Home | Orasul Odobesti | “Zilele Culturii Odobeştene” la final

“Zilele Culturii Odobeştene” la final

Publicat de 7152 vizualizari 2 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Virginia Hossu, semnând autografe tinerei generaţii Virginia Hossu, semnând autografe tinerei generaţii

Programul a fost unul destul de încărcat cu evenimente. Virginia Hossu şi-a lansat primul album de grafică. La eveniment a participat şi cel mai longeviv cititor odobeştean, în varstă de 90 de ani

În acest sfârşit de săptămână, Casa de Cultură din Odobeşti a oferit celor care mai au timp şi pentru cultură o întâlnire cu trecutul oraşului, prin prisma istoriei comunităţii iudaice din localitate şi lansarea a două volume semnate de cercetătorul Bogdan Dogaru. Acestea au continuat cu aniversarea celui mai longeviv cititor odobeştean, Gheorghe Chiriac, student în anii 40 la Viena ; debutul în volum al poetesei Simona-Genoveva Mateev ; vernisajul unei expoziţii de grafică semnată Virginia Hossu, precum şi lansarea primului album de grafică al Virginiei Hossu.

Sinagoga din Odobeşti, muzeu al civilizaţiei iudaice
   
Simpozionul dedicat Evreimii odobeştene a marcat prima întâlnire oficială cu istoria suferinţelor evreimii odobeştene în sec. XX. Prezentarea lucrărilor cercetătorului Bogdan Dogaru, Congresele Sioniste de la Focşani 1881 - 1883, (Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011) şi Evreii din Vrancea in timpul Holocaustului 1938 - 1944, (Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011) a oferit cadrul unor discuţii deschise despre acest subiect încă tabu. „Vrem să finalizăm reparaţiile Sinagogii din Odobeşti şi de ce nu, transformarea acesteia în muzeu. De asemenea, o să începem o colaborare cu elevii din Odobeşti după modelul celor din Focşani şi Râmnicu Sărat”, a spus Mircea Rond, preşedintele Comunităţii Evreilor din Vrancea. Din partea autorităţilor, viceprimarul Florin Vetrescu a promis implicarea autorităţilor pentru transformarea sinagogii din oraş într-un muzeu al civilizaţiei iudaice de la Carpaţii de Curbură. Simpozionul a fost precedat de dezvelirea unei plăci memoriale pe locul unde a funcţionat Templul Coral, demolat de regimul comunist.

Gheorghe Chiriac: “Eram student în Leipzig în timpul războiului”

Lansările de carte din cea de-a doua zi au debut cu aniversarea economistului Gheorghe Chiriac, cel mai longeviv cititor al Bibliotecii din Odobeşti împlinind 90 de ani.

Absolvent al Universităţilor din Leipzig şi Viena, unde a studiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, veteran de război şi economist aproape jumătate de secol, Gheorghe Chiriac este cel mai fidel cititor al Bibliotecii şi o memorie vie a secolului trecut.

Emoţionat de moment, dar deloc intimidat, Gheorghe Chiriac a avut plăcerea şi tăria să ţină un impresionant discurs şi să participe la toate manifestările culturale de sâmbătă, îndemnând pe cei prezenţi la lectură.

Vernisaj şi dublă lansare de carte

Grafica Virginiei Hossu a fost prezentată de scriitoarea Janine Vadislav şi pictoriţa Elena Bârhală-Pascu. Lucrările expuse în Foyerul Bibliotecii din Odobeşti au fost cuprinse şi într-un album, cu tiltul, „Dialog cu sufletul Tău, Grafică” (Ed. Terra, 2012), album lansat cu ocazia vernisajului. A doua lucrare lansată a fost una de debut, autoarea Simona-Genoveva Mateev intrând astfel în cercul elitist al poeţilor cu volumul „Creanga de cireş” (Ed. Terra, 2012), volum prezentat de prof. Costică Neagu. Partea culturală a fost urmată de un minispectacol oferit de Clubul de muzică al Casei de Cultură din localitate, în regia compozitorului Stelian Ene. Realizat cu sprijinul Primăriei, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Vrancea şi participarea elevilor de la Grupul şcolar Agricol din Odobeşti, coordonaţi de profesorii Nelu Taman şi Gabriela Marin, manifestările de la Odobeşti au arătat că mai sunt persoane pentru care banul nu este singurul scop în viaţă, iar viaţa nu se reduce doar la... bani! (Andrei Milcoveanu)
Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicate)

avatar
16-10-2015
Felicitări organizatorilor, atât dl Muscă pentru că a reușit să aducă Odobești-ul ca în vremurile bune, să promoveze oamenii de cultură, care fac cinste acestei urbe, dar și dl Primar Daniel Nicolas pentru că susține aceste manifestări și reușește să le facă acestor oameni de valoare mici bucurii pentru a-și împlini satisfacția muncii.

Tot respectul pentru cei implicați și devotați acestor manifestări.

Sănătate tuturor!
avatar
15-10-2012
Mare bucurie am avut mergand la Odobesti la cele doua lansari de carte.
Aceste lansari au completat momentul de elogiere a unui nonagenar odobestean, Domnul Gheorghe Chiriac, absolvent a doua facultati, si cel mai in varsta cititor al bibliotecii odobestene.
FELICITARI ORGANIZATORILOR (Prin Dl VR Musca sa-i vedem pe toti truditorii de la Casa de Cultura Odobesti)
Sanatate tuturor!
total: 2 | afişare: 1 - 2

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

4.00

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail