Tineret în (Re)Acțiune

Francofonia, sărbătorită de elevii de la Liceul Teoretic "Emil Botta"

Ana Mihaela Acatrinei
19 mar 2016 6254 vizualizări
Franţa, limba franceză pentru mine reprezintă un refugiu, o cale de exprimare, o oportunitate. Cum la liceul în care învăţ nu trece nimic neobservat, Francofonia a fost celebrată de către elevii francofili printre care mă aflu şi eu, sub coordonarea doamnei profesor de limba franceză Mihaela Milea.

În cadrul evenimentului, au fost invitate doamna lector universitar dr. Maricela Strungariu, doamna Simina Mastacan, conferenţiar dr. Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, doamna inspector şcolar Svetlana Baciu care mereu ne-a susţinut în activităţile noastre dedicate limbii franceze.

Evenimentul a debutat cu un videoclip despre importanţa limbii franceze în viaţa oamenilor şi câteva informaţii esenţiale despre francofonie. Elevii participanţi au combinat dragostea lor pentru franceză, creativitatea şi nivelul de implicare din care a rezultat un spectacol interesant, apreciat de spectatori. Andreea Spulber a cântat  “Je t'aime” şi „Un ange frappe à ma porte”, Irina Novac a regizat un scurtmetraj redând povestea lui Jeanne d'Arc, Paula Stanciu a interpretat poezia "L'Albatros" fiind acompaniată cu chitara de Cătălin Carbarău, Maria Botez, Andreea Carabulea şi Elvis Petrea au pus în scenă "Dejeuner du matin" de Jacques Prevert, eu am fost "Avarul" lui Molière, iar elevii clasei a VIII-a A i-au încântat pe spectatori cu un dans tradiţional, denumit La Bastringue. 

Pe lângă spectacol, a fost organizat şi un concurs de afişe, la care au participat următorii elevi: Ioana Irimia (premiul I), Eva Grobnicu  (premiul al II-lea), Maria Botez  (premiul al III-lea), Judith Avram, Simona Acatrini  şi Delia Bostan (menţiuni).

 La sfârşit, doamna lect. univ. dr. Maricela Strungariu ne-a oferit tuturor un feedback: "Mi-a făcut mare plăcere să asist la eveniment şi să fac parte, într-un fel, din el. Sunt nişte copii foarte talentaţi, spontani şi creativi, iar dna. prof. Milea a avut inspiraţia şi priceperea să descopere şi să pună în valoare aceste aptitudini. Spectacolul a emanat prospeţime, energie şi spontaneitate. Mă bucur că limba franceza, pe care mulţi tineri o ignoră pe nedrept în ultima vreme, a fost pretextul şi instrumentul principal de comunicare aici. Toutes mes felicitations et bonne continuation!". 

La fel a făcut şi doamna conferenţiar dr. Simina Mastacan, care a spus: "Am fost invitată în sala de spectacole a liceului, pentru că apropierea Zilei francofoniei, mi s-a spus, i-a inspirat pe elevi şi pe doamna profesoară să organizeze un mic spectacol aniversar în limba lui Molière. Momentul, trebuie s-o spun, a întrecut aşteptările mele, fiind mai mult decât o încercare artistică a unor elevi îndrăgostiţi de comunicarea în limba franceză. Producţiile care au fost prezentate s-au evidenţiat prin creativitate şi sensibilitate, dovedind un nivel de stăpânire al limbii foarte bun.Cântecele, piesele de teatru, afişele pe teme de cultură şi civilizaţie franceză, toate au evidenţiat talentul şi entuziasmul elevilor şi al profesorului coordonator. M-a încântat, în mod special, un film realizat şi jucat de elevi, care au rescris pentru publicul de azi, legenda Ioanei d’Arc. Voinţă, sacrificiu, perseverenţă sunt tot atâtea valori la care se rezonează indiferent de epocă şi care sunt dragi şi generaţiei Facebook ! După spectacol, am ţinut să-i cunosc mai bine şi să-i felicit pe realizatori. Sunt tineri minunaţi, ambiţioşi, pasionaţi de domenii diverse şi cu aspiraţii mari, pentru care cunoaşterea limbii franceze reprezintă un mijloc de îmbogăţire spirituală, şi nu o simplă materie studiată la şcoală. Toţi au o lumină specială în priviri, care trece de ziduri şi constrângeri, şi care îi va purta departe, sunt convinsă. Se petrec lucruri frumoase la "Emil Botta"! Chapeau!

Eu, împreună cu colegii mei participanţi dorim să îi mulţumim doamnei Milea Mihaela pentru că ne-a înzestrat cu dragostea pentru limba franceză.

Ana Mihaela Acatrinei - Liceul Emil Botta Adjud/Clubul de Jurnalism Tineret în (re)Acțiune

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.