Educație

Prima zi fără academicianul Solomon Marcus

Mihaela Vlădescu
17 mar 2016 1802 vizualizări
Academicianul, prieten al Vrancei, a decedat joi dimineaţă la un spital din Capitală, la vârsta de 91 de ani

Matematicianul Solomon Marcus a murit joi dimineaţă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. Membru al Academiei Române şi iniţiatorul Olimpiadei de lingvistică, secţiunea “Plus Minus Poezie”, care se desfăşoară de câţiva ani la Focşani, Solomon Marcus avea 91 de ani. Ultima lună din viaţă acesta şi-a petrecut-o în spital, suferind de mai multe afecţiuni specifice vârstei. Cu toate acestea, vestea trecerii sale în nefiinţă a surprins pe toată lumea. În ciuda vârstei înaintate academicianul era vioi şi continua să publice şi să conferenţieze. Era un colaborator al siteului contributors.ro unde a publicat ultimul articol pe 11 februarie 2016, ce se intitulează “Uşor cu pianul pe scări”, în care se fac câteva referiri la dezbaterea privind planurile cadru pentru gimnaziu. De altfel, Solomon Marcus era un critic la adresa sistemului românesc actual de învăţământ.

Cine a fost Solomon Marcus

Coordonatorul lotului olimpic de matematică, Radu Gologan, a precizat pentru presa centrală că pentru multe persoane Solomon Marcus a fost „un sfânt al minţii”. Solomon Marcus s-a născut pe 1 martie 1925 la Bacău, părinţii săi fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, obţinând ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale, potrivit Wikipedia. A publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. În 1993 Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar  în 2001 a devenit  membru titular al Academiei Române. În ultimele luni de viaţă, potrivit hotnews, Solomon Marcus a făcut parte din grupul de experţi numit de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, să coordoneze "elaborarea arhitecturii curriculare" pentru învăţământul preuniversitar.

Colaborator al Vrancei

Academicianul Solomon Marcus era un apropiat al Vrancei, fiind iniţiatorul Olimpiadei de lingvistică, secţiunea de antrenament “Plus-minus Poezie”, ce se desfăşoară în fiecare an la Focşani. Academicianul era o prezenţă obligatorie la acest eveniment, unde desfăşura, în paralel cu olimpiada, şi un concurs cu premii care îi purta numele. La începutul acestei luni, mai exact pe 6 martie, familiile profesorilor Maria Lupu şi Janet Popoiu l-au vizitat la Spitalul Elias, după cum scrie pe pagina sa de socializare profesoara Maria Lupu. Profesoara de limba română Silvia Chelariu, care avea, la rândul acesteia, o strânsă legătură cu academicianul, a scris câteva rânduri emoţionante despre acesta, sub titulatura “Prima zi fără academicianul Solomon Marcus”. “La Focşani, ştim de ceva vreme că domnul Solomon Marcus nu este bine. Am ţinut între noi legătura sperând, întrebându-ne, aşteptând ca veştile să redevină bune. De multe ori în aceste zile am stat minute întregi în faţa monitorului, cu mâna suspendată deasupra tastaturii, pentru că nu ştiam care sunt cuvintele potrivite să comunicăm între noi. Astăzi vestea a venit fulgerător. Niciodată nu eşti suficient de pregătit să o primeşti. Mai ales că, Doamne, câte mai aveam de vorbit cu domnul Solomon Marcus! Din 2012, când vine (am folosit prezentul, nu-i aşa ?) la Focşani ca preşedinte de onoare al Olimpiadei de lingvistică, toţi cei care i-am fost în preajmă am învăţat să privim altfel spre noi înşine, spre elevii noştri, spre şcoala românescă, în general. Ne-a făcut să înţelegem (nu prin argumentări academice, ci prin firescul trăirii) că este vremea unei schimbări de viziune asupra sistemului educaţional. Anul acesta, la Focşani, se va desfăşura din nou etapa naţională a olimpiadei. Iar domnul Solomon Marcus va fi, desigur, cu noi… Copiii îl aşteptă mereu ca pe o sărbătoare a spiritului, iar dumnealui nu i-a dezamăgit niciodată pe copii », scrie profesoara de limba şi literatura română Silvia-Ofelia Chelariu. Dumnezeu să-l odihnească în pace ! (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.