Social

Orice medic vă poate ajuta să accesaţi Dosarul Electronic de Sănătate

Dana Lepădatu
22 nov 2016 1082 vizualizări
Medicii eliberează la cerere o matrice, valabilă trei zile, cu care pacientul se poate loga la Dosarul de sănătate Electronic.Dacă nu este folosită, matricea se anulează de drept în trei zile.Cei care uită parola o pot recupera accesand site-ul Dosarului Electronic de Sănătate

Orice medic, indiferent de specializare poate elibera pacientului matricea cu ajutorul căreia se poate accesa propriul Dosar Electronic de Sănătate. (DES). „Iniţierea dosarului se poate face de orice medic, inclusiv de medicii din spitale. Diferenţa este că medicii de familie îl iniţiază prin aplicaţia de medicină de familie, în timp ce medicii specialişti şi cei din spitale trebuie să intre pe portalul DES ca să iniţieze acest Dosar Electronic. Tot pe portal trebuie să intre şi medicii care nu sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care trebuie de asemenea să fie dotaţi cu token pentru a obţine parola electronică”, ne-a spus Augustus Costache, purtător de cuvant al CNAS. În momentul în care pacientul ajunge la medic, indiferent dacă este vorba de medicul de familie sau de un medic specialist, acesta, la cererea pacientului, îi poate da acestuia o matrice pe care pacientul o va folosi pentru a se loga la DES. Atenţie însă! Matricea este valabilă numai trei zile. Dacă în cele trei zile de valabilitate pacientul nu se loghează şi nu schimbă parola, matricea se anulează automat , iar accesul la dosar va fi posibil doar după generarea unei alte matrici.

Parola se poate recupera şi online

În acest context, medicii de familie se întreabă, şi pe bună dreptate, avand în vedere confidenţialitatea datelor personale din acest dosar electronic, caţi pacienţi îşi vor accesa dosarul în cele trei zile pe care le au la dispiziţie după generarea matricei. „Avem pacienţi care nu îşi mai amintesc nici pinul cardului. Sunt fapte reale care se întamplă zi de zi şi care nu se văd de pe scaunul de la Casa de Asigurări”, ne-a spus Grigore Hanţă, şeful medicilor de familie din Vrancea. Lucru care de altfel nu poate fi negat. Medicii de familie, nu numai din Vrancea, ci şi la nivel naţional, care au activat cardul de sănătate şi-au sfătuit pacienţii să alegă pin-uri simple, ca de exemplu anul naşterii. Medicii spun că au existat de multe ori situaţii în care pacienţi care au ales pin-uri mai complicate le-au uitat şi astfel au trebuit să solicite înlocuirea cardului de sănătate. Medicul Grigore Hanţă este de părere că ar fi mai corect ca aceste matrici să fie date de asigurator, respectiv de Casa de Asigurări de Sănătate, avand în vedere faptul că medicii nu sunt plătiţi pentru acest serviciu. „Asiguratorul ar trebui să fie cel care dă aceste matrici pacientului, pentru că banii pacienţilor merg către Casa de Asigurări”, spune dr. Hanţă. Odată accesat Dosarul Electronic de Sănătate, în cazul în care ulterior aţi uitat parola, o puteţi recupera de pe site-ul dedicat acestuia, unde există opţiunea „Ai uitat parola”, şi unde se poate introduce cid-ul sau cnp-ul, precum şi alte date personale cerute de sistem. Practic, se reia procedura de la accesarea Dosarului Electronic de Sănătate, însă datele pacientlui, introduse pană în acel moment în sistem, nu se pierd.

Dosarul Electronic de Sănătate a devenit obligatoriu

De săptămana trecută, Dosarul Electronic de Sănătate a devenit obligatoriu. Dosarul electronic conţine informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergii, boli pe care le-a suferit de-a lungul timpului, intervenţiile chirurgicale, tratamente curente sau internările recente. Orice medic ar trebui să poată accesa dosarul din orice spital public sau privat din Romania, prin intermediul cardului de sănătate pe care îl deţine pacientul. Acesta va completa la randul său în dosarul electronic consultaţiile şi tratamentele prescrise, astfel încat dosarul să conţină  informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Dosarul Electronic de sănătate este disponibil la adresa http://www.des-cnas.ro/pub. (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.