Național

Nesimţirea unui deputat “penal”: Tinerii nu trebuie să mai iasă în stradă

Ziarul de Vrancea
19 ian 2017 1607 vizualizări
Condamnat cu suspendare pentru dare de mită, un parlamentar PSD susţine că modificarea legislaţiei penale nu este făcută în interesul politicienilor şi că cei care au ieşit în stradă trebuie să citească proiectele n “strans cu uşa” de jurnalişti, el a recunoscut, ulterior, că nu a citit actele normative n zeci de parlamentari, primari şi aleşi locali se află printre beneficiarii legii

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat ieri, la Parlament, că nicio faptă de corupţie nu se graţiază prin noua ordonanţă pusă în dezbatare publică, motiv pentru care tinerii nu ar trebui să mai iasă în stradă, deoarece acest proiect “nu este făcut pentru politcieni”, ci pentru “hoţi” şi cei care au comis “fapte minore”. Întrebat de ordonanţa de urgenţă privind graţierea, social-democratul a susţinut că a aflat de la televizor de acest proiect. “De când ordonanţele sunt în dezbatere? Ordonanţele de Guvern nu se dezbat – asta pentru cei care nu ştiu”, a afirmat deputatul PSD.
La remarca presei care i-a spus că procurorul general a anunţat că vor beneficia de OUG aproximativ 20-30 de parlamentari, Cătălin Rădulescu a spus că “nicio faptă de corupţie nu se graţiază prin ordonanţă”. “Citiţi-o, şi noi am citit-o foarte bine, şi noi am aflat de ea ieri, deci nu ştiam de ea, aşa, niciun fel de condamnare, că este cu suspendare, nu beneficiază de graţiere şi atuncea nu este făcută pentru politicieni. Şi cu asta am terminat subiectul”, a declarat deputatul. El şi-a schimbat ulterior afirmaţia, spunând că nu ştie ce scrie în OUG privind graţierea. “Graţierea se aplică numai pentru executare, nu pentru suspendare. Nu ştiu ce scrie în ordonanţă. Ce scrie în ordonanţă – habar n-am. Voi ştiţi mai bine decât noi, noi nu am văzut această ordonanţă”, a precizat social-democratul. Jurnaliştii i-au atras atenţia că afirmase că a primit miercuri OUG privind graţierea, moment în care Cătălin Rădulescu a spus că a primit-o, dar nu a citit-o.
Instanţa supremă l-a condamnat definitiv, pe data de 5 decembrie 2016, pe deputatul PSD Cătălin Rădulescu la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi de administrarea unei firme, faptă incompatibilă cu calitatea sa de parlamentar.

Ambasadorul SUA critică modificările

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, spune, într-un interviu acordat News.ro, comentând cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă vizând justiţia, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. "Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei", afirmă diplomatul american.
În interviu, ambasadorul Hans Klemm vorbeşte şi despre scandalul Sebastian Ghiţă. “Statele Unite o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA şi toate instituţiile de luptă împotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitală pentru viitorul României. În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie”, a spus Klemm.

