Tineret în (Re)Acțiune

Zece lucruri care îmi plac în America! De ce nu suntem și noi la fel?

Irina Novac
27 ian 2017 9350 vizualizări

Au trecut patru luni de când viața mea s-a schimbat complet. Patru luni de când aventura mea independentă a început. Patru luni de când sunt un alt om.  Patru luni de observat tot ce este în jurul meu și de comparat cele două lumi total diferite. Am învățat. Am învățat atât de multe de la americani, lucruri pe care vreau să le aduc cu mine când mă întorc la prima mea casă, România. Problema este că românii sunt foarte sceptici când vine vorba despre ceva american; spre exemplu, Valentine’s Day-aproape toți românii sărbătoresc, sinceri sau nu, dar întotdeauna se vor găsi acele persoane care vor spune ”nu” definitiv, pe motiv că e sărbătoare americană, iar noi nu vrem să îi copiem. Ideea este că e inevitabil să nu facem asta, pentru că ei sunt copiați de toată lumea, indiferent dacă suntem conștienți sau nu. Însă, românii au multe de învățat de la americani, așa cum americanii au de învățat de la români. În fiecare zi văd ceva nou, lucruri care mă uimesc și mă fac să mă întreb, ”De ce nu suntem și noi la fel?”. Într-adevăr, îmi răspund și zic că fiecare trebuie să fie unic, și dacă toate țările ar fi ca America, unde ar mai fi diversitatea, ce ar mai colora lumea? Dar desigur, tuturor ne-ar plăcea să ne umplem băutura de câte ori vrem când mergem la un restaurant, fără să plătim. Așadar, am pregătit o listă cu lucruri pe care mi-ar plăcea să le văd și pe la noi prin țară, dar și alte deosebiri între români și americani.

 

1.        Lumea zâmbește. Peste tot. Prima oară când am avut parte de o experiență de genul acesta a fost la aeroport. Mergeam și o doamnă pe care nu o văzusem niciodată s-a uitat în ochii mei și mi-a zâmbit. Am crezut că ea era doar un caz aparte, dar peste câteva secunde, a urmat a doua persoană, apoi a treia persoană. Acum, am învățat să zâmbesc și eu unor oameni pe care probabil nu o să îi mai întânesc vreodată în viața mea.

 

2.        Frazele ”Mulțumesc!„, ”Îmi pare rău!” și ”Te rog” sunt la ordinea zilei.  Zici ”mulțumesc” șoferului de autobuz de fiecare dată când cobori, pentru că te-a dus la destinație întreg, sau mamei tale pentru că a gătit cina; zici ”te rog” de fiecare dată când vrei ceva; zici ”îmi pare rău” când ai greșit-și nu, nu o zici doar ca să fie zis, ci esti sincer și simți asta. Trăind într-un asemenea mediu te schimbă mult. Devii un om mai bun, iar relațiile sunt mult mai apropiate și mai sincere.

 

 

3.        Pe lângă faptul că oamenii își zâmbesc, de multe ori te trezești cu o întrebare de genul ”How are you?„ (Ce faci?) sau ”How was your day?” (Cum ți-a fost ziua?). Oamenii te întreabă asta în autobuz, pe stradă, și mai ales la magazine. Nu a existat zi în care vânzătorul sau vânzătoarea să nu mă întrebe cum mă simt și dacă am găsit tot ce căutam. Consider că este o diferență destul de mare între asta și ”Aveți card Penny?”.

4.        Ceea ce am mai menționat, dar merită menționat din nou, este faptul că la restaurante primești apă gratis înainte să comanzi băutura, pe care poți să o reumpli de câte ori vrei tu, fără bani.  Pe lângă asta, chelnerul vine fără să îl strigi de 10 ori, să fluieri și să îi faci cu mâna ca să te observe. Te întreabă dacă totul este ok și dacă dorești ceva. Nu mai spun că în tot acest timp, sunt cu zâmbetul pe buze și fac și glume. Nu știu dacă e Vrancea sau România, dar nu am dat niciodată de cineva care să mă trateze atât de bine la un restaurant.

