Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Curtea Constituţională amână decizia privind căsătoriile gay

Ziarul de Vrancea
27 oct 2016 622 vizualizări
"De mic copil am visat să am o familie şi de 14 ani o clădesc alături de soţul meu, Clai Hamilton", le-a spus judecătorilor romanul Adrian Coman, bărbatul care a cerut schimbarea codului civil

Curtea Constituţională (CCR) a decis, ieri, să amâne o decizie privind recunoaşterea căsătoriilor încheiate între persoane de acelaşi sex în străinătate până pe 29 noiembrie. În şedinţa de ieri, Curtea Constituţională a repus pe rol dosarul şi a audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate.
În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR ia în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene. Dacă se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi dată nici pe 29 noiembrie. Dosarul se află la Curtea Constituţională de patru luni.

"În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie"

Adrian Coman, românul care a cerut la CCR recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, a afirmat, ieri, în faţa Curţii, că îşi doreşte de când era copil să aibă o familie, şi de 14 ani o clădeşte alături de soţul său, Clai Hamilton, considerând că trebuie să fie protejat şi de legea românească. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus că "apreciază sinceritatea şi decenţa" sa. "De mic copil am visat să am o familie şi de 14 ani o clădesc alături de soţul meu, Clai Hamilton. În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie. Familia noastră există indiferent de legea din România, valorile noastre nu sunt diferite", a spus Adrian Coman, în şedinţa CCR, unde a fost repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între cupluri de acelaşi sex încheiate în străinătate. Coman a precizat că procesul deschis de el şi de soţul său american, Clai Hamilton, "s-a suprapus întâmplător" cu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, dar consideră că nu afectează negativ valorile din România, pentru că societatea poate fi pregătită "pentru acceptarea diversităţii umane, pentru respect reciproc şi armonie socială".
”Dacă Clai primeşte reşedinţă, nu este nimeni afectat. În momentul în care trecem graniţa, nu vrem să fim priviţi ca doi străini. Trebuie să fim protejaţi de legea românească. Familia noastră există indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru tot restul vieţii, ca orice alt cuplu casătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlalţi cetăţeni ai României", a mai spus el în faţa Curţii.
La finalul pledoariei sale, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus că judecătorii vor rămâne în pronunţare, dar a comentat că "nu poate să nu aprecieze sinceritatea, concizia şi decenţa" lui Adrian Coman.
Dosarul aflat pe masa judecătorilor Curţii a fost deschis în urma unui proces intentat de cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.
Recent, Coaliţia pentru familie a obţinut avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay

Băsescu deschide lista PMP Bucureşti la Senat

PMP a depus ieri, la Biroul Electoral Muncipal Bucureşti, listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare. Fostul preşedinte Traian Băsescu deschide lista pentru Senat, iar preşedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, cea pentru Camera Deputaţilor. ”Candidez la Senat în speranţa că în această legislatură se va face parlamentul de 300 de parlamentari, în speranţa că vom readuce legea educaţiei la forma iniţială şi nu cea care a suferit 89 de modificări, în speranţa că vom reuşi noua lege a sănătăţii”, a spus Băsescu, după ce au depus listele PMP Bucureşti la BEM. El a mai spus că PMP îşi propune să obţină ”cel mai mare scor cu putinţă”. ”În Bucureşti cred că vom lua un rezultat bun pentru că de urma mea a rămas ceva în Bucureşti, de când am fost primar general. Linia 41 o vedeţi, pasajul Basarab s-a dovedit a fi un proiect viabil”, a mai spus Băsescu.
Întrebat dacă candidatura Elenei Udrea ca independent pentru un mandat de deputat pe Bucureşti încurcă calculele PMP, Băsescu a spus: ”Nu cred”. ”Dânsa are un electorat al ei”, a spus fostul şef al statului.

Nicuşor Dan: PSD blochează accesul USR în alegeri

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a susţinut, ieri, că are loc o încercare deliberată a PSD de a bloca accesul USR în alegeri, spunând că sunt informaţii că social-democraţii vor depune 100-200 de contestaţii la birourile electorale în privinţa listelor Uniunii. ”În 10 ani nimeni nu a reuşit să ne oprească, nu va reuşi acum să ne oprească un condamnat penal, Liviu Dragnea”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a spus că menţionează câteva fapte relevante: iniţial nu au avut aprobarea primarilor PSD de a amplasa corturi pentru strângerea de semnături; au fost trei contestaţii PSD pentru invalidarea candidaţilor USR pentru diaspora; o contestaţie PSD la cele 350.000 de semnături depuse de USR; o contestaţie PSD a protocolului de fuziune USR-USB; o contestaţie PSD la semnul electoral al USR depus la BEC. ”Şi avem informaţii de la colegii noştri din ţară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de circumscripţii, vom avea 100-200 de contestaţii PSD. Toate aceste fapte denotă, aşa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid, USR, pentru participarea în alegeri”, a continuat Nicuşor Dan.
Liderul USR a susţinut că este exact acelaşi lucru pe care l-a făcut PSD în noiembrie 2014, la alegerile prezidenţiale, când a încercat să oprească românii din diaspora să voteze. El a admis, însă, că realmente îi este teamă că în anumite judeţe candidaţii USR nu vor putea să se prezinte la alegeri, din cauza demersurilor PSD.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.