Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei - Istoria zilei de 25 iulie

Ziarul de Vrancea
24 iul 2014 934 vizualizări
Astăzi, în România, se sărbătoreşte Ziua radiolocaţiei, care marchează debutul existenţei radiolocaţiei ca armă distinctă în cadrul Armatei române, la 25 iulie 1955

- 306: Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de către trupele sale, după moartea lui Constantius Chlorus.
 - 1593: Henric al IV-lea al Franţei se converteşte public de la protestantism la romano catolicism.
 - 1603: Iacob al VI-lea al Scoţiei este încoronat ca rege al Angliei (Iacob I al Angliei), aducând regatul Angliei şi regatul Scoţiei în uniune personală. Uniunea politică va avea loc în 1707.
- 1909: Pionierul francez al aviaţiei, Louis Blériot, a realizat prima traversare în avion a canalului Mânecii (37 de minute).
 - 1917: Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte. Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franţa, lângă şanţurile castelului Vincennes.
- 1925: Se stinge din viaţă Ruxandra Gh. Longinescu (n.1843), mamă a 19 copii, printre care Ştefan Longinescu, doctor în drept,  Nicolae Longinescu, doctor în psihologie şi Gheorghe Longinescu, mare chimist român, membru de onoare al Academiei Române din  anul 1936, şi căruia îi poartă numele, astăzi, strada Longinescu.
- 1943: Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei îl destituie pe Mussolini.
 - 1944: Cucerirea Normandiei de către trupele aliate în al Doilea Război Mondial:
- 1978: În Anglia se naşte primul copil conceput prin fecundare artificială, fetiţa Louise Brown. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards şi Patrick Steptoe.
 - 1984: Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos.
 - 2000: Un avion Concorde s-a prăbuşit imediat după ce decolase din Paris; în accident au murit toţi cei 109 oameni din avion şi 5 aflaţi la sol.
 - 2007: Pratibha Patil devine prima femeie care a deţinut funcţia de preşedinte al Indiei.


Liceul Comercial din strada Coteşti împlineşte 87 de ani

În 1927 se inaugurează Liceul Comercial din strada Coteşti din Focşani, în prezenta ministrului Cultelor din guvernul Averescu-Goga. Clădirea, în stil neoromânesc, domina zona, cu doua nivele şi mansardă, săli de clasa spaţioase, accesul la etaj facându-se pe o scara interioară din lemn şi fier forjat. Proiectul clădirii a fost realizat de aceiaşi arhitecti autori ai proiectelor Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” din Focşani şi al Liceului de fete „Al.I.Cuza” din Focşani. Şcoala s-a situat printre cele mai importante instituţii de educaţie şi învatământ din zona de sud a Moldovei, renumită pentru valoarea profesorilor şi a generaţiilor de absolvenţi. Avea statutul unui colegiu, acorda burse elevilor eminenţi, deschidea seria promovării elevilor din mediul rural şi din alte orase mici, dipunând de un internat şi de cantină. După 1950, aici a funcţionat o şcoală ajutătoare şi o şcoală de meserii, iar după 1990 a fost rămas în paragină. Clădirea este catalogată ca monument istoric. În prezent, imobilul se află în patrimoniul unei firme private. (sursa: www.vrancea.djc.ro)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tmc, acum 3563 zile, 17 ore, 12 minute, 15 secunde
pacat de liceu !!! ACUM CLADIREA E A LUI NINEL SAMPONEL DE LA P.N.L oare cum a luat.o ??? firma e un paravan daca faceti o ancheta sa vedeti cine o are real dati de acest Deputat de Vrancea foarte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.