Sport

Transfer dubios de la Viitorul

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 1324 vizualizări
Cel mai tanăr debutant al naţionalei Romaniei, Cristian Manea, nu a fost transferat la Chelsea, cum se ştia * clubul lui Hagi a vandut drepturile jucătorului unui fond de investiţii, care l-a dirijat pe Manea în Cipru

Fotbalistul Cristian Manea a fost transferat de la FC Viitorul la echipa cipriotă Apollon Limassol, în iunie 2014, pentru suma de 2,5 milioane de euro, dezvăluie ProSport. Contractul prin care Viitorul a cedat definitiv toate drepturile economice ale jucătorului a fost semnat de Gheorghe Hagi, părinţii fotbalistului minor la acea vreme şi de reprezentanţii companiei cipriote Apollon Football (Public) Limited. ProSport scrie că Manea a rămas să evolueze la  FC  Viitorul încă un sezon, iar pe 31 august 2015 a fost împrumutat la Mouscron. Pe site-ul oficial al clubului belgian, fundaşul dreapta roman este anunţat ca fiind jucătorul echipei Chelsea, informaţie contrazisă de acte.
Potrivit sursei citate, Apollon Limassol şi Mouscron sunt cluburi de fotbal controlate de agentul israelian Pinhas "Pini" Zahavi, prin intermediul unor fonduri de investiţii. În acest fel, impresarul ocoleşte regulamentul FIFA, care interzice ca jucătorii de fotbal să fie deţinuţi, integral sau parţial, de o a treia parte, în afara cluburilor implicate în tranzacţie. Preşedintele clubului Apollon Limassol, Nikos Kirzis, a confirmat informaţia ProSport: "Da, fotbalistul Manea este al nostru, dar în prezent este împrumutat la Mouscron. Nu ştim cand va reveni la noi, e prea devreme".Agentul lui Cristian Manea, italianul Pietro Chiodi s spus că nu ştie de cine aparţine Manea. În septembrie 2014, în martie şi în iunie 2015, informaţia potrivit căreia Chelsea s-a înţeles cu Viitorul pentru transferul lui Manea a fost publicată de agenţia Reuters şi de ziarele Daily Express, The Independent, L’Equipe şi Gazzetta dello Sport. Stirea că Manea s-a transferat în străinătate nu a fost publicată niciodată pe site-ul oficial al Academiei de Fotbal "Gheorghe Hagi".
În acelaşi timp, agentul de jucători Marcel Popescu a dezvăluit faptul că e posibil ca Viitorul să facă obiectul unei anchete a FIFA, din pricina transferului controversat al lui Cristian Manea, cel mai tanar debutant din istoria naţionalei Romaniei. "O să intre pe fir FIFA, sunt regulamente internaţionale. Jucătorii nu mai pot aparţine unor companii. Era o practică în trecut să fie folosite fonduri de investiţii. N-aş vrea să fac aprecieri fără să ştiu exact cum arată actele. E posibil să fie o infracţiune sportivă. Nu ai cum să nu ştii cui ai vandut jucătorul. Poate să vină un terţ, un fond de investiţii, nu contează că e în Cipru sau în Anglia, îi dă lui Hagi  două milioane de euro şi apoi decide unde pleacă jucătorul. E o practică interzisă de FIFA, dar existentă în continuare. Sunt cluburi în lume ale căror drepturi economice aparţin în proporţie de 70% altor entităţi. Din acest motiv a intervenit FIFA, dar nu mi se pare normal ca FIFA să oblige un club să-şi ducă singur sacul în spinare, partea financiară... De ce? E transparenţă. Aici sunt situaţii care poate nu sunt morale, dar sunt legale", a declarat Marcel Popescu. În mai 2014, fundaşul dreapta a devenit cel mai tanăr debutant din istoria primei reprezentative a Romaniei, cand selecţioner era Victor Piţurcă. Manea a debutat oficial la varsta de 16 ani şi 10 luni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.