Social

Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu: Astăzi, despre planta medicinală numită PODBAL

Vasile Tarciniu
21 feb 2022 7533 vizualizări

Astăzi inaugurăm o nouă rubrică în Ziarul de Vrancea, intitulată „Farmacia verde a profesorului odobeștean Vasile Tarciniu”.

Colaborator al cotidianului nostru, profesorul este un pasionat și documentat culegător și utilizator de plante medicinale pe care le găsește în natură.

Profesorul Vasile Tarciniu a ales să înceapă noua sa rubrică în Ziarul de Vrancea cu planta medicinală numită „podbal”.

Podbalul este o plantă medicinală, folosită de mii de ani în medicina populară, printre cei care o utlizau se numără Hippocrate (părintele medicinei), precum și alți doctori ai vremii, Dioscoride, Plinius, Avicena. Cercetările medicale contemporane n-au făcut decât să confirme ceea ce se știa de mii de ani despre podbal, calitățile terapeutice ale plantei care ajuta în vindecarea bolilor pielii și ale aparatului respirator.

Crește în zonele umede și neumblate.La debutul timpuriu al primăverii, când câmpiile și povârnișurile n-au încă nici un pic de verdeață, potbalul este primul care-și scoate la lumină florile galbene, apoi frunzele tămăduitoare.

Planta acţionează benefic în cazul afecţiunilor respiratorii (bronşite cronice sau tabagice, astm, gripă, tuse seacă şi convulsivă, laringite, traheite, faringite, amigdalite, răguşeală, tuberculoză), protejează corzile vocale.

În medicina populară se utilizează florile şi frunzele. 

Părerile sunt împărțite: unii doctori specializați în terapii alternative recomandă doar folosirea frunzelor, pe când alții recomandă și folosirea florilor. În  principiu, ceaiul de podbal se face doar cu frunze uscate, care au proprietăți astringente și antiseptice, pe langă multe altele. Frunzele sale sunt bogate în vitamina C, inulină, carotenoide, acid tartric, acid malic, mucilagii și multe alte substanțe, benefice pentru sănătate. Frunzele se recoltează din aprilie până în iulie.

Iată cum se poate folosi potbalul:

Pentru uz intern:

Infuzie. O lingură cu vârf de flori şi frunze uscate la 250 ml apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute, se strecoară şi, opţional, se îndulceşte cu miere.

Se beau două, trei căni pe zi, cu inghiţituri rare, pentru tratarea astmului bronşic, a tusei persistente, a afecțiunilor gâtului,răguşelii și a afecțiunilor bronhiilor și plamanilor, silicozei pulmonare. Ceaiul de potbal este de asemenea un remediu împotriva tusei,răgușelii,laringitei, traheitei, faringitei, amigdalitei.Acest ceai este indicat şi celor care suferă de afecţiuni biliare, ale căilor urinare sau dispepsii.

Sirop. Se obţine din macerat de flori şi frunze, puse cu zahăr,se altenează straturile de frunze şi zahăr, într-un borcan închis ermetic, care se îngroapă în pământ. Se dezgroapă după opt săptămâni, siropul obţinut se fierbe puţin, se strecoară şi se amesteca în proporție de doi la unu, adică un kg de preparat de frunze, se amestecă cu o jumatate de kg de miere de albine,apoi se pune în sticle închise ermetic. Se păstrează într-un loc răcoros.Se consumă în timpul iernii una, două linguriţe pe zi, pentru combaterea gripei, a bronşitelor şi a afecţiunilor pulmonare.Este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru combaterea tusei. Acelasi amestec se folosește și extern, putând fi aplicat pe răni, abcese, erizipel.

Tinctura. Tinctura se prepară din flori proaspete de podbal, puse într-un borcan, peste care se toarnă alcool alimentar, votcă sau țuică făcută în casă. Vasul se ține închis ermetic, timp de șapte zile. În afectțunile respiratorii se iau cate 30 - 40 de picături diluate în apă sau ceai de două - trei ori pe zi, înainte de masî. Tinctura de podbal poate fi folosită timp de doi ani de la data când au fost culese frunzele.

