Educație

Romeo-Valentin Muscă, ”Sârbi - podgorie domnească”

Iulia Crețu
6 nov 2013 2143 vizualizări
Prima încercare de reconstituire pe bază de documente a istoriei viilor domneşti din satul Sârbi, comuna Ţifeşti

Colegul nostru Valentin Muscă va lansa mâine, în cadrul festivităţilor Colegiului Tehnic ”V. D. Cotea”, lucrarea ”Sârbi – podgorie domnească” (Ed. Terra, Focşani, 2012), prima încercare de reconstituire pe bază de documente a istoriei viilor domneşti din satul Sârbi, comuna Ţifeşti. Este vorba despre aventura viilor vornicului Eustraţie Dabija, ales domnitor al Moldovei în 1661, singurul domnitor moldav originar din fostul ţinut al Putnei. Născut într-o familie de răzeşi cu întinse proprietăţi în satele din Podgoria Putnei, cu o curte domnească la Oleşeşti pe malul Putnei şi o reşedinţă secundară la Domneşti pe malul Siretului, şi moşii cu vii la Sârbi, Ţifeşti şi Fierbinţi, Eustraţie Dabija s-a mutat cu familia la Iaşi, ducând cu el şi vinurile sale din Sârbi şi Ţifeşti. Aşa a început prima mare aventură de promovare a vinurilor din fostul ţinut al Putnei, vinuri care au ajuns pe mesele ambasadorilor străini din Iaşi. Fiind grijuliu cu viaţa de apoi, a finalizat Mănăstirea Bârnova, unde şi-a amenajat mormântul şi a dăruit Bârnovei viile sale din moşia răzăşească Sârbi. În prima parte a secolului XVIII, Mănăstirea Bârnova a vândut moşia din Sârbi, Mănăstirii Răchitoasa, iar aceasta din urmă a înfiinţat Schitul Codrul Sârbilor pentru a putea munci moşia cu monahi şi robi ţigani. În anul 1863, prin Legea secularizării averilor mănăstireşti, Schitul a fost desfiinţat, iar proprietăţile au fost cumpărate de răzeşii mai înstăriţi. În 1948, viile răzeşilor au fost confiscate de statul comunist şi pe moşia fostului domnitor au fost înfiinţate un CAP şi un IAS. A venit 1989, cele două întreprinderi de stat au fost desfiinţate, iar pământurile redate sârbenilor. La începutul anilor 2000, omul de afaceri Daniel Guzu din Sârbi a început refacerea viilor domneşti, prin unificarea micilor proprietăţi, luând naştere astfel Domeniul Casa Panciu. Lucrarea colegului nostru reface itinerariul acestor vii domneşti, de la prima atestare documentară a satului Sârbi, din 1616, până în zilele noastre şi aduce în actualitate figura singurului domnitor din acest judeţ, despre care nu ştim mai nimic, deşi a fost cel care a iniţiat, prin stabilirea sa în Iaşi, prima campanie de promovare a viilor din fostul ţinut al Putnei. Evenimentul va avea loc la ora 10, la sediul colegiului. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3831 zile, 8 ore, 44 minute, 2 secunde
Comunitatile respective trebuie sa fie mandre la deschiderea cartii. Cartea respectiva este rodul unei aprigi munci de cercetare. Felicitari Domnului Romeo-Valentin Musca! Tifesti, din cate stiu eu, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.