Opinii

Regele Dorin Cioabă îşi face nesimţiţi supuşii

Sorin Tudose
28 aug 2013 1357 vizualizări
Moartea ţiganului Florin Cioabă a generat un val de stridenţă şi prost gust la televizor, pe cat de uşor de anticipat, pe atat de greu de digerat.

După ce am avut o Casă Regală întemeiată de Carol I, sub domnia căruia Romania şi-a caştigat Independenţa, şi dusă mai departe de Ferdinand, care a realizat Romania Mare, în ultimele zile tot poporul a auzit de “Casa Regală Cioabă”. De aici a derivat o întreagă ţigăneală despre Consiliul de Coroană, cu moştenitori, regi, coroană şi sceptru. Într-o Romanie postdecembristă căzută pe mana politicienilor lipsiţi de scrupule, a corupţilor baroni locali şi a vanzătorilor de neam şi patrie, doar Casa Regală mai rămăsese neatinsă de derizoriu. Nu-i nimic, au avut grijă ţiganii/rromii să ridiculizeze această instituţie definitorie în modernizarea Romaniei. Aceşti indivizi nu înţeleg că îţi poţi reprezenta etnia şi fără să te foloseşti de asemenea titulaturi precum cea de rege sau cea de împărat. Grandomani de fel, ţiganii s-au făcut peste noapte regi fără să aibă o minimă prestanţă, o cultură a regalităţii, o diplomaţie. Ce să mai zicem de un regat. Prezent pe la toate televizunile de nonştiri, dar parcă mai cu seamă la R(O)TV, Dorin Cioabă, succesorul tatălui său şi proaspăt încoronat a demonstrat încă o dată deşi nu era cazul de ce nu va putea fi niciodată un rege, dărămite un rege internaţional. Deranjat că diferiţi invitaţi din platoul unei emisiuni aveau alte păreri decat el, acesta a început să zbiere la “supuşi”, calificandu-i drept “nesimţiţi”. Nici într-o mie de ani Dorin Cioabă nu va avea diplomaţia veritabilului Rege Mihai I care, jignit profund de însuşi Preşedintele ţării, a preferat să ignore acuzaţiile şi ofensele acestuia. Cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face Dorin Cioabă ar fi să renunţe la aşa zisa Casă regală a ţiganilor/rromilor şi să îşi reprezinte etnicii din funcţii mai puţin “preţioase”. Şi dacă tot ar face asta, ar putea să le transmită ţiganilor să nu se mai dezică de propriul lor nume. Cu bune şi rele, ţiganii au propria lor istorie, propriile tradiţii. Care e istoria romilor, scrişi de regulă cu un singur “r”?


Sorin TUDOSE


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anticioaba, acum 3916 zile, 14 ore, 52 minute, 8 secunde
Bravo tinere! multa lume gindeste la fel, putini au curajul sa recunoasca public!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.