Național

Cum să faci rost de 25 de milioane de euro, metoda Cocoş

Ziarul de Vrancea
30 ian 2015 636 vizualizări
Arestat preventiv în dosarul Microsoft, unde ar fi intemediat o şpagă de 9 milioane euro, Dorin Cocoş este anchetat într-un nou dosar, privind retrocedări de terenuri, unde "comisionul" tranzacţionat atinge 16 milioane euro n în noua cauză, este anchetat şi fiul "omului de afaceri" dar şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica n aceasta din urmă ar fi primit mită şi de la Ovidiu Tender

Omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în noul dosarul în care sunt cercetaţi Alina Bica, Alin Cocoş, Adriean Videanu şi Florian Mihăilescu. DNA a propus vineri arestarea preventivă a celor patru, în contextul în care Bica şi Cocoş sunt deja în arest în alte două dosare. CSM a încuviinţat, joi, luarea măsurii arestării preventive faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, acuzată, în noul dosar, de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
În ordonanţa de reţinere a lui Dorin Cocoş se arată că, în perioada ianuarie 2011-2012, omul de afaceri a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totală de 16 milioane de euro, în tranşe, "în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela şi Diacomatu Sergiu (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei)". Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, conform interesului persoanei beneficiare, Dorin Cocoş a dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în Snagov, Alinei Bica, susţin procurorii. Dorin Cocoş a fost dus vineri din arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a-i fi prezentate acuzaţii.

"Comision" de 25% din caştig

În acest dosar, disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat, joi au fost reţinuţi Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, şi Florentin Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica. Potrivit DNA, Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit anchetatorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care a făcut parte şi Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea lui Alin Cocoş de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisie. În acest demers s-ar fi implicat şi Florentin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care a intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire, spun procurorii. În schimbul influenţei realizate, Alina Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în Snagov, ce aparţinea unei rude a lui Alin Cocoş.
În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la ANRP, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu. În acel dosar, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Bica, mituită de Tender?

Pe de altă parte, omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut vineri un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror, au anunţat surse judiciare. Denunţul a fost înaintat de Tender procurorilor DNA, vineri, prin avocatul său. Potrivit unor surse, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul Carom, întocmit chiar de fosta şefă a DIICOT. Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom. În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.