Evenimente speciale

Soborul Sfîntului Ioan Botezătorul

Valentin Muscă
7 ian 2020 5673 vizualizări

Dacă anul începe cu Sfîntul Vasile, episcopul care a fondat primele instituţii filantropice din istoria creştinismului, Boboteaza este legată de pomenirea sfîntului Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului.

De aici şi numele de Ioan Botezătorul şi importanţa acestuia în iconomia iudeo-creştinismului. Ioan, fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, face parte din lunga tradiţie de profeţi, care a ţinut aprinsă flacăra religiozităţii iudaice. Cu Ioan se încheie şirul profeţilor Vechiului Testament, el fiind persoana care face legătura, în mod simbolic, între Legea Veche şi Legea Nouă, cu el împlinindu-se profeţiile, întrucît acesta L-a recunoscut şi botezat pe Iisus Hristos. Personaj fascinant de la un capăt la altul al vieţii, Ioan Botezătorul a fost un ascet, viaţa a trăit-o aşa cum vor face mai tîrziu călugării din pustiul Iordanului, în post şi rugăciune, iar rolul său de profet şi l-a asumat cu riscul pierderii vieţii, prin decapitarea de către Irod, la cererea Irodiadei. În acelaşi timp, Ioan este şi primul mare personaj Biblic al Vechiului Testament, care a primit din partea Bisericii Creştine cinstirea de sfînt, inaugurînd astfel lumea sfinţeniei Noului Testament. Dacă în legea iudaică cei mai virtuoşi purtau denumirea de drepţi – ca Dreptul Iov, de exemplu – în legea cea nouă, cei virtuoşi au fost numiţi de Biserică, sfinţi. Ioan Botezătorul este Dreptul Vechiului Testament şi Sfîntul Noului Testament, cu el sfîrşind lumea drepţilor şi inaugurînd lumea celor sfinţi. Într-o epocă în care compromisurile din partea creştinilor sînt monedă curentă şi fiecare sîntem tentaţi să ne vindem sufletul pentru un blid de linte, Ioan Botezătorul este modelul absolut de atitudine în faţa mai marilor vremii, care calcă în picioare principii şi legi, norme şi tradiţii. Poziţia demnă a Sfîntului Ioan faţă de aroganţa regilor din vremea sa a fost modelul urmat de creştinii primelor secole care au înfruntat moartea, dar nu s-au lăsat călcaţi în picioare de funcţionarii administraţiei romane. Şi noi trebuie să avem puterea de a ne opune umilinţelor, de a lua apărarea celor nedreptăţiţi şi mai ales de a apăra adevărul, pentru că numai ”adevărul ne va face liberi”. Întrucît mii de vrînceni serbează astăzi onomastica, ”Ziarul de Vrancea” le urează ”La Mulţi Ani!” şi să se bucure de această frumoasă zi de început de an. (V. MUSCĂ)


Peste 27.300 de vrînceni îşi serbează onomastica de Sf. Ioan

Zeci de mii de vrînceni care poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela, Ionuţ, Nelu îşi serbează astăzi  onomastica de Soborul Sfîntului Ioan Botezătorul, eveniment religios foarte important pentru creştinătate, cunoscut popular ca Sfîntul Ion. În judeţ, peste 27.300 de persoane au ocazia că stea alături de cei dragi şi să petreacă deoarece poartă nume sfînt. Astfel, peste 17.200 de sărbătoriţi sînt bărbaţi şi poartă numele de Ion, Ioan, Ionică, Ionuţ, Nelu, iar restul de peste 10.100 sînt femei şi poartă nume precum Ioana, Ionela, Ionica, Nela sau Ionelia. Biserica Ortodoxă sărbatoreşte în 7 ianuarie Soborul Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul. Boboteaza şi ziua Sfîntului Ioan Botezătorul marchează sfîrşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.