Suc. Se obţine din frunze proaspete, cu ajutorul unui storcător prin presare la rece sau date prin maşina de tocat. Se iau două, trei linguriţe pe zi, într-un pahar de lapte cald (cel vegetal este ideal).

Este un remediu eficient în bronşite, astm şi tuberculoză.

Pentru uz extren:

Cataplasme. Cataplasme cu frunze proaspete și spălate, zdrobite sau tocate ca un terci – se aplică pe piept sau pe zonele cu afecţiuni ale pielii sau înţepături de insecte.Ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare.

• Infuzie. Se prepară o infuzie din 70-80 grame flori, la un litru de apă clocotită. Se foloseşte pentru comprese calde pe tenurile grase sau acneice.

• Decoct. Se prepară un decoct concentrat din două, trei linguri de frunze proaspete şi zdrobite pe un fund de lemn, la 250 ml apă rece. Se fierb zece minute, se infuzează apoi într-un vas acoperit timp de 20 de minute, se strecoară. Se foloseşte pentru comprese ce se aplică pe tenurile ridate sau seboreice, dar şi pentru înţepături de insecte.

•Inhalații. În cazul bronşitelor cronice se pot face cu frunze de podbal sau cu flori și frunze sau frunze de podbal, isop şi cimbru. Se pune la fiert un litru de apă şi, când clocoteşte, se adaugă două linguri de amestec, se lasă la infuzat zece minute, apoi, cu prosop mare peste cap se inhalează aburii emanaţi. Vaporii de podbal, atât de la flori cât și de la frunze, trebuie inhalați de mai multe ori pe zi în cazul bronșitelor cronice cu accese dese și în insuficiența respiratorie sufocantă. În cel mai scurt timp se va resimți o mare ușurare.

Fumigațiile. Fumigațiile cu podbal se recomandă în afecțiunile aparatului respirator.Frunzele uscate de podbal se răsucesc în formă de țigară, se aprind și se sting în așa fel încât să iasă fum care trebuie inhalat. Procedeul se repetă de patru - cinci ori pe zi.

Alte beneficii:

Ca utilizare internă

• are efect diuretic;

• ajută la scăderea tensiunii arteriale;

• efect antispastic;

• ajută la vindecarea afecţiunilor sistemului circulator;

• subțiază sângele;

• vindecă tusea și provoacă expectorarea;

• bun adjuvant în emfizemul pulmonar;

• poate vindeca tuberculoza în faza incipientă;

• bun adjuvant în tratamentul pentru bronșită, laringită, tusea tabagică, astmul bronșic;

• micșorează simptomele resimțite de astmatici;

• ajută ca adjuvant în tratamentul sindromului de colon inflamat sau al ulcerului;

• un antiinflamator de excepţie;

• este folosit în tratarea infecțiilor urechii, dar și a flebitelor (prin faptul că are proprietăți de anticoagulare) ;

Ca utilizare externă

• comprese pentru tenul gras, ridat, acneic;

• micşorează simptomele resimţite în cazul zonei Zoster;

• vindecă arsurile solare şi înlătură senzaţia de mâncărime apărută în urma pişcăturilor de insecte.

• Picioarele umflate ar trebui scăldate mai des într-o fiertură preparată din frunze de podbal.

ATENȚIE: Chiar dacă are efect anticoagulant, se recomandă utilizarea cu atenție de către bolnavii care primesc heparina, aspirina sau warfarina, precum și alte medicamente cu proprietăți asemănatoare. De asemenea, gravidele ar trebui sa nu bea acest tip de ceai pentru că, în cantități mari (pentru un copil al cărui organe sunt în formare și o cană normală poate fi prea mul), devine toxic pentru ficat. Tot în cantități mari, acest ceai poate interacționa cu medicamentele antihipertensive, motiv pentru care se recomandă cererea unui sfat din partea medicului specialist înainte de a utiliza acest ceai.

 Să avem sanatate!

Profesor Vasile Tarciniu

Profesorul Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Profesorul de matematică Vasile Tarciniu din Odobești se află printre propunătorii de probleme selectați, cu o problemă din cele 25 de clasa a-V-a, alese din primul sfert de secol XXI. Vasile Tarciniu este singurul profesor din județul Vrancea selectat la „Probleme pentru ciclul gimnazial”. Dintre toate problemele propuse în Gazeta Matematică din primul sfert de secol XXI, n-a fost niciuna mai grea, mai frumoasă şi mai interesantă decât problema E 13599 din GM 2/2008, citată la pagina 101 și aceeași problemă nr 13, din GM 9/2020, citată la pagina 414.

