Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: După zăpadă vine seceta

Ziarul de Vrancea
21 apr 2017 857 vizualizări
Valorile termice vor fi apropiate, în general, de normele perioadei în lunile mai şi iunie, şi mai ridicate în iulie, iar precipitaţiile vor fi din ce în ce mai puţine în sudul, estul şi sud-estul ţării, potrivit prognozei valabilă pentru intervalul mai - iulie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale, unde se vor situa, local, sub aceste norme. De asemenea, în mai, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de media multianuală, în sud şi sud-est, şi vor putea fi excedentare în restul teritoriului. Pentru prima lună de vară, meteorologii estimează că temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Cantităţile totale de precipitaţii vor avea, în iunie, o tendinţă spre deficit, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice şi, local, în restul teritoriului. Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Dragnea, despre Codurile penale: Poate le facem în această viaţă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Focşani, pe tema punerii în dezbatere publică a proiectului de modificare a Codurilor penale, că deja există riscul ca legea să nu fie adoptată sesiunea aceasta de Parlament. El l-a criticat din nou pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru întârziere. "Mă aşteptam să apară de acum două-trei săptămâni în această dezbatere publică. Acum o să stea încă o lună, am înţeles, în dezbatere public, din nou, şi o să ajungă în Parlament, în aşa fel încât să nu se realizeze în această sesiune parlamentară. Eu am înţeles că lucrurile trebuie aşezat, nu trebuie făcute în salturi, dar poate totuşi le facem în această viaţă", a spus Dragnea. Întrebat ce părere are despre proiect, Dragnea a afirmat că nu a apucat să îl vadă, dar a comentat absenţa unui prag pentru abuzul în serviciul din iniţiativa Guvernului, notând că atunci când CCR a dat decizia în care a cerut un astfel de mecanism Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, era judecător. "Oamenii când ajung în alte funcţii se mai schimbă, intră în contact cu alte instituţii, îşi mai schimbă privirea, îşi mai schimbă gândirea, îşi mai schimbă atitudinea", a spus şeful PSD.

Pe ce lume trăieşte Tăriceanu? ALDE, al treilea partid din ţară

Potrivit rezultatelor oficiale, formaţiunea condusă de şeful Senatului s-a clasat pe locul 5 la alegerile parlamentare din decembrie

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, în faţa delegaţilor la Congres, că Alianţa Liberalilor şi Democraţilor a trecut examenul „foarte sever” al alegerilor parlamentare din 2016 şi a obţinut al treilea rezultat pe scena politică. Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, ALDE s-a situat pe locul cinci, după PSD, PNL, USR şi UDMR, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. „Din 2014 au trecut doi ani şi jumătate cu aproximaţie şi a trebuit să trecem prin două examene severe, mă refer la alegerile locale (...) Mulţi au avut dubii că vom trece aceste examen şi totuşi am reuşit. A urmat al doilea examen la fel de greu, poate mai greu, cu un pariu pe care mulţi nu aveau curajul să-l facă şi anume că ALDE va intra în Parlament. Am reuşit şi acest al doilea examen foarte sever şi după alegerile care au avut loc anul trecut am obţinut al treilea rezultat pe scena politică, lucru care nu este puţin pentru un partid care la vremea respectivă avea practic un an jumate vechime”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului a mai spus că „oamenii politici adevăraţi sunt cei care sunt legaţi de valori, de idealuri, şi nu de ambiţia de a parveni într-o funcţie”. „Sigur, funcţia îţi dă posibilitatea să îţi pui în aplicare gândurile, să îşi pui în aplicare proiectele, dar mai important decât funcţia este modul în care ne raportăm la societate şi la ţară”, a completat copreşedintele ALDE.

