Sport

“Struţul” a scos fruntea din pămant

Ziarul de Vrancea
27 aug 2015 717 vizualizări
Deşi accidentat, Marian Oprea a încheiat proba de triplusalt a Campionatelor Mondiale de atletism de la Beijing pe locul VI *Allyson Felix, Anita Wlodarczyk şi Usain Bolt au fost vedetele serii

Atletul Marian Oprea s-a clasat pe locul şase, cu o săritură de 17.06 metri, în finala probei de triplusalt de la Campionatele Mondiale de la Beijing. Oprea a început concursul cu o săritură de 17,06 m din prima, în urma căreia s-a plasat pe locul III. În cea de-a doua a sărit  doar 16,23 metri, următoarele trei sărituri nu le-a efectuat,acuzand o accidentare la piciorul de bătaie. A mai riscat o ultimă încercare decisivă, însă  depăşit pragul. În orice caz, Marian este deocamdată singurul atlet roman care a adus puncte delegaţiei romane de la Beijing şi perfomanţa sa rămane notabilă. Marian Oprea are în palmares o medalie olimpică de argint în 2004, un bronz mondial în 2005 şi două medalii europene, bronz în 2006 şi argint în 2010. În privinţa concursului, a fost un duel aşteptat între cei doi performeri ai anului 2015, americanul Christian Taylor (campion olimpic în 2012 şi mondial în 2013) şi cubanezul Pedro Pichardo, atleţi care au trecut pragul de 18 metri în acest sezon. La început a ieşit în evidenţă Pichardo cu 17,52 şi 17,60 m.

Christian Taylor este la ora actuală cel mai în formă triplist din lume

Taylor i-a egalat performanţa, însă a rămas pe locul II din cauza rezultatului secund mai slab, penru ca în încercarea a reia să mai adauge nouă centimetri şi să treacă în frunte. Însă în ultima tentativă, americanul a realizat un salt uluitor de 18,21 m şi i-a închis orice posibilitate de replică lui Pichardo. Rezultatul lui Christian Taylor este la opt centimetri în urma recordului mondial stabilit de britanicul Jonathan Edwards în 1995. Pe locul III s-a clasat fostul campion mondial şi olimpic (2007-2008) din Portugalia, Nelson Evora (17,52 cm). Venind vorba de romani, cele două conaţionale prezente în preliminariile probei de lungime au ratat calificarea în finală. Mai experimentata Alina Rotaru a fost prima sportivă “sub linie”, cu 6,58 m, iar junioara Florentina Marincu a depăşit toate cele trei încercări. O atletă care a strălucit intens la mondiale este poloneza Anita Wlodarczyk, aruncătoarea de ciocan care a devenit în acest an prima femeie care a depăşit 81 de metri. Finala probei disputată ieri a fost dominată clar de Anita, care a depăşit de două ori 80 m şi ar fi caştigat titlul suprem cu patru din cele şase aruncări ale sale. Cel mai bun rezultat din finală a fost 80,85 m. Alăturand acest succes titlul obţinut de Pawel Fajdek în proba similară masculină, se dovedeşte cu Polonia este numărul 1 în această specialitate. Pe locul II s-a clasat chinezoaica Zhang Wenxiu (76,33 m), iar bronzul a revenit surprinzător franţuzoaicei Alexandra Tavernier (74,02 m).
La 400 m feminin, s-a impus o atletă deja intrată în legendă, americanca Allyson Felix, care a cucerit cel de-al zecelea titlu suprem (primul în această probă) şi a înregistrat cel mai bun rezultat al anului, 49:26 s. În afară de performanţele mondiale, Allyson are în palmares patru titluri olimpice, toate aceste victorii fiind înregistrate la 200 m şi cele două ştafete. La 400 m, americana cucerise argintul la 400 m. Trei sferturi din cursă, de urma lui Allyson s-a ţinut o altă legendă vie, britanica Christine Ohuruogu, însă aceasta a cedat fizic şi a încheiat ultima. Medaliile de argint şi bronz au fost cucerite de Shaunae Miller (Bahamas) – 49,67 s şi Shericka Jackson (Jamaica) – 44,99 s.

Nu există andidot pentru Bolt

Proba care a încheiat apoteotic programul zilei de ieri a fost cea de 200 m masculin şi a demonstrat ceea ce a mai rămas de demonstrat. Cat o fi Gatlin de Gatlin, Usain Bolt este imposibil de învins. Şi cum de la “suta” coreeană din 2011, “Insane” Bolt n-a mai ratat niciun start, jamaicanul a cucerit al patrulea titlu mondial consecutiv pe această distanţă. Din ultima turnantă, primul a ieşit Bolt, Justin Gatlin l-a depăşit pentru moment, dar Bolt a revenit şi a caştigat clar în 19,55 s (cu două sutimi sub performanţa anuală de referinţă a yankeului), în timp ce Gatlin a fost cronometrat în 19,74 s. Medalia de bronz a revenit unui reprezentant al noii generaţii, sud-africanul Anaso Jobodwana, în 19,87, foto-finnish cu panamezul Alonso Edward.
În clasamentul pe medalii al Campionatelor mondiale de atletism de la Beijing primul loc este ocupat în continuare de Kenya, cu 11 medalii în total, dintre care şase de aur, trei de argint şi două de bronz, în timp ce SUA au urcat pe locul secund, cu un total mai bun (12), dar doar cu trei medalii din metalul cel mai preţios criteriul principal de departajare, patru de argint şi cinci de bronz. Ultima treaptă a podiumului acestei ierarhii este ocupat de Jamaica, grație sprinterilor săi, cu trei medalii de aur şi două de bronz. Urmează Marea Britanie (3-0-0), Polonia (2-1-3) şi Cuba (2-1-0). este pe 4, cu 3 medalii de aur, Polonia, a
Astăzi concurează încă doi atleţi romani: Claudia Ştef este înscrisă în proba de 20 km marş (ora 03:30), iar Mihai Donisan va participa la calificările probei de săritură în înălţime (4:45).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.