Procurorul general: Zeci de parlamentari şi primari trimişi vor fi achitaţi

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat într-un interviu pentru RFI, că în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal, cei 25-30 de parlamentari trimişi în judecată de Parchetul General pentru conflict de interese vor fi achitaţi. ”Cine sunt interesaţi de această modificare a legii? Avem de la 25 - 30 de parlamentari care au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul General. Apoi mai există şi alte persoane. Consilieri locali, primari etc care au fost trimişi în judecată. Toţi aceştia vor fi achitaţi, dacă va fi promovat în această formă proiectul de lege”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României. ”Infracţiunea de conflict de interese a fost golită de conţinut aşa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituţională. Iniţiatorul proiectului de ordonanţă a venit cu o «inginerie» juridică pe care a mai încercat-o şi anterior spunând aşa: folosul patrimonial care este prevăzut în textul de lege ca urmare a infracţiunii conflict de interese să aibă un caracter necuvenit. Iată cum acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupţiei, a fost lipsit de conţinut şi, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitaţi. Toată lumea va demonstra că folosul este «cuvenit». Dacă un primar a încheiat un contract cu soţia lui, iar soţia a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancţionează lipsa de moralitate în dirijarea fondurilor (n.r. publice) către anumite persoane”, a argumentat procurorul general. O altă nemulţumire a sa vizează introducerea pragulului minim de 200.000 de lei ca prejudiciu pentru inculparea pentru abuz în serviciu. ”Este un exemplu de aplicare «creativă» în interesul cuiva a situaţiei că a declarat Curtea Constituţională drept neconstituţională acea expresie: «în mod defectuos». De aici încolo, este contribuţia cuiva care vrea să lipsească de conţinut infracţiunea de abuz în serviciu în sensul că foarte multe fapte care se comit pe la primării sunt până la 200.000 de lei. Ce vom face cu acestea? Vor fi dezincriminate, iar cele care se află pe rolul instanţelor vor fi achitate. Iar alţii vor încerca să facă expertize pentru a demonstra că prejudiciul lor este sub 200.000 de lei”, a estimat Lazăr.

USR iniţiază o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei

USR a anunţat ieri că va iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi că va înainta un memoriu Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanţe de urgenţă ”urmăresc interesele unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice şi nu pe cele ale societăţii, care are nevoie de limitarea fenomenului corupţiei”. ”Referitor la urgenţă, nu există iminenţa unui demers CEDO. Menţionăm că PSD a avut majoritate şi anterior, de când trenează situaţia dramatică din penitenciare - la a cărei ameliorare USR intenţionează să contribuie - şi nu a înţeles să o rezolve, declarând acum, cu ipocrizie, că ar fi imperativă rezolvarea de pe o zi pe alta”, arată USR într-un comunicat.  În opinia Uniunii, ne aflăm în faţa unei ”insolite amnistii operate prin dezincriminarea unor fapte”. “Având în vedere realitatea societăţii româneşti din punct de vedere penal, în ultimii ani, considerăm că demersul actual este unul care urmăreşte strict salvarea de la răspundere penală a membrilor de partid şi a apropiaţilor lor, prin cvasi-eliminarea din sfera penală a infracţiunilor de serviciu, fapt care va duce la degradarea funcţionării statului şi la multe fapte care vor prejudicia grav cetăţenii în  raporturile lor cu statul şi vor genera corupţie”, mai arată USR.
 USR aduce următoarele critici proiectului de OUG privind graţierea: în lista infracţiunilor pentru care se aplică graţierea se găsesc infracţiunile de serviciu prevăzute de Codul Penal;  nu există nicio justificare pentru graţierea amenzilor penale stabilite de instanţele de judecată; nu există nicio justificare pentru graţierea a jumătate din pedeapsă pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani, indiferent de infracţiunea pentru care sunt condamnate (pedofilie, trafic de minori etc.); graţierea trebuie să fie condiţionată, în toate cazurile, de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.
În ceea ce priveşte proiectul de OUG privind modificarea codurilor penal şi de procedură penală, USR susţine că stabilirea unui termen pentru realizarea denunţului va avea efecte deosebit de grave în societate, în special în cazul infracţiunilor comise de ”gulerele albe”, unde există un specific şi o dificultate în administrarea probelor, şi va conduce, în final, la instaurarea unui principiu al impunităţii. ”Una dintre cele mai grave modificări o considerăm ca fiind cea a eliminării interdicţiei de a ocupa o funcţie publică în cazul savârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Este greu de acceptat că cel care a săvârşit o infracţiune de acest gen, în exercitarea funcţiei, cu intenţie, să ocupe în continuare aceeaşi poziţie”, mai arată USR.
Pentru iniţierea unei moţiuni simple sunt necesare semnăturile a minimum 50 de deputaţi sau 44 de senatori, însă USR are doar 30 de deputaţi şi 13 senatori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
G.C., acum 2652 zile, 6 ore, 14 minute, 45 secunde
Cu penalii nu-i de joaca! Ei nu sunt doar nesimtiti...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.