Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: MRU sare la gatul lui Băsescu

Ziarul de Vrancea
18 sep 2014 1442 vizualizări
Insistand pe tema ofiţerului acoperit, preşedintele riscă să comită o faptă penală, susţine fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe

Fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu spune că preşedintele Traian Băsescu se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune cu tema candidatului ofiţer acoperit. "În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale", a susţinut Ungureanu, la RFI. El a adăugat că Traian Băsescu "şi politic greşeşte foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România”. "Cred, pe de altă parte, că nu este ceea ce un şef de stat care a avut acces la informaţie confidenţială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării. Acest principiu este încrederea", a mai spus Ungureanu. El a precizat că, dacă preşedintele Traian Băsescu are dovezi că "un ofiţer care este activ" se află într-o situaţie de incompatibilitate, ar trebui să sesizeze organele de drept, respectiv parchetul. ”În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii 182/2002. Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nicio relevanţă, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orişice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte de la a-l dezvălui, îl opreşte de la a dezvălui asemenea informaţii", a explicat Ungureanu.

Un efect "devastator" în lumea serviciilor secrete

Fostul şef al SIE a comentat, de asemenea, impactul pe care l-ar avea declaraţiile şefului statului asupra serviciilor de informaţii şi imaginii lor.
"Efectul acestui tip de declaraţie în lumea mai umbroasă a cooperării dintre serviciile de informaţii este devastator, pentru că arată că există posibilitatea în România ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care îl ocupă, să se preteze la jocuri politice, în condiţiile în care au avut acces ca beneficiari legali la informaţii confidenţiale, de orice natură. Prin extrapolare, aceasta arată că democraţia românească şi actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în niciun fel bine României", a spus Ungureanu.
Preşedintele Băsescu a declarat miercuri seară că va da amănunte despre ”ofiţerul acoperit” de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, ”printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.
Preşedintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declaraţia vicepreşedintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, potrivit căreia Serviciul a comunicat că nu e niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit, că răspunsul lui Ilie Sârbu ”acoperă doar o jumătate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect. ”Ilie Sârbu a minţit prin omisiune”, a precizat Băsescu.

PDL: Se pregăteşte fraudarea masivă a votului în străinătate

Senatorul PDL de Diaspora Viorel Badea a susţinut, ieri, că Guvernul Ponta pregăteşte ”fraudarea masivă a alegerilor”, arătând că prin modul de organizare a secţiilor de votare Executivul urmăreşte blocarea posibilităţii românilor din străinătate de a-şi exprima dreptul la vot la prezidenţiale. "Pe de o parte, prin dirijarea alegătorilor către consulatele generale pe care le-a organizat în această zonă, iar pe de altă parte prin desfiinţarea unor secţii de votare în comunităţile unde există foarte mulţi români", a declarat Viorel Badea. El a spus că, deşi a rămas acelaşi număr de secţii de votare ca la alegerile prezidenţiale din 2009, "adevărata acrobaţie electorală pe care încearcă să o facă guvernul Ponta" este aceea că secţiile de votare din comunităţile unde există foarte mulţi români au fost desfiinţate şi au fost înfiinţate noi secţii de votare în comunităţile "care practic nu sunt bine reprezentate la nivel numeric".
Viorel Badea a dat ca exemplu situaţia din Italia şi din Portugalia, arătând că în Torino, unde sunt 40.000 de cetăţeni români, din două secţii de votare a rămas una, în schimb fiind suplimentat numărul secţiilor de votare la Triestre, în condiţiile în care aici trăiesc doar 1.500 de români. El a arătat că în Portugalia au fost desfiinţate secţii de votare în zonele cu comunităţi de 10.000 de români, dar s-a înfiinţat o secţie de votare într-o staţiune turistică unde nu sunt nici români care să lucreze în acea zonă în noiembrie. "De asemenea, în Republica Moldova au fost înfiinţate secţii de votare în localităţi unde există majoritari rusofoni, mulţi dintre ei neavând cetăţenie română", a mai spus Viorel Badea.
Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale este de 294, egal cu cel stabilit în 2009, faţă de precedentul scrutin prezidenţial fiind majorat, de la 13 la 21, numărul de secţii organizate în Republica Moldova.