 

5.        Oamenii poartă centura tot timpul, nu doar atunci când văd poliția în apropriere.  Același lucru cu viteza: dacă limita de viteză este 30 mile pe oră, conduc cu 30 de mile pe oră. Nu există mai mult de atât. Cu toate astea, accidente sunt în fiecare zi, mai ales dimineața.

 

 

6.        Când este imnul național, nimeni nu vorbește, nu se mișcă, și toți stau cu mâna la piept, cântând cu mândrie că sunt americani. Acum două luni am avut parte de cea mai inedită experiență pe care am avut-o până acum, care, recunosc, m-a determinat să scriu acest articol. Eram la un meci de fotbal, într-un parc lângă baza aeriană, de unde, la ora 5 seara, se poate auzi imnul. Deodată, am observat că toată lumea a amuțit, unii stăteau într-un genunchi, alții s-au ridicat de pe scaune, cu toții cu mâna la inimă. Recunosc, nu știam ce se întâmplă, așa că am întrebat o persoană care era lângă mine. Mi-a făcut cu degetul că trebuie să fac ca ceilalți, pentru că este un moment foarte important. Această întâmplare m-a dus cu gândul la ce fac dragii noștri români când e imnul național. Unii sparg semințe, alții nici nu se deranjează să se ridice, unii râd și își văd de treaba lor, dar desigur, există și persoanele care respectă și care reacționează exact așa cum fac americanii.

 

7.        Mașinile americanilor sunt de 2 ori mai mari.  O familie cu 2, 3 copii va avea un mini-van, unde încap 8 persoane. De ce? Habar nu am. Mama mea gazdă îmi spune că americanii se gândesc la mărime, dar nu și la cât gaz consumă. Total de acord!

 

 

8.        Trebuie să ai foarte mare grijă la felul cum spui lucrurile.  Americanii vor găsi ”miștourile” românilor ofensatoare.

 

9.        Americanii iubesc să mănânce cina împreună, iar pentru prânz mănâncă ceva rece, cum ar fi un sandwich și niște legume.  Nu ciorbă, nu mămăligă, nu sarmale, nu brânză cu smântână.

 

 

10.    Albuquerque, orașul în care o să trăiesc timp de un an școlar, pe lângă faptul că este foarte divers (comunitate mare de nativ americani, mexicani și hispanici), are o problemă destul de mare: oameni ai străzii.  Diferența între România și SUA este că foarte mulți dintre ei sunt veterani întorși din război, care au sindromul de stres posttraumatic, pe când, în România, mulți nu sunt oameni ai străzii în realitate, ci sunt acolo doar ca să cerșească, fără muncă (PS: nu fac referire la nicio etnie).

 

Timpul a trecut și încă trece. Încă 5-6 luni rămase și mă întorc în țara mea dragă, cu bune și rele. Vin un alt om, într-adevăr. Un om care va schimba ceva și care va împărtăși cu toți cei interesați experiența minunată pe care numai programul de burse FLEX putea să mi-o ofere. Totuși, în acest articol, intenția mea nu a fost să spun că americanii sunt mult mai buni decât românii; din unele puncte de vedere, sunt. Dar românii au lucruri pe care americanii și-ar dori să le aibă: cultură, istorie, diversitate arhitecturală, mâncare bună, tradiții, oportunitatea să învețe mai multe limbi străine (școlile oferă clase de limbi străine, dar nu înveți la fel de bine cum o faci în România, să fiu sinceră). Până la urmă, diversitatea face lumea asta frumoasă, dar să împrumutăm unii de la alții nu e un lucru rău deloc.  (Irina NOVAC)

 

 

Irina Novac este elevă a Colegiului “Emil Botta” din Adjud, iar în prezent se află în SUA,  în Albuquerque, New Mexico, ca bursieră FLEX, unde studiază la Amy Biehl High School Foundation pentru un an. Ea activează în cadrul clubului de jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea, inițiat de Silvia Vrînceanu Nichita. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
rara, acum 2647 zile, 12 ore, 10 minute, 53 secunde
noi romanii nu suntem la fel ca americanii deoarece, simplu, noi suntem romani.RESPECTUL fata de tot ce ne inconjoara, la romani lipseste cu desavarsire.In schimb suntem buni la imitatii, la "a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.