Sport

Examene de maturitate

Ziarul de Vrancea
29 iul 2015 554 vizualizări
ASA Targu Mureş şi Astra Giurgiu întalnesc echipe titrate în turul III preliminar din Europa League

ASA Targu Mureş - AS Saint Etienne (21:00, DigiSport 1)Ca urmare a clasării pe poziţia secundă în campionatul trecut, ASA Targu Mureş debutează în această ediţie a Ligii Europa. Adevărul este că, pe stadionul Transil, ASA îşi face debutul pe scena europeană, întrucat echipa de astăzi este alta decat cea care a evoluat de trei ori consecutiv în anii 1976-1978 în Cupa UEFA. Saint Etienne nu este chiar o echipă de speriat (locul V în Ligue 1 în ediţia recent încheiată), dar are un trecut glorios. Pană la evenimentul istoric din 1990 (cand Olympique Marseille a caştigat primul trofeu european al fotbalului francez), formaţia “stéphanoise” era cea mai bună performeră a Hexagonului, alături de Stade de Reims. Echipă care pierdea finala CCE  de pe stadionul “Hampden Park” din Glasgow în faţa puternicului Bayern, cu 0-1 printr-un gol marcat de Rummenigge. Şi în fine, formaţia unde şi-a găsit consacrarea unuia dintre cei mai mari fotbalişti francezi ai tuturor timpurilor, actualul preşedinte FIFA, Michel Platini. Vremurile au trecut şi în faţa formaţiei romaneşti nu mai stau Revelli, Battiston, Platini sau Johnny Rep, ci o formaţie construită cu migală de cinci ani şi jumătate de antrenorul Christophe Galtier. Camerunezul Assou-Ekotto este singurul nume care spune ceva, fiindcă Florentin Pogba n-a ajuns la valoarea fratelui său de la Juventus. Totuşi, St. Etienne este o formaţie de frunte a fotbalului francez, un fotbal care nu ne-a permis prea multe izbanzi, nici nu naţionala, nici cu echipele de club.
Isprava de anul trecut a Astrei Giurgiu, care a eliminat ilustra Olympique Lyon, ar putea să dea curaj echipei mureşene, care are totuşi un avantaj faţă de formaţia franceză. Un meci de Supercupă şi trei etape de campionat disputate de formaţia pregătită de Vasile Miriuţă, în timp ce Galtier se află încă în faza căutărilor. ASA trece prin clipe grele din punct de vedere managerial în această perioadă, dar a dat semne că trece destul de bine prin această perioadă, în ciuda plecării antrenorului care a condus perioada pregătitoare, Dan Petrescu şi a unor jucători. De aceea suporterii echipei care conduce în clasamentul Ligii I speră într-o evoluţie bună a echipei care a fost la un pas de a caştiga titlul cu două luni în urmă...
ASA: Stăncioiu – Golanski, Bejan, Lopez, Balic – Mureşan, N’Doye – L. Pedro, Jazvic, Brandan – Axente. Antrenor: Vasile Miriuţă
St. Etienne: Ruffier – Catherine, Perrin, Bayal, Pogba, Assou-Ekotto – Diomande, Clement, Hamouma, Mollo – Roux. Antrenor: Christophe Galtier.
Arbitru: Pol van Boekel (Olanda)

West Ham United – Astra Giurgiu (21:45)

West Ham United a fost a doua echipă care a cucerit un trofeu european pentru Albion, Cupa Cupelor în 1965, la doi ani după ce Tottenham a caştigat aceeaşi competiţie. În finala disputată chiar pe “Wembley”, West Ham, cu Bobby Moore, Alan Ball, Geoff Hurst şi Martin Peters, nume de legendă în echipa singurului titlu mondial al naţionalei engleze, caştiga cu 2-0 finala cu echipa germană München 1860, antrenorul “ciocănarilor” fiind Ron Greenwood. West Ham a mai jucat o finală în Cupa Cupelor în 1976, contra lui Anderlecht, chiar la Bruxelles (2-4), iar în 1980 a eliminat pe Poli Timişoara (4-0, 0-1) din aceeaşi competiţie, după ce bănăţenii (cu Dan Păltinişanu şi Lony Nedelcu) scoseseră din cursă pe scoţienii de la Celtic. “The Hammers” au terminat “Premier League” pe locul 12, dar a intrat pe tabloul Europa League, prin faptul că Anglia a cucerit un loc la capitolul fair-play, la care WHU a fost numărul 1 în Premiership! Din acest motiv, West Ham a trebuit să joace încă din primul tur preliminar, în care a învins formaţia andorrană Lusitanos cu 3-0, 1-0. Mai greu a fost în faza următoare cu maltezii de la Birkirkara, pe care i-a depăşit doar la lovituri de departajare, după 1-0 la Londra şi 0-1 în Malta, într-un meci în care fundaşul Tomkins a fost eliminat timpuriu! Din această vară, West Ham este antrenată de croatul Slaven Bilic.
În ceea ce priveşte Astra, antrenorul Marius Şumudică a fost impresionat de jocul “ciocănarilor” într-un amical cu Norwich City, mai ales de faptul că Bilic şi-a folosit toţi titularii în decursul acestei partide. Cum calificarea giurgiuvenilor în turul II, contra scoţienilor de la Inverness, n-a fost chiar uşoară, Astra va trebui să abordeze la un nivel superior întalnirea cu “ciocănarii” pentru a spera mai mult.
West Ham: Adrian – O’Brien, Collins, Maiga, Cresswell -  Amalfitano, Kouyaté, Noble, Jarvis – Nolan, Zarate. Antrenor: Slaven Bilic
Astra: Lung – Queiros, Oros, Geraldo, Moraes – Seto, Boldrin – Enache, Teixeira, William – Budescu. Antrenor: Marius Şumudică.
Arbitru: Adrien Jaccottet (Elveţia).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.