Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va găzdui o expoziţie cu pancartele de la proteste

Ziarul de Vrancea
8 feb 2017 514 vizualizări
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a anunţat, ieri, că doreşte să documenteze protestele din ultimele zile din Cluj-Napoca şi să găzduiască o expoziţie cu pancartele folosite de manifestanţi, o altă organizaţie culturală clujeană propunând realizarea Muzeului ”Între Bare”.

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei au anunţat că îi invită pe protestatari să îşi doneze pancartele după încheierea manifestaţiilor. ”Dragi clujeni, suntem cu toţii de acord că zilele acestea în România se scrie istoria. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei doreşte să documenteze acest eveniment cu materiale reprezentative pentru protestele care au avut loc la Cluj. Aşadar, vă rugăm să nu aruncaţi pancartele cu mesajele voastre şi în momentul în care protestele încetează, să le aduceţi la muzeu. Totodată am aprecia şi materiale fotografice pe suport digital, cu copyright fireşte, care au surprins momente cheie ale manifestaţiilor. Toate aceste materiale urmează să facă parte din Colecţia de Istorie Contemporană a muzeului, asigurându-ne astfel că acest moment important din istoria recentă a României va fi bine reprezentat în colecţiile muzeului nostru”, se arată în comunicat.
De asemenea, reprezentaţii Z Angles Gallery, propun înfiinţarea Muzeului ”Între Bare”, care să găzduiască de asemenea pancarte folosite de protestatari. ”Aveţi pancarte? Costume, obiecte şi alte «accesorii» faine de la demonstraţii? Imagini despre realizarea lor? Imagini sau înregistrări de la evenimente care surprind creativitatea maselor? Vă rugăm să împărţiţi cu noi în format digital (direct în evenimentul fb sau pe instagram #proiectulintrebare) sau donaţi-ni-le în orice format. În prima fază o să realizăm o arhivă-colecţie cu aceste materiale. (...). Demonstraţiile nu s-au încheiat încă, deci dacă folosiţi încă pancartele… folosiţi-le şi daţi-ni-le la sfârşit. Nu ştim încă cum se vor încheia protestele, şi ca atare nici ce direcţie o să ia acest proiect (publicaţie? expoziţie? instalaţie multimedia?), dar ne gândim că e bine să «imortalizăm» creativitatea individuală, colectivă şi adesea anonimă, adusă la suprafaţă de cele mai mari mişcări stradale din România în ultimele decenii”, spune într-o postare pe Facebook reprezentantul galeriei de artă, curatorul Sebestyén György Székely.

Liviu Dragnea: PSD a pierdut în sondaje două - trei procente

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, ieri, la Parlament, că, potrivit celui mai recent sondaj realizat de o casă de sondare „respectabilă”, PSD a pierdut „două-trei procente”, nicidecum 23% cum afirma primarul din Iaşi, Mihai Chirica. La remarca presei că Mihai Chirica susţinea că PSD a pierdut 23%, liderul PSD a infirmat aceste date. „Am auzit asta, eu nu ştiu ce casă de sondare are domnul Chirica. Eu am văzut un alt sondaj acum două seri, nu asta e cel mai important acum, am văzut un sondaj făcut de o casă de sondare respectabilă, dacă vor decide să-l publice este foarte bine, dacă nu, nu. Nu cred în ceea ce a spus”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. Întrebat în continuare cum arată sondajul, Liviu Dragnea a spus că „arată aproape neschimbat, cu câteva provente în jos, două-trei procente în jos la PSD”.

Cutremur cu magnitudinea 5 resimţit şi în Bucureşti

Un cutremur cu magnitudinea 5 s-a produs ieri, la ora 17.08, fiind resimţit şi în Bucureşti. Iniţial, magnitudinea anunţată de Institutul Naţional de Fizică a Pământului fusese 5,1. Seismul a avut loc în zona Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, au declarat reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului, precizând că aceste date reflectă o raportare automată. Un alt seism, cu magnitudinea 4,2 s-a produs, miercuri, la ora 11.52, în judeţul Vrancea, potrivit Insititutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Seismul s-a produs la adâncimea de 129 de kilometri şi a avut epicentrul la cinci kilometri de localitatea Nereju şi la 41 de kilometri de Focşani. În noaptea de 27 spre 28 decembrie, la ora 1.20, în zona seismică Vrancea s-a înregistrat un seism cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter, la o adâncime de 98,9 kilometri, care s-a resimţit în mai multe oraşe, inclusiv în Bucureşti. Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc şi în 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se şi în Bucureşti. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri. Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele înregistrate pe 30 şi respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 şi respectiv 6,4 pe scara Richter.

Tăriceanu sesizează CCR privind un conflict juridic între Guvern şi DNA

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat ieri că a decis sesizarea Curţii Constituţionale în vederea constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public prin DNA, generat de demersurile procurorilor anticorupţie de anchetare a circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul OUG 13. Tăriceanu susţine că OUG 13 abordează o temă de politică penală a statului român, ”ori, măsurile de politică penală se află în competenţa exclusivă a Parlamentului şi a Guvernului, alte autorităţi publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot şi trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenţă, de amestec discreţionar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului”. De asemenea, Tăriceanu cere Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.