Conexiunile profesorului Vasile Tarciniu din Odobești cu Gazeta Matematică

Profesorul Vasile Tarciniu din Odobești este unul dintre profesorii cunoscuți rezolvitori sau colaboratori ai Gazetei Matematice din județul nostru. Profesorul de matematică Vasile Tarciniu, are 46 de ani la catedră, după cum urmează:

  • 1972-1981, profesor titular la Școala Broscoșești-Lunca Banului, județul Vaslui

    1981-1990, profesor la Școala nr 1 Jariștea, județul Vrancea

  • 1990-2018, profesor la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești

Cum a pornit pasiunea pentru matematică a profesorului Vasile Tarciniu?

Pasiunea pentru matematică a început în clasa a VII-a, când a avut un profesor cu totul și cu totul deosebit, îl chema Kadar, care avea o ținută extraordinară, și profesională și morală. L-a impresionat omul acela. A zis că trebuie să se facă profesor precum dânsul. În liceu, iar a dat peste un profesor de matematică dedicat, prof. David Haim, de la care a învățat foarte multe lucruri bune. Mai târziu, la facultate, a întâlnit un om cu totul și cu totul deosebit – profesorul universitar Dan Brânzei.

Depănări de amintiri, despre perioada în care profesorului Vasile Tarciniu a aflat de revista Gazeta Matematică și modul în care aceasta și-a făcut loc în viața sa

Anul 1965 primul contact cu Gazeta Matematică. A aflat de revistă la școală în perioada liceului. Pe atunci, Vasile Tarciniu era elev la Liceul Gheorghe Gheorghiu-Dej (actual Liceul Teoretic Mihai Eminescu) din Bârlad, în clasa a IX-a.

Profesorul le-a prezentat revista și au fost solicitați să lucreze din ea. În perioada respectivă, Gazeta Matematică se vindea și la chioșcurile de ziare. A cumpărat revista de la chioșcul de ziare, a început prin a rezolva probleme și a citi articole. Fiind navetist de la Tutova la Bârlad, până să vină trenul rezolva probleme în gară, în sala de așteptare și continua în tren, până ajungea la Tutova. Treptat, revista a acaparat o bună parte dintre preocupările lui.

La Școala Broscoșești-Lunca Banului, județul Vaslui, Vasile Tarciniu, după ce a terminat facultatea, ca tânăr profesor de matematică și în același timp director, a sfătuit elevii să rezolve probleme din Gazeta Matematică. Școala în acea perioadă era abonată la Gazeta Matematică. Unii elevi au lucrat din Gazetă și au căpătat gustul disciplinei de gândire și a efortului neobosit, pasiunea lucidității și a raționamentului corect.

La Școala nr 1  Jariștea, cu multă dăruire și pricepere s-a ocupat de pregătirea elevilor, mulți dintre ei obținând rezultate deosebite la matematică, ajungând participanți și premianți la diferite concursuri, azi doctori în matematică. Printre aceștia trebuie amintit Valentin Savin, fost elev al profesorului Vasile Tarciniu. Valentin Savin are acum doctoratul în matematică obținut la Institutul Joseph Fourier, Universitatea din Grenoble, Franța.

La Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, ca profesor a transmis pasiunea pentru matematică mai multor generaţii de elevi, astfel că, în fiecare an, a avut rezultate deosebite la olimpiade și diverse concursuri interjudeţene. A culminat cu premiul I la etapa judeteana a olimpiadei de matematică, obținut de elevii Cătălin Caba și Daniel Tarciniu. Rezultate deosebite la etapa județeană a olimpiadei de matematică și la Concursul interjudețean Unirea a obținut și elevul Paul Stelian Olaru al profesorului Vasile Tarciniu. Despre acest elev al profesorului Vasile Tarciniu, Ziarul de Vrancea a publicat în data de 7 octimbrie 2012 articolul  Paul Stelian Olaru, elevul cu memorie de calculator.

