Național

O specie de şarpe boa, considerată dispărută, descoperită în România

Ziarul de Vrancea
15 sep 2014 745 vizualizări
O populaţie de boa de nisip a fost descoperită recent în România, a anunţat Societatea Ornitologică Română (SOR). "După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România — boa de nisip (Eryx jaculus).

Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat 'Sfânt Graal' al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României şi care acum a fost regăsită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viaţă. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte", se arată într-un comunicat al Societăţii transmis ieri Agerpres.
Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de Facebook a Societăţii Ornitologice Române. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din Bucureşti, membru al SOR. După ce a văzut fotografiile cu specia, expertul a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observaţia. "Nu poţi trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile şi am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soţia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România — Doru Panaitescu şi un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să ţin secretă locaţia indicată de primul găsitor", subliniază Vlad Cioflec. Echipa s-a deplasat în teren, unde nu a găsit un singur exemplar de boa de nisip, ci zece. Printre aceste exemplare se aflau o femelă şi şase pui. Niciun şarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat sau mutat din spaţiul său. Cei patru care au făcut descoperirea s-au mulţumit doar cu fotografiile şi cu filmarea celui mai rar şarpe din România - boa de nisip. Local, boa de nisip este numit şi şarpe cu două capete, pentru că este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.
Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenţă un animal nocturn, are pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare în viaţă a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României provine din 1937, în localitatea Cochirleni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.