atunci cand se eliberează documente nu se pot depăşi cantităţile. Micii fermieri nu au capacitatea să aibă linii de îmbuteliere, iar agenţii economici care nu au moştenit linii de îmbuteliere de la fostele IAS să fie mulţumiţi şi să ne lase şi pe noi să trăim”, a spus Toadere Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. În replică, Gabriel Roceanu, administratorul Cramei Oprişor, din Mehedinţi, a spus că nu se poate face trasabilitate cu butoiul. “Aceasta este părerea ţării despre Vrancea. Dacă nu înţelegeţi să vă asociaţi şi să rezistaţi, trebuie să înţelegeţi că acest lobby pentru vinul îmbuteliat va avea rezultate şi veţi fi copleşiţi”, a avertizat Nini Săpunaru, plecand de la afirmaţiile producătorului de vinuri.

BFL-urile nu au lege nici acum

Fermierii şi autorităţile locale au cerut reglementarea strictă a băuturilor fermentate liniştite. “Existenţa BFL-urilor prejudiciază dramatic piaţa vinurilor. Vorbim de un produs pe care dacă îl menţineţi trebuie să aveţi în vedere reglementarea cel puţin la fel de restrictivă ca la vie şi vin”, a spus Corina Nedelcu, director la Vincon Vrancea. La BFL acciza a coborat anul trecut de la 100 de euro pe hectolitru la doar 10 euro, modificare a Codului Fiscal care a fost votată şi de parlamentarii vranceni. “Nu am avut habar. Din păcate, ne-au luat prin suprindere pe toţi”, a fost justificarea lui Nini Săpunaru, care mai susţine şi acum că Romania intra în procedura de infringement dacă nu scădea această taxă. La randul său, subprefectul Cristi Misăilă a arătat că există şi alte băuturi decat BFL-urile care concurează neloial vinurile, cum ar fi berea cu aromă de vin, din care în Vrancea s-au produs nu mai puţin de 67.000 de hectolitri.

54 de dosare pentru vin falsificat într-un an

Constantin Filat, reprezentatul Minisiterului Agriculturii pe linia Inspecţiei vinurilor, a susţinut că pentru BFL este nevoie de un act normativ separat decat Legea viei şi vinului. De asemenea, acesta a arătat că dacă sunt produse pe bază de vin cu alcool din vin atunci acciza trebuie să fie zero, iar dacă nu, atunci să fie accizate. Constantin Filat a fost ezitant cu răspunsurile atunci cand a fost întrebat de Victor Istrate despre rezultatele controalelor efecutate. Omul de afaceri, unul dintre producătorii importanţi din Vrancea, a spus că în 2010 au fost controale dirijate şi că un angajat al Ministerului Agriculturii nu poate trăi cu un salariu de 900 lei pe lună. “Vă informez că Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a făcut sesizări. Am luat PET-uri la preţul de 4,80 lei cu tot cu TVA, la 5,20 lei. Cate acţiuni penale urmăreşte MADR şi ce s-a întamplat cu vinul acela din Vrancea (din 2010 - n.r.)?”, a întrebat la randul său Ovidiu Gheorghe, preşedintele PNVV. Constantin Filat a spus că la nivelul naţional în anul 2013 au fost 54 de dosare penale, dar nu se ştie finalitatea dacă falsificarea vinurilor nu mai e infracţiune.

Comisia a votat finanţarea viticultorilor care se asociază

Liberalul Nini Săpunaru şi social – democratul Liviu Harbuz au promis că vor susţine împreună proiectul de susţinere a asocierii viticultorilor

Votul de aprobare dat de Comisia pentru Agricultură pentru stimularea asocierilor din viticultură a fost unul din lucrurile bune care s-au întamplat ieri la Jariştea, pe langă problemele ridicate. În timp ce măsurile care, de regulă, îi afectează pe viticultorilori se iau mult mai rapid, proiectul de încurajare a asocierilor datează din anul 2009 şi nu a fost agreat de fostul Guvern Boc. Potrivit iniţiativei legislative semnată la vremea respectivă de deputaţii de Vrancea, printre care şi liberalul Nini Săpunaru, actualul preşedinte al Comisiei pentru Agricultură, statul sprijină înfiinţarea de asociaţii de producători viticoli în suprafeţe de minim 100 de hectare de viţă de vie nobilă şi acordă un sprijin financiar de minim 80% din valoarea de investiţie pentru înfiinţarea şi dezvoltarea combinatelor de vinificaţie pe baza documentaţiei întocmite de către asociaţiile de producători viticoli. Cum este vorba de un ajutor de stat, trebuie notificată Comisia Europeană. Din proiectul de lege a fost eliminat articolul 8, care prevedea că valorificarea producţiei de vin se poate face şi de către persoanele fizice în limita a 1.000 de hectolitri de vin. Justificarea a fost că acest articol modifică Codul Fiscal şi la votul în plen ar fi respins. Membrii Comisiei pentru Agricultură au avizat favorabil proiectul legislativ, pentru care Camera Deputaţilor este cameră decizională. Acest proiect ar avea şansa să devină realitate, dacă PSD îl va susţine, aşa cum a promis deputatul Liviu Harbuz, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură. La şedinţa de la Jariştea a participat şi Peter Tamas Nogy, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care nu s-a dovedit prea informat cu privire la sectorul viti vinicol. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
George, acum 3579 zile, 8 ore, 11 minute, 26 secunde
Felicitari domnului primar Catalin Toma pentru buna organizare si desfasurare a acestei actiuni care vine in sprijinul fermierilor viticoli !
lars, acum 3579 zile, 11 ore, 22 minute, 24 secunde
ca si o ,,glumita,, se spune ca,in finlanda contribuabilul ideal ar arata cam asa:sa iasa de drept la pensie,sa fumeze si sa bea strasnic toata viata,si atunci cind se imbolnaveste sa o ,,merleasca,, citeste integral
George, acum 3579 zile, 12 ore, 53 minute, 10 secunde
Felicitari domnului primar Catalin Toma pentru implicarea si organizarea perfecta a evenimentului !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.