Educație

Năruja și Barbu Ștefănescu Delavrancea

Titel-Toader CHIRILĂ
19 apr 2023 2911 vizualizări

De Năruja este legată originea strămoșească a scriitorului, dramaturgului și omului politic Barbu Ștefănescu Delavrancea, fiul lui Ștefan Tudorică Albu, fost vrâncean de obârșie de prin văile prăpăstioase ale Nărujei și Zăbalei, satul Petrești, dealul ,,Albele “, nume de la vechii lui stăpâni „neamul albilor”- Onomasticul Albu îl găsim și în prezent la Năruja, iar într-un zapis vechi din 20 mai 1684 semnează ca martor: ,,Albu san Marii” (ASDP  II.p.7 si 8). Acum când se împlinesc 165 de ani de la nașterea scriitorului, se cuvine măcar pentru cei interesați să facem unele revizuiri biografice.

Emilia Milicescu, profesor de istorie literară și principala biografă a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, având toate materialele de la fetele lui Delavrancea și care vreme de 55 de ani a cercetat și comentat viața și opera autorului dramei istorice „Apus de soare “, a stabilit limitele biografice: „cea mai plauzibilă“ dată a nașterii este 2 aprilie 1858 (București), iar a decesului „înainte de zorii zilei de 30 aprilie 1918 ‘’(Iași). Aici lucrările de informare literară nu au mai fost receptive, înregistrând probabil fără excepție datele de 11 aprilie 1858 și 29 aprilie.

Numele real era Barbu Albu

Pe Barbu Ștefănescu Delavrancea nu-l chema nici Ștefănescu, nici Delavrancea. Numele sub care este cunoscut în literatură, este de fapt un pseudonim. S-a născut într-o mahala a Bucureștiului, în 1858, ca fiu al lui Ștefan Tudorica Albu. De la „Ștefan” vine numele de Ștefănescu, adică al lui Ștefan, nume adăugat la prenumele tatălui sufixul „escu“ de către institutorul Spiridon Danielescu, când Barbu este înscris în 1866 în clasa a II-a la Școala nr.4 de băieți, transformând astfel numele din Ștefan în Ștefănescu, devenind astfel Barbu Ștefănescu. Al doilea pseudonim al lui Barbu cu care se semnează, Delavrancea, este în memoria bunicului care era fiu de cioban din Vrancea. În 1971, Emilia Milicescu, Prof. Univ. Dr. la Facultatea de Filologie din Sibiu, trimite o scrisoare către Simion Hârnea, prin care solicită să țină o conferință despre Delavrancea și, cu acest prilej, va da îndrumările și sprijinul său pentru deschiderea Muzeului Barbu Ștefănescu Delavrancea, în prezența celor trei fiice ale scriitorului, în vârstă de 85, 83, 78 ani. Din păcate, această inițiativă a fost total ignorată de cei care au știut. În cercetările făcute, am descoperit această scrisoare în 1992, dar timpul a fost prea scurt, în convorbirile la telefon cu d-na Emilia Milicescu. Însă am rămas cu mici informații care îmi vor fi de folos.

Dar iată că în 2012, conducerea școlii, cadrele didactice, conducerea comunei și Inspectoratul Școlar Județean au decis atribuirea denumirii școlii „Barbu  Ștefănescu Delavrancea”.

Un lucru iarăși îmbucurător este și faptul că în discuțiile avute cu domnul primar Grigore Mihăeș, s-a luat hotărârea ca în anul școlar 2023-2024, în fața școlii, să se amenajeze un frumos parc unde să se amplaseze bustul lui Delavrancea și Crucea eroilor nărujeni de la 1916-1918. Reamintim că în 1992, în cadrul cercului de geografie– climatologie, ia ființă Stația de Meteorologie Didactică sub îngrijirea profesoarei de istorie-geografie pe atunci, Neta Chirilă, prin contribuția personală, amplasată în fața școlii lateral. Voi reveni cu amănunte privind Stația Meteo Didactică. ”A fost cândva/A fost frumos/A fost ca într-o poveste/ A fost dar nu mai este”. Așteptăm instalarea ei, în memoria profesoarei și în interesul copiilor din Năruja privind dobândirea unor cunoștințe propice descifrării tainelor atmosferice și formarea unui obicei din observarea și înțelegerea corectă a complexității factorilor naturali care determină schimbări în evoluția vremii.

Titel Toader Chirilă, Năruja    

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.