Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cameron: Rusia ar putea destabiliza ţări precum România

Ziarul de Vrancea
30 iul 2014 610 vizualizări
Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt nevoite să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru că, în caz contrar, în viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum România, afirmă premierul Marii Britanii, David Cameron.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa acţiunile Rusiei şi a susţine Ucraina, David Cameron a răspuns făcând o comparaţie cu atitudinea Germaniei înainte de cele două războaie mondiale. "Cred că trebuie să fie foarte clar ce se întâmplă pe continentul nostru. Anul acesta comemorăm 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, iar acel război a fost despre dreptul unei ţări mici precum Belgia de a nu fi călcată în picioare de vecini. Am fost nevoiţi să învăţăm această lecţie din nou în al II-lea Război Mondial, când acelaşi lucru s-a întâmplat Poloniei, Cehoslovaciei şi altor ţări. În acest fel vedem Europa acum", a explicat David Cameron. Ucraina este un stat recunoscut de Naţiunile Unite şi "are dreptul să nu îşi simtă ameninţată integritatea teritorială de către Rusia. Dar iată că acest lucru se întâmplă. Nu am niciun dubiu că este vorba de fonduri ruse, de oameni din Rusia, de armament rusesc trimis în Ucraina pentru a ajuta separatiştii care luptă cu Guvernul ucrainean. Am văzut rezultatul tragic al acestei situaţii prin doborârea Cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines. Nu putem fi sută la sută siguri că a fost un atac al separatiştilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibilă explicaţie", a afirmat Cameron. "Am văzut aceste pierderi îngrozitoare de vieţi omeneşti şi a trebuit să ne întrebăm - ce putem face în plus? Nu avem de gând să lansăm un război european, nu avem de gând să trimitem flota în Marea Neagră, nu dorim o confruntare militară, dar trebuie să utilizăm puterea economică pe care o avem", a adăugat premierul britanic. "Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil – inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta de o parte fără a face nimic, mâine ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza România, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin", a continuat Cameron.

Cum implora baronul Duicu un jurnalist să renunţe la un subiect

Stenograme din dosarul liderului PSD surprind momentul în care acesta pare a-i promite bani unui jurnalist de la B1 TV pentru a opri o campanie de presă împotriva Rovanei Plumb

Şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi l-a implorat pe jurnalistul Andrei Bădin de la postul B1 TV să oprească o campanie de presă care o avea ca subiect pe Rovana Plumb. Înregistrarea discuţiei dintre cei doi apare în rechizitoriul DNA prin care realizatorul TV Andrei Bădin a fost trimis în judecată pentru că a luat mită 5000 de lei de la Adrian Duicu. Astfel, în august anul trecut, Andrei Bădin a avut o emisiune în care Rovana Plumb a fost subiect pentru jumătate din timpul de emisie. Imediat după, Andrei Bădin a fost sunat de şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi. Cei doi se cunoşteau foarte bine pentru că Bădin a lucrat pentru Tele 2 Drobeta, televiziunea lui Adrian Duicu.
DUICU: "Te rog din sufletu' meu, hai că ne vedem, mai vorbim noi doi. Te rog eu mult las-o! Te rog din sufletu' meu! Te rog mult de tot! Deci, te implor! Te rog mult de tot, las-o!
BĂDIN: Bine. Luni o să-ţi dau un SMS cu un cod IBAN să dai până miercuri ceva, să plec.
DUICU: Bine. Da, mă. Da.
BĂDIN: Bine.
DUICU: Bă, te rog din suflet!
BĂDIN: Bine. După 20, o să vin la tine."
Potrivit procurorilor anticorupţie, în aceeaşi zi, imediat după terminarea convorbirii purtate cu Bădin, Adrian Duicu a sunat-o din nou pe Rovana Plumb. După patru zile, jurnalistul i-a transmis lui Duicu contul în care să depună 5.000 de lei. După primirea banilor, Andrei Bădin nu a mai abordat subiectul legat de presupusele ilegalităţi săvârşite de Rovana Plumb şi de fiul său. În acest dosar, Rovana Plumb a fost audiată ca martor. Ministrul le-a spus procurorilor că nu îşi aminteşte ca Duicu să îi fi mărturisit că încearcă să îl convingă pe jurnalist să renunţe la campania de presă. La rândul său, Andrei Bădin le-a declarat procurorilor DNA că suma de 5.000 de lei reprezenta de fapt mai multe împrumuturi pe care le acordase anterior lui Adrian Duicu.