Profesorul Tarciniu Vasile a publicat zeci de probleme in revista care în 2020 a aniversat 125 de ani de la apariție 

Propunător de probleme la Gazeta Matematică, aproape cu caracter permanent, a obținut în anul 2007 locul I, la secțiile Probleme pentru ciclul primar și locul I la Probleme pentru ciclul gimnazial. I-a încurajat pe elevi să rezolve probleme din Gazeta Matematică și să studieze matematica.

Problemele propuse în Gazeta Matematică au fost apreciate de elevii din Odobești, dovada fiind numărul important de elevi rezolvitori. A avut un număr consistent de abonamente la Gazeta Matematică. A îndrumat serii întregi de elevi care au apărut la rubrica rezolvitorilor de probleme. Au primit diplome elevii merituoși, de la Societatea de Ştiinţe Matematice din România (S.S.M.R.).

Profesorul lor, Vasile Tarciniu din Odobești, a obținut Diploma de la Gazeta Matematică pentru îndrumător al elevilor rezolvitori.

A lucrat în toate activitățile pe care le-a desfășurat cu har și dăruire, iar rezultatele copiilor au fost cele așteptate.

A pregătit elevi pentru Concursul Gazeta Matematică și Viitori olimpici. Au participat la concursul online, au obținut rezultate bune și foarte bune. Elevii merituoși au primit diplome de la Societatea de Ştiinţe Matematice din România (S.S.M.R).

Ca șef de catedră, a contribuit la îmbunătațirea difuzării în școală a publicațiilor Societății de Ştiinţe Matematice din România (SSMR).

În 2008 a organizat la Odobești o întâlnire cu prof. Mircea Trifu, secretar general al Societății de Științe Matematice din România. Elevilor le-au fost prezentate următoarele:

  1. Prezentarea Gazetei Matematice de la început și până în prezent.

    Au fost evidențiați  elevii care sunt rezolvitori ai Gazetei Matematice, urmând ca aceștia să primească diplome de merit.

  2. A fost prezentată colecția Gazetei Matematice din 1954 - 2008, a profesorului  Vasile Tarciniu.

  3. Au fost prezentate problemele propuse de profesorul  Vasile Tarciniu din Gazeta Matematică nr 10/ 2008.
  4. Activitatea s-a încheiat cu autografe date elevilor, de către profesorul Mircea Trifu.  

Ca responsabil de cerc pedagogic - centrul metodic Odobești, a contribuit la îmbunătățirea difuzării în Centrul Pedagogic Odobești a publicatiilor Societății de Științe Matematice din România (SSMR). A încurajat folosirea Gazetei Matematice drept instrument de bază în pregătirea elevilor, știind că la olimpada de matematică unul din subiecte este din Gazeta Matematică.

În 2009 a prezentat Gazeta Matematică la activitatea ce s-a desfășurat la Cercul Pedagogic, pe 28.03.2009, ținut la Școala Vârteșcoiu.

În 2011 a prezentat Gazeta Matematică nr 5,6,7-8-9/2011 și Didactica Matematicii nr 1/2011, la activitatea ce s-a desfășurat la Cercul Pedagogic, pe 11.11.2011, ținut la Școala Jariștea.

În 2012 a prezentat - Utilitatea gazetei matematice analiza SWOT, la activitatea ce s-a desfășurat la Cercul Pedagogic, pe 16 Noiembrie 2012, ținut la Mera - Vulcăneasa.

În 2013 a prezentat, o analiză a rezultatelor obţinute la olimpiade, concursuri și a rezolvitorilor de probleme din revista Gazeta Matematică. Activitatea s-a desfășurat la Cercul Pedagogic, pe 18 martie 2013, tinut la Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” Odobești.

Anul 2020. Pasiunea pentru matematică este relevată și de bogata sa activitate editorială: coautor de lucrări pentru matematică, colaborator important al unor reviste de specialitate etc.

În decursul celor 46 ani de activitate didactică, a pregătit mulți elevi pentru a participa la concursuri și întreceri matematice, la care au obținut rezultate bune și foarte bune. 

Cele prezentate sunt o bună parte din ce a realizat în întreaga sa activitate.

Va continua sa creeze probleme originale pe care să le publice în Gazeta Matematică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.