Un deputat, aflat în greva foamei, a dormit în Parlament

Deputatul neafiliat Aurelian Mihai, care a intrat în greva foamei, a dormit miercuri noapte în Parlament şi este decis să protesteze "chiar şi o mie de ani" dacă Guvernul nu ia măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei românilor din Diaspora. "Azi-noapte (n.r. — miercuri noapte) am ales să rămân unde protestez, am lucrat până târziu în biroul de la Comisia pentru românii de pretutindeni din Cameră şi am aţipit puţin pe fotoliu, în acelaşi birou. În general, cei care aleg să facă greva foamei nu părăsesc locul unde iniţiază protestul. Cum ar fi să mă duc la hotel sau acasă? Nu ar demonstra seriozitate faţă de protest. Cea mai mare problemă a fost că nu am putut să fac un duş şi cred că în curând trebuie să fac ceva în acest sens, nu mă simt nici eu tocmai comod", a declarat Aurelian Mihai pentru Agerpres.
Deputatul neafiliat a anunţat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor că intră în greva foamei. "Ceea ce m-a determinat să aleg această formă de protest are legătură cu pasivitatea statului român în relaţie cu cerinţele românilor din Diaspora, cu problemele pe care aceştia le au, situaţia taxelor extrem de ridicate pe care românii le plătesc atunci când se adresează consulatelor pe care România le are în străinătate, la modul deficitar în care consulatele noastre funcţionează, fie din lipsă de fonduri, fie din lipsă de personal, fie din lipsa modernizării acestor spaţii", a precizat el.
Deputatul a menţionat că nu ştie cât va rezista fără mâncare dar, mental, este foarte bine pregătit să reziste "chiar şi o mie de ani".

Sondaj: Libertatea, principalul câştig după 25 de ani de democraţie

Majoritatea românilor (81,6%) consideră că după 25 de ani de democraţie în România libertatea este principalul câştig al societăţii postdecembriste, arată un sondaj realizat de Inscop Research în luna septembrie şi remis ieri.  Potrivit sondajului, 81,6% dintre români sunt de acord cu ideea că după 25 de ani de democraţie în România există mai multă libertate decât înainte de 1989, 13,9% nu sunt de acord cu afirmaţia prezentată iar 4,6% reprezintă nonrăspunsuri.
Acelaşi barometru relevă faptul că aproape trei sferturi dintre repondenţi (68%) nu cred că în România ar exista mai multă dreptate decât înainte de 1989, doar 22,5% dintre aceştia considerând că există mai multă dreptate acum decât pe timpul lui Ceauşescu. 31,4% dintre români sunt de acord cu ideea că în România se trăieşte mai bine decât înainte de Revoluţie, 60,5% nefiind de acord cu ideea. 36,5% dintre români cred că acum se munceşte mai mult în România decât înainte iar 56,8% cred că se munceşte mai puţin. Sondajul mai arată că destul de puţini români (28,6%) cred că după 25 de ani de democraţie justiţia e mai independentă de politic iar mai multe de jumătate (53,5%) dintre români nu sunt de acord cu această afirmaţie.
Barometrul Inscop — Adevărul despre România a fost realizat în perioada 30 august — 4 septembrie 2014.

Peste 2 milioane de români suferă de depresie

Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi educare pentru sănătate. În opinia specialiştilor, factorii declanşatori ai "bolii secolului" sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele fiind cauzele care pot creşte semnificativ riscul de depresie. "Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un million, în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă - dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea", se arată într-un comunicat remis ieri.
Specialiştii au mai constatat că tinerii de azi sunt mai depresivi faţă de tinerii din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai numeroşi şi mai variaţi. "Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum - haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista", afirmă psihologul Mihaela Sârbu, preşedintele Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate. Specialistul spune că pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie trebuie să o asiguri că nu este singură, că este acceptată fără să fie criticată şi să i se ofere afecţiune şi atenţie, răbdare şi blândeţe.

MEN revine: Elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa după vechile manunale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis ieri să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a, iar în acest sens inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente.
Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat surse oficiale. Iniţial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor şcolare înainte de începerea şcolii, se stabilise că elevii claselor I şi a II-a nu vor învăţa după manualele vechi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.