Jurnalism cetatenesc

Bine de ştiut! Ce trebuie să ştim despre asigurarea RCA

Ziarul de Vrancea
31 aug 2014 1276 vizualizări
După anul 1989, Decretul-Lege 471/1971 cu privire la asigurările de stat, care reglementa orice tip de asigurare, a fost abrogat de Legea 1936/1995, începand cu 01.02.1996, luandu-i locul o legislaţie specială pentru reglementarea acestui domeniu al asigurărilor şi în special al asigurărilor obligatorii. Legea 136/1995 reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pe scurt, asigurarea RCA, cum este denumită în prezent prin normele ei de aplicare

Asigurarea RCA se încheie pe perioadă determinată de şase luni ori un an, sau în vederea înmatriculării unui vehicul. Poliţa de asigurare cuprinde informaţii privind asiguratorul şi asiguratul, precum şi datele vehiculului asigurat şi perioada de valabilitate a asigurării. Dovada încheierii asigurării se face cu poliţa RCA.
Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie constau în plata  despăgubirilor de către asiguratori către partea prejudiciată pentru prejudiciile/daunele  suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat. Despăgubirile sunt pretenţiile solicitate prin cererea de despăgubire şi dovedite prin orice mijloc de probă, fără însă, a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare.

Cand se acordă despăgubiri

Asiguratorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial,  pagube materiale, pagube reprezentand consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată. De asemenea, indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul — pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atat în timpul deplasării, cat şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acordă despăgubiri pană la limita de despăgubire prevăzută în poliţă. Tot astfel, se plătesc despăgubri pentru: prejudiciul produs de dispozitivele sau instalaţiile cu care a fost echipat vehiculul, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a ataşului tractat de vehicul; prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile în care la data accidentului conducătorul vehiculului a condus vehiculul fără consimţămantul explicit sau implicit al asiguratului, nu este titularul unui permis care să îi dea dreptul să conducă vehiculul respectiv;  nu a respectat  obligaţiile legale de ordin tehnic cu privire la starea şi siguranţa vehiculului respectiv. Se despăgubeşte şi  prejudiciul produs prin fapta lucrului, cand paguba îşi are cauza în însuşirile, acţiunea sau inacţiunea vehiculului, sau este ca urmare a altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, ori prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanţelor, materialelor sau a obiectelor transportate.
În cazul accidentelor care au ca urmări vătămări corporale ori decesul persoanelor, au dreptul de a solicita despăgubiri pentru vătămari corporale  persoanele vătămate ori membri ai familiei asiguratului, conducătorului auto sau ai oricărei altei persoane a cărei răspundere civilă este angajată într-un accident de vehicul. Prejudiciile provocate terţilor, drept consecinţă a deschiderii uşilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci cand vehiculul este oprit ori staţionează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalti participanţi la trafic, constituie de asemenea, risc asigurat pentru care asigurătorul achită despăgubiri.

Important: faceţi copie după poliţa de asigurare!

În cazul producerii unui accident de vehicule, persoana păgubită trebuie să solicite o copie a poliţei de asigurare de la cel vinovat, să verifice dacă are valabilitate la data accidentului şi dacă esteîncheiată pentru vehiculul implicat în accident. Dacă  cel apreciat ca fiind vinovat nu are asupra sa poliţa de asigurare, se impune  a se lua măsuri în sensul solicitării unor copii ale actelor de înmatriculare a autovehiculului agresor,  a actelor de identitate şi completarea constatului amiabil de accident. Refuzul completării acestuia şi/sau refuzul înmânării copiilor menţionate trebuie să  atragă atenţia asupra bunei-credinte a persoanei care a produs prejudiciul, cu consecinţa sesizării organelor de poliţie abilitate să constate producerea  evenimentului rutier. Răspunderea asiguratorului RCA începe potrivit datei înscrise în poliţa de asigurare.

„Fondul de protecţie a victimelor străzii”

Dacă se intenţionează înstrăinarea  unui vehicul în baza unor acte civile sub semnătura privată (chitanţe de mână, contractele încheiate în targurile auto), pentru care există o asigurare obligatorie RCA valabilă, această asigurare rămane valabilă  pană la data la care cumpărătorul  îl înmatriculează/înregistrează  pe numele său, iar dacă, noul proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele său, aceasta va fi considerată valabilă chiar dacă nu s-a efectuat procedura de  înmatriculare/înregistrare. În cazul producerii unui accident, asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asiguratorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să-i descrie împrejurările cu privire la acest eveniment. Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asiguratorul RCA sau către  „Fondul de protecţie a victimelor străzii”, dacă evenimentul  rutier a fost provocat de către un  vehicul sau tramvai, care a rămas neidentificat  sau  care nu era asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule, la data accidentului.


Avocat Ilinca Nicolau


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.