Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Prima zăpadă la Balea Lac şi în Munţii Țarcu

Ziarul de Vrancea
23 sep 2014 549 vizualizări
Un strat de zăpadă de un centimetru s-a depus la Balea Lac, în Munţii Făgăraş, în urma ninsorilor de marţi, o situaţie similară fiind înregistrată şi în Munţii ţarcu din judeţul Caraş-Severin

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu, la Balea Lac s-a depus un strat de zăpadă de un centimetru, iar în prezent este ceaţă. Temperatura în zonă a scăzut pană la minus un grad Celsius şi va continua să ningă slab şi în orele următoare, a precizat sursa citată. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă evitarea zonei montane în următoarele zile. "Turiştii ar trebui să evite o zi, două deplasările în zona montană şi dacă chiar vor să meargă la munte să poarte echipament care să le asigure confortul termic, să-şi stabilească traseul şi să anunţe echipele Salvamont cu privire la acesta”, a declarat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu. În plus, potrivit lui Adrian David, turiştii ar trebui să ia recomandări de la salvamontişti cu privire la starea vremii şi a traseului, înainte de a porni pe munte.

Cată bere poţi să bei ca să nu faci burtă

O analiză a Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie arată că "burta de bere" este un mit

"Burta de bere" este un mit, nefiind constate creşteri semnificative sau observandu-se chiar scăderi ale indicelui de masă corporală, circumferinţei abdominale şi raportului talie/şold odată cu creşterea consumului de bere, arată un studiu al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din Romania a lansat, marţi, cel de-al doilea studiu realizat de la înfiinţarea sa, în urmă cu doi ani, intitulat "Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal şi consumul de bere în Romania" şi realizat de Corina Zugravu, preşedintele centrului, medic primar în nutriţie şi lector la Universitatea de Medicină "Carol Davila". Aceasta a spus, în deschidere, că există tot felul de "mituri urbane" privind proprietăţile unor alimente, iar berea e asociată cu ideea de burtă, aşa cum culturiştii mănancă multă carne în ideea că aceasta li se va aşeza direct pe pectorali. "Este fals în ambele cazuri", a spus Zugravu, arătand că studii internaţionale au infirmat anterior mitul "burţii de bere", cel mai cunoscut - "Beer and obesity: a cross-sectional study" - fiind realizat în Cehia în 2003. Studiul romanesc a fost realizat în perioada 25 martie - 13 aprilie, pe un eşantion de 1.508 persoane, de peste 18 ani, între care 724 de bărbaţi şi 784 de femei. Participanţilor le-a fost aplicat un chestionar la domiciliu, cu întrebări privind caracteristicile demografice, alimentaţia şi activitatea fizică, iar la răspunsurile lor s-au adăugat rezultatele măsurătorilor pentru indicele de masă corporală (IMC), circumferinţa abdominală şi raportul talie/şold. Circumferinţa abdominală normală trebuie să fie mai mică de 94 de centimetri la bărbaţi, şi respectiv de 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/ şold mai mic de 0,9 la bărbaţi şi respectiv mai mic de 0,85 la femei. Altfel, grăsimea de pe abdomen este un factor de risc pentru bolile cronice degenerative: rezistenţă la glucoză, diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, chiar în absenţa unui IMC crescut. În Romania, doar 36,45 la sută dintre femei şi 48,66 la sută din bărbaţi au valori normale ale circumferineţi abdominale, romanii find în general "grăsuţi", a arătat Zugravu. Cantitatea zilnică de bere recomandată este de 660 de mililitri pentru bărbaţi şi 330 de mililitri pentru femei, atunci cand berea are maxim 5% alcool.

Zece candidaţi au intrat în cursa pentru şefia statului

Cursa pentru Palatul Cotroceni se anunţă a fi una foarte disputată. Pană la închiderea ediţiei un număr de zece persoane şi-a depus candidaturile. Acestea sunt: premierul Victor Ponta, primarul Sibiului Klaus Iohannis, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea şefa PMP, europarlamentarul Monica Macovei, realizatorul TV Dan Diaconescu, fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, Vadim Tudor, Kelemen Hunor (UDMR), Wiliam Branză (PER). Şi-au mai anunţat intenţia de a candida Ioan Ghişe ca independent şi Gheorghe Funar (PRM). Candidaturile puteau fi depuse pană ieri la ora 24. Pe numele candidaţilor a început să curgă contestaţiile. Alte şapte reclamaţii privind candidaturile la prezidenţiale, care îi vizează pe Victor Ponta (trei contestaţii), Călin Popescu Tăriceanu (două), Klaus Iohannis şi Monica Macovei (cate una), au fost înregistrate, ieri, la Curtea Constituţională (CC), au declarat surse oficiale. Contestaţiile vor fi judecate astăzi, potrivit surselor citate. Termenul legal în care Curtea trebuie să soluţioneze astfel de contestaţii este de 48 de ore de la înregistrarea lor. CC a respins, marţi, alte două contestaţii, ce au vizat candidaturile lui Ponta şi Macovei, după ce duminică a luat aceeaşi decizie în privinţa altor două, faţă de candidatura premierului. Hotărarile Curţii sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.


Bercea Mondial se crede arestat politic

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a spus, ieri, la Curtea de Apel Piteşti, unde a fost dus după ce a contestat decizia de arestare a sa pentru încercarea de a mitui un angajat al Penitenciarului Colibaşi, că este ”arestat politic” şi că Romania are o ”justiţie proastă”. Bercea Mondial a fost dus marţi dimineaţă la Curtea de Apel Piteşti, unde a contestat decizia Tribunalului Argeş, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă în dosarul privind mituirea unui agent de la Penitenciarul Colibaşi, unde este încarcerat. Bercea Mondial a făcut scandal încă de cand a fost dat jos din dubă, strigand că nu i se face dreptate şi că de două luni încearcă să denunţe un supraveghetor al Penitenciarului Colibaşi. ”N-a vrut să mă scoată, n-a vrut să mă ia în seamă. (...) Avem o justiţie proastă în Romania”, a strigat Sandu Anghel. La randul său, fiica lui Sandu Anghel, Izaura Anghel, arestată la domiciliu în acelaşi dosar, a spus, la intrarea în sediul Curţii de Apel Piteşti, că ceea ce i se întamplă este ”răzbunarea lui Băsescu, cheia lui Băsescu”, pentru ca ea să nu mai vorbească cu jurnaliştii.

La fiecare 30 de minute un roman face infarct

La fiecare nouă minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauză de mortalitate cardiovasculară din ţară, iar la fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic, printre factorii favorizanţi fiind obezitatea, fumatul şi sedentarismul. "În fiecare an, aproximativ 150.000 de romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul", a mai declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Romane a Inimii, marţi, cu ocazia lansării campaniei "Săptămana inimii". Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial.  "Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mana doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum trebuie şi accesul la serviici medicale de bună calitate", a mai spus prof. dr. Gaiţă. Preşedintele Fundaţiei Romane a Inimii a subliniat, şi cu acest prilej, carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.