Timp Liber

Muzeul Radacina Vrancei din Birsesti, in ghidul Pe urmele timpului

Iulia Crețu
1 oct 2010 3470 vizualizări
Batrinul pasionat de casa veche vrinceneasca a ajuns in rindul putinilor colectionari de obiecte etnografice promovati de Muzeul National al Taranului Roman

Costica Besa, creatorul muzeului satului vrincean de la Birsesti, figureaza, alaturi de alti 13 romani, in ghidul editat de Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), "Pe urmele timpului. Muzee si colectii satesti din Romania 2010". MNTR isi propune "sa gaseasca acei colectionari de obiecte etnografice din sate, cu initiativa si faima locala, dar lipsiti de resurse si sprijin din partea institutiilor la nivel national, dornici sa infiinteze si sa gestioneze muzee private" si "sa le ofere consultanta de specialitate privind: conservarea si punerea in valoare a colectiilor, promovarea acestora si atragerea de fonduri". Cei de la Muzeu ii contureaza si portretul de colectionar al lui Costica Besa de la Birsesti, despre a carui colectie spun ca "ajunge sa fie, fara intentie, o marca identitara pentru cultura locala", dupa cum se specifica in ghid. Ideea infiintarii Muzeului "Radacina Vrancei" a aparut in 2004, dupa o drama personala, cind casa batrineasca a familiei lui Costica Besa a fost facuta una cu pamintul. Spiritul taranului de la munte din Vrancea s-a pastrat insa, muzeul lui Besa avind in patrimoniu aproape 400 de obiecte, majoritatea donatii ale consatenilor: unelte de munca, obiecte casnice, piese de costum popular si instrumente muzicale. De asemenea, "pastreaza cu grija si obiectele care demonstreaza participarea satenilor din Birsesti la Primul si Al Doilea Razboi Mondial: fotografii, arme, decoratii, acte", potrivit ghidului "Pe urmele timpului". Colectionarul Costica Besa are o poveste pentru fiecare coltisor si obiect etnografic din muzeu. "Asa am inceput sa fac colectie. Am inceput sa indragesc obiectele. Ma uitam la ele si-mi placea. De exemplu: ploasca asta, e de-a lui bunicu"â„¢"¦ Uite, galeata asta de muls, a muls bunica oile intr-insa"¦ Cu asta torcea mama cinepa, cu lingura asta mare dadea cheag la lapte, tipar de cas vechi"¦ Asa am inceput! Dupa ce am farimat casa veche"¦", deapana amintiri Costica Besa. Casa muzeu poate fi admirata in comuna Birsesti, intr-o curba a drumului spre Lepsa. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.