Ponta a cerut demiterea directorului de la Apele Române

Premierul Victor Ponta a cerut demiterea directorului Administraţiei Naţionale Apele Române, aflat la acest moment în concediu, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Solicitarea de demitere a directorului de la Apele Române, Vasile Pintilie, a fost adresată ministrului Mediului, în subordinea căruia funcţionează instituţia. Cererea a fost transmisă imediat după comandamentul pentru situaţii de urgenţă, reunit miercuri după-amiaza la Guvern.
Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundaţiilor şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern. El a mai precizat că inundaţiile au afectat până în prezent, la nivel naţional, 223 anexe gospodăreşti, care au fost distruse, şi 185 unităţi administrativ-teritoriale. Au fost afectate 7 drumuri naţionale, pe porţiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 kilometri şi 39 drumuri comunale pe porţiuni totale de 239 kilometri. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeaşi oră. În cele trei judeţe va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat. De asemenea, judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. În aceste judeţe vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Poliţistul francez care a împuşcat mortal un român, arestat preventiv

Poliţistul francez care a împuşcat mortal marţi seara un român agresiv, la Montgeron, a fost plasat în arest preventiv pentru "focuri de armă şi răni care au provocat moartea fără a avea această intenţie", a informat Parchetul francez. Marţi seara, în jurul orei 19.00 (20.00, ora României), trei bărbaţi "în stare de ebrietate şi destul de enervaţi au cauzat neplăceri" pe o stradă din Montgeron, a declarat o sursă apropiată anchetei. La faţa locului s-au deplasat poliţişti municipali, dar luând în considerare agresivitatea celor trei bărbaţi, a fost chemată o echipă a poliţiei naţionale.
Doi dintre bărbaţi au acceptat să se supună instrucţiunilor poliţiei, însă al treilea a refuzat. Potrivit primelor elemente ale anchetei, el s-a îndreptat ameninţător către un poliţist, "ţinând în mână o sticlă spartă", a precizat sursa citată, adăugând că poliţistul l-a împuşcat pe acest bărbat.
Victima, un cetăţean român, în vârstă de 42 de ani, rezident în Franţa, a decedat pe loc. Ceilalţi doi bărbaţi au fost reţinuţi şi plasaţi sub arest.
Poliţistul, în vârstă de 34 de ani, care lucrează în acest post din Montgeron de un an, "este audiat sub regimul arestului preventiv, pentru focuri de armă şi răni care au provocat moartea fără a avea această intenţie", potrivit Parchetului. Christophe Crepin, din cadrul UNSA-police, consideră însă că "legitima apărare a funcţionarului este demonstrată".
Potrivit France Info, poliţistul a povestit că în timp ce românul înainta ameninţător cu o sticlă spartă în mână, el a strigat către colegii săi "atenţie, armă ascuţită". Ulterior, poliţistul a dat înapoi şi s-a împiedicat. În acel moment, ofiţerul căzut la pământ a tras cu arma. Potrivit unor surse din poliţie, nu a existat o somaţie, dar dacă poliţistul a deschis focul înseamnă că era ameninţat cu moartea.

Românii au păreri împărţite despre reacţia Guvernului la probleme de securitate naţională

Aproape jumătate dintre români, mai precis 49% dintre ei, au o părere bună sau foarte bună în ceea ce priveşte modul în care Guvernul Ponta a reacţionat la probleme de securitate naţională, procentul fiind aproape egal cu cel al persoanelor cu opinii contrare (47%), potrivit unui sondaj IRES.
Astfel, 36% dintre respondenţi au o părere bună despre modul în care Guvernul Ponta a reacţionat la probleme de securitate naţională, iar 13%, una foarte bună. Totodată, 24% au o părere proastă, iar 23%, o opinie foarte proastă în legătură cu acelaşi subiect. Raportul de cercetare privind securitatea naţională, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a vizat activitatea şi notorietatea ministrului Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea. Astfel, conform sondajului, 33% dintre persoanele intervievate apreciază activitatea lui Oprea ca fiind mai bună comparativ cu cea a predecesorilor săi, 32% sunt de părere că activitatea a fost la fel, iar 15%, că este mai slabă decât cea a foştilor miniştri de Interne - nu mai puţin de 18, începând din decembrie 1989.
Aceeaşi cercetare arată că 28% dintre români au multă şi foarte multă încredere în vicepremierul Gabriel Oprea: 21% dintre români au multă încredere în ministrul Afacerilor Interne, în timp ce 7% au foarte multă încredere. Totodată, 22% dintre persoanele intervievate au declarat că au foarte puţină încredere. Referitor la notorietatea ministrului Afacerilor Interne, 77% dintre respondenţi au putut indica ce funcţie ocupă Gabriel Oprea în Guvernul Ponta. Alţi 3% au spus că ministrul Afacerilor Interne este Mircea Duşa, iar 1% l-au indicat pe Ioan Rus, Titus Corlăţean sau Liviu Dragnea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.