Educație

Paul Stelian Olaru, elevul cu memorie de calculator

Ziarul de Vrancea
7 oct 2012 10439 vizualizări
“Să nu mă plitisesc, de multe ori învăţam dinainte materia care se preda la şcoală”, spune elevul cu o capacitate extraordinară de memorare, laureat la nenumărate competiţii şi concursuri şcolare

Printre mesajele primite la redacţie la începutul anului şcolar, unul ne-a atras atenţia: era legat de performanţele unui elev care acum se află în clasa a IX-a, la cel mai bun colegiu din Focşani. Multitudinea de premii primite drept recompensă de-a lungul anilor de gimnaziu nu a trecut neobservată, aşa că am decis să îi dedicăm acestui elev un portret în numărul de astăzi.

Paul Stelian Olaru a finalizat clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti şi este considerat unul dintre cei mai buni elevi pe care i-a avut această unitate de învăţămant, cel puţin în ceea ce priveşte matematica. Paul a început să participe la olimpiade şi concursuri din clasa a V-a, iar rezultatele au apărut imediat pe plan local.

Un an mai tarziu s-a aventurat la concursuri mai grele, de nivel naţional, unde a şi obţinut premiul al II-lea la Concursul Naţional “Lumina Math” şi premiul al III-lea, cu medalie de bronz, la Concursul Naţional de Evaluare în Educaţie la Matematică. În clasa a VII-a s-a aflat printre cei mai buni “jucători de matematică” online Intuitext, clasandu-se pe locul 7 cu scorul de 16.227 de puncte din 403 participanţi. La Concursul Fulger aproape 100 de copii din România şi din alte ţări au intrat în cursa contra-cronometru pentru rezolvarea a peste 100 de probleme de matematică, Paul clasandu-se pe locul trei, intrând astfel în topul celor mai buni “fulgerişti”.

În clasa a VIII-a a obţinut premiul I şi meritul pentru competenţă matematică la concursul şcolar naţional Comper. Acestea sunt doar cateva dintre performanţele lui Paul Stelian Olaru, munca sa fiind încununată în acest an cu un rezultat foarte bun la evaluarea naţională, unde a obţinut nota maximă la matematică şi 9,60 la limba romană, care i-au permis să devină elev al Colegiului Naţional Unirea din Focşani, profil matematică - informatică.


Atras de frumuseţea matematicii

Dragostea pentru matematică i-a fost insuflată de învăţătoarea Ionica Tudor, iar plăcerea de a lucra la această disciplină i-a fost cultivată de cel care l-a pregătit la clasă timp de patru ani: profesorul Vasile Tarciniu, cel care ne-a şi scris despre performanţele lui Paul. Dascălul se mandreşte cu rezultatele lui Paul, cu atat mai mult cu cat nu a fost un copil chiar răsfăţat de soartă şi pe care îl caracterizează ca fiind un adevărat luptător.

“Paul are o capacitate extraordinară de memorare şi face calcule extrem de rapide. Jocurile de logică matematică l-au captivat dintotdeauna, iar rezultatele l-au stimulat să persevereze. Împătimit de calculator, asemeni generatiei sale, Paul demonstrează că este un abil cunoscator al acestuia. Deseori surprinde cu măiestria şi imaginaţia specifice varstei. S-a remarcat prin isteţimea lui, prin uşurinţa cu care pricepea problemele grele de matematică pe care le dezlega atat de uşor. Un elev ambiţios la învăţătură cu speranţe mari în viitor”, ne-a declarat profesorul  Vasile Tarciniu. Îmbucurător este faptul că, deşi provine dintr-o familie modestă, Paul este sprijinit şi încurajat de părinţi, aceştia punand pe primul plan pregătirea copilului. Pe langă matematică, Paul mai are două pasiuni, după cum mărturiseşte: informatica şi muzica.

“Îmi place să învăţ muzică rapidă, mai ales că mă ajută memoria. De altfel, de mic prindeam foarte repede. Să nu mă plitisesc, de multe ori învăţam dinainte materia care se preda la şcoală. Concurenţă nu am avut decat pană în clasa a VII-a, apoi ceilalţi au picat pe rand din lipsă de perseverenţă. Pe mine frumuseţea matematicii m-a determinat să merg mai departe”, ne-a declarat Paul. Viaţa de licean l-a luat puţin prin surprindere, nereuşind încă să se acomodeze pe deplin. “Sunt în curs de acomodare la liceu. Aici unele materii m-au luat mai dur, cum ar fi limba franceză. Nu îmi fac griji pentru engleză deoarece o ştiu la perfecţie. De la viaţa de licean nu am aşteptări încă, dar le voi căpăta pe parcurs”, ne-a mai spus Paul Stelian Olaru de la Odobeşti. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Mariana, acum 4187 zile, 8 ore, 43 minute, 11 secunde
E de salutat scoaterea in evidenta de catre presa a elevilor eminenti.
, acum 4189 zile, 2 ore, 26 minute, 30 secunde
Nu s-au dat toate rezultatele,are premii la:Olimpiada de matematica etapa judeteana,Concursul interjudetean de matematica Euclid,Concursul Interjudeţean de Matematică "Unirea",Concursul citeste integral
Silvia Vrinceanu, acum 4189 zile, 3 ore, 37 minute, 51 secunde
@Elena: Va rugam sa ne oferiti exemple de copii buni din judet, iar noi vom sta de vorba cu ei si putem mediatiza realizarile lor scolare. Puteti sa ne scrieti pe adresa redactia@ziaruldevrancea.ro. citeste integral
PUSY cat, acum 4189 zile, 3 ore, 49 minute, 43 secunde
Bravo Ziarule! Orice performanta, orice castig intelectual al unui OM este important! Elena, nu fii carcotasa! S-a vorbit aici despre tot felul de performante, mai mici sau mai mari... Eu invit citeste integral
Elena, acum 4189 zile, 4 ore, 51 minute, 42 secunde
Dragi jurnalisti...ati facut acest articol despre un elev ca oricare altul care nu este vreun geniu ...acele rezultate au fost la niste concursuri de nivel mediu ( precum evalure in educatie ) si nu citeste integral
florin, acum 4189 zile, 9 ore, 37 minute, 4 secunde
Felicitari! Ai grija sa nu te pierzi, valorifica talentul tau.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.