Brand voice

Deputat de Vrancea, Elena Stoica:Politici sociale aplicate de Guvernul PSD pentru creșterea puterii de cumpărare a românilor

Ziarul de Vrancea
24 apr 2024 665 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Măsurile adoptate în ultima perioadă de către Guvernul PSD și-au dovedit eficacitatea, cele mai importante dintre acestea fiind transpuse în creșterea puterii de cumpărare a românilor și dezvoltarea investițiilor, mai ales în infrastructură.

Astfel, scăderea ratei inflației de la 7,2% în februarie, la 6,6% în martie, va determina o serie de efecte pozitive, atât pentru populație, cât și pentru economie.

În primul rând, este net îmbunătățită calitatea vieții consumatorilor, deoarece reducerea inflației înseamnă că prețurile bunurilor și serviciilor cresc mai lent, stagnează sau chiar scad, efectul fiind materializat în dinamizarea puterii de cumpărare și creșterea valorii banilor populației. Acest fapt conduce la o creștere a consumului, deoarece oamenii pot achiziționa acum mai multe bunuri și servicii cu aceeași sumă de bani.

Un alt rezultat concludent este reducerea costurilor pentru întreprinderi, companiile putându-se bucura acum de reducerea costurilor materiilor prime și altor cheltuieli curente, scăderea inflației determinând diminuarea prețurilor acestora. În aceste condiții, vor fi îmbunătățite simțitor marjele de profit ale societăților și vor fi stimulate în mod fundamental investițiile și creșterea economică.

O inflație mai mică are drept consecință, de asemenea, reducerea presiunilor asupra ratei dobânzilor. De regulă, băncile urmăresc ratele inflației atunci când iau decizii cu privire la politica monetară, inclusiv nivelul ratei dobânzii. Scăderea inflației poate reduce presiunea asupra băncilor centrale de a crește ratele dobânzilor, pentru a contracara inflația. Aspectul este favorabil consumatorilor și agenților economici, care pot accesa astfel împrumuturi la rate mai scăzute.

Reducerea ratei inflaționiste are ca efect și stimularea investițiilor în acțiuni și active financiare, deoarece scăderea inflației poate transforma activele financiare, cum ar fi acțiunile, în instrumente mai atractive pentru investitori, randamentul real al acestora fiind mai mare atunci când inflația este mai scăzută.

Creșterea puterii de cumpărare, în special pentru românii cu venituri reduse, reprezintă o preocupare primordială a Guvernului și a premierului Marcel Ciolacu, deciziile inițiate transpunându-se în scăderea cu 855.000 în 2023 față de 2022 a numărului românilor aflați în sărăcie extremă, respectiv deprivare materială și socială severă.

În consecință, Executivul a implementat politicile sociale și programele de asistență necesare în scopul susținerii românilor de a-și optimiza puterea de cumpărare, fie prin prelungirea plafonării prețurilor utilităților și a adaosului comercial al alimentelor de bază, fie prin creșterea salariului minim și a pensiilor, precum și prin alte forme de sprijin financiar, destinate îndeosebi persoanelor vulnerabile.

Sunt convinsă că PSD va continua demersurile sustenabile privind îmbunătățirea vieții românilor, prin aplicarea unui ansamblu de politici și măsuri care să le asigure o viață decentă.

Deputat PSD Elena Stoica,

Circumscripţia Electorală nr. 41 Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.