Politică

Cătălin Toma: ”Arendaşii trebuie să-şi asigure culturile!”

Andrei Milcoveanu
2 feb 2015 2802 vizualizări
Necunoaşterea legislaţiei de către proprietarii terenurilor agricole şi de către cei care le iau în arendă duce de multe ori la conflicte care se sparg, în prima etapă, în capul edililor, după care se ajunge în instanţă.

Deşi există o legislaţie de mai bine de 10 ani, care prevede obligaţiile arendatorilor şi ale arendaşilor, puţini fermieri din Vrancea o şi aplică, de unde conflictele şi problemele interminabile care apar după anumite calamităţi naturale. Deoarece în ultimii ani, suprafeţele viticole din Jariştea au fost afectate în repetate rânduri de calamităţi naturale, primarul comunei Jariştea sfătuieşte fermierii să-şi asigure culturile deoarece statul nu poate interveni să-i ajute dacă îngheţul sau alte calamităţi le distrug recolta. ”Am încercat prin toate mijloacele să le aduc la cunoştinţa proprietarilor şi arendaşilor din Jariştea că există o legislaţie care îi ajută în caz de calamitate. Fiind o localitate centrată pe monocultură, gerul şi piatra care afectează plantaţiile de viţă-de-vie au un efect negativ indirect asupra întregii localităţi şi a bugetului administraţiei locale. De aceea, la întâlnirile pe care le avem cu fermierii şi cu diferite alte ocazii am ţinut să le aduc la cunoştinţă că suprafeţele agricole trebuie asigurate. În cazul în care terenul este lucrat de proprietar este obligaţia acestuia, iar când este lucrat în arendă, de arendaşi. În felul acesta se evită situaţiile disperate când în urma îngheţului sau a ploilor cu piatră unii fermieri pierd totul. Nefiind asiguraţi, statul nu poate să-i ajute”, ne-a spus Cătălin Toma, primarul comunei Jariştea. Deoarece bună parte din terenurile agricole sunt lucrate în arendă, conform art. 8 din Legea nr. 16/2004, cel care arendează terenul are următoarele obligaţii: ”h) în vederea recuperării pagubelor produse din calamităţi naturale, trebuie să încheie contracte de asigurare a culturilor, chiar şi în lipsă de stipulaţie expresă; j) să încunoştinţeze în scris pe arendator intenţia sa de a reînoi sau nu contractul cu cel puţin un an înainte de a expira prezentul contract; k) la încetarea contractului, are obligaţia de a restitui terenul arendat în starea în care l-a primit de la arendator; l) să plătească impozitele datorate pe veniturile realizate din exploatarea terenului; m) are dreptul de preemţiune în cazul înstrăinării prin vânzare de către arendator a terenului prevăzut prin prezentul contract.” Cu alte cuvinte, fermierii trebuie să-şi asigure terenurile agricole pentru că niciun sindicat sau partid politic, indiferent de momentul electoral, nu-i va putea despăgubi în caz de calamităţi, iar Legea nr. 16/2004 precizează limpede acest lucru. (Andrei Milcoveanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
gigel , acum 3382 zile, 22 ore, 25 minute, 15 secunde
Prima doamna (primarita de la Tîmboiesti) are alte preocupari nu i pasa de nimic doar sa castige urmatorul mandat
ION, acum 3382 zile, 23 ore, 34 minute, 32 secunde
Primarita din Timboesti de ce nu se ocupa si ea de viticultori,cu ce-i ajuta,a da le radiaza padurile cu tiganii care o voteaza,asta face ea,ba mai mult impreuna cu secretara vaduva le da si citeste integral
Grigore, acum 3383 zile, 11 ore, 36 minute, 34 secunde
Multumim primarului nostru, domnul Catalin TOMA pentru faptul ca ne este mereu aproape si ne tine la curent cu legislatia in vigoare. Felicitari si jos palaria!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.