Social

Modificări legislative privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului

Ziarul de Vrancea
30 iun 2016 2005 vizualizări
Noi modificări au apărut cu privire la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului din cadrul Legii nr. 66/2016 u acestea vor fi aplicabile începand cu 1 iulie

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vrancea transmite printr-un comunicat de presă faptul că actele normative care au stat la baza acestor modificări sunt: Legea nr. 66 din 19 aprilie 2016 privind concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului; Hotărarea de Guvern nr. 449/2016 din 22 iunie 2016 privind concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului; Ordinul M.M.F.P.S.P.V, nr. 1099/2016 din din 23 iunie 2016 privind concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

Cine, cand şi unde trebuie să depună cerere?

Pentru opţiunea de 2 ani de concediu maternal:

Cei care se află în concediu de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei şi doresc intrarea în stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după 1 iulie, la sediul Primăriei: cerere pentru acordarea stimulentului de inserţie şi acte doveditoare privind reluarea activităţii. De asemenea, persoanele care se află în plata stimulentului de inserţie şi doresc reluarea concediului şi a plăţii indemnizaţiei lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani trebuie să depună următoarele documente, după pe 1 iulie 2016, la AJPIS:
cerere pentru prelungirea/ reluarea concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare, acte doveditoare privind suspendarea activităţii.
Cei care se află în plata stimulentului de inserţie şi doresc continuarea plăţii stimulentului de inserţie (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, nu trebuie să depună niciun document, prelungirea se face automat, de către sistemul informatic.
Nu trebuie să depună niciun document persoanele care se află în plată şi care au optat iniţial pentru concediul de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi care se află în concediu de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei şi doresc rămânerea în concediu şi plata indemnizaţiei până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.

Pentru opţiunea de un an de concediu maternal:

Persoanele care se află în plată şi care au optat iniţial pentru concediul de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an şi care se află în concediu de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei şi doresc rămânerea în concediu şi plata indemnizaţiei (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS: cerere pentru prelungirea/ reluarea concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare; acte doveditoare privind suspendarea activităţii.
Cei care se află în concediu de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei şi doresc intrarea în stimulentul de insertie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 1 iulie 2016, la sediul Primăriei:cerere pentru acordarea stimulentului de inserţie; acte doveditoare privind reluarea activităţii.
Persoanele care se află în plata stimulentului de inserţie şi doresc reluarea concediului şi a plăţii indemnizaţiei lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap,trebuie să depună următoarele documente, după 1 iulie, la AJPIS: cerere pentru prelungirea/ reluarea concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare; acte doveditoare privind suspendarea activităţii.
Nu trebuie să depună niciun document cei se află în plata stimulentului de inserţieşi doresc continuarea plăţii stimulentului de inserţie (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap. Prelungirea se face automat, de către sistemul informatic. Persoanele care se află în concediu fără plată şi doresc reluarea concediului şi a plăţii indemnizaţiei lunare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, trebuie să depună următoarele documente, după data de 1 iulie 2016, la AJPIS: cerere pentru prelungirea/reluarea concediului; acte doveditoare privind suspendarea activităţii. Cererile şi actele doveditoare se transmit la AJPIS:
prin e-mail, în format scanat; prin poştă cu specificaţia pe plic ”prelungire/reluare drepturi icc” sau direct la sediul/ghişeul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. (Iulia DIMA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.