Candidat unic

Tăriceanu a susţinut că „rareori” aude în România oameni care să discute despre interesul naţional şi cel al cetăţenilor. „Rareori aud în România oameni discutând despre interesul naţional, despre interesul cetăţenilor în sensul larg al cuvântului, rareori aud cuvinte rostite care să se refere la România nu numai ca un teritoriu, ci România ca naţiune, ca stat independent şi suveran. Sunt valori pe care în buna tradiţie a liberalismului românesc le vrea prezente şi în acţiunea şi gândirea noastră a tuturor”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), partidul condus de drept de Călin Popescu-Tăriceanu şi în acte şi de Daniel Constantin, are programat vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, Congresul pentru votarea noului statut şi alegerea noii conduceri. Sâmbătă, începând cu ora 10:00, în cea de-a doua zi a congresului ALDE, va fi aleasă noua conducere a formaţiunii şi vor fi votate trei rezoluţii şi moţiuni, una vizând economia, cealaltă situaţia politică, iar a treia statul de drept. Tăriceanu este singurul care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului.
Daniel Constantin, în prezent co-preşedinte al ALDE alături de Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la lucrările Congresului şi este de aşteptat să fie exclus din formaţiune.
Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanţa a amânat joi pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecătorii au solicitat lista cu membrii Consiliului Naţional ai fostului Partid Conservator, formaţiune care alături de PLR formează ALDE, pentru a se convinge dacă membrii de drept au fost şi cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului. Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, susţinând că aceasta nu s-a întrunit statutar şi că membrii chemaţi să ia decizia au fost alţii decât cei din acte.

Mama celor trei bebeluşi găsiţi morţi în podul unui bloc, acuzată de omor calificat

Procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut, vineri, Tribunalului Bucureşti, arestarea preventivă pentru 30 de zile a mamei celor trei bebeluşi găsiţi morţi în podul unui bloc din Bistriţa-Bârgăului, pentru o infracţiune de omor şi două infracţiuni de omor calificat. "În perioada 2012-2015, inculpata Crăciun Lina Monica a suprimat viaţa a trei copii nou-născuţi, pe care i-a născut la termen şi neasistată medical, după care a ascuns cadavrele nou-născuţilor în podul unui bloc dintr-o localitate din judeţul Bistriţa Năsăud", spun procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă. Primele două cadavre au fost găsite în 9 martie de o femeie care făcea curăţenie în podul blocului şi era însoţită de către fiul său în vârstă de 12 ani. Cadavrele erau în stare avansată de descompunere şi se aflau lângă o grindă de lemn, unul fiind învelit în mai multe articole de îmbrăcăminte, iar celălalt într-un sac de rafie, învelit de asemenea în articole de îmbrăcăminte. A doua zi s-a descoperit încă un cadavru al unui nou născut, aflat de asemenea într-un sac, învelit în articole de îmbrăcăminte.

În aproape 80 la sută dintre cazurile de violenţă în familie, persoana agresată este soţia

În aproape 80 la sută dintre cazurile de violenţă în familie, persoana agresată este soţia, relevă un sondaj de opinie realizat la nivel naţional în cadrul unei campanii de conştientizare privind violenţa în familie, desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Potrivit sondajului de opinie realizat la nivel naţional pe un eşantion de 2.000 de persoane, patru din 10 români au spus că au întâlnit printre cunoştinţe cazuri de violenţă în familie, în 79 la sută dintre acestea persoana agresată fiind soţia. De asemenea, 86 la sută dintre participanţi consideră că faptele de violenţă în familie ar trebui sancţionate mai aspru, iar 72 la sută sunt de părere că poliţia este principala instituţie care ar trebui să intervină în astfel de cazuri. Dintre persoanele intervievate, 78 la sută ştiu că există o lege referitoare la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi informare publică privind violenţa în familie, obiectivul principal fiind de prevenire a violenţei în familie, promovarea egalităţii de gen şi combaterea stereotipurilor de gen, precum şi discriminarea sexuală în context familial. Potrivit sondajului, cel mai receptat mesaj al campaniei a fost: ”Victimele violenţei în familie sunt protejate de lege” (73 la sută).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.