Educație

VIDEO!!! La şase ani de la începerea lucrărilor, Colegiul “Unirea” a căpătat o nouă faţă după o investiţie de 6 milioane lei

Iulia Crețu
16 iun 2015 1445 vizualizări
Proiectul de reabilitare şi modernizare a demarat în 2009, însă contractul de lucrări a fost semnat în 2012 u lucrările au fost derulate de firma PIF & LMS şi au avut o valoare totală de 6,2 milioane lei u la Colegiul “Unirea” învaţă aproape o mie de elevi şi activează 51 de cadre didactice

Primăria Focşani a anuţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, finalizarea proiectului de reabilitare, modernizare şi dotare a Colegiului Naţional “Unirea”, la şase ani de la începerea lui. Valoarea investiţiei se ridică la peste 6,2 milioane lei, din care cea mai mare parte fiind contribuţie europeană. Lucrările au fost derulate de firma PIF & LMS. “Proiectul a fost început în 2009, dar contractul a fost semnat prin 2012. Clădirea Colegiului «Unirea», fiind monument şi având o stare de degradare, a trebuit să intervenim. Cum prin fonduri proprii nu s-a putut, de aceea am apelat la fonduri europene. Prin acest proiect s-a schimbat acoperişul montându-se ţigle şi înlocuindu-se tabla, s-a curăţat faţada de cărămidă aparentă, s-a intervenit la ferestre şi uşi dar s-a păstrat arhitectura iniţială. De asemenea, mozaicul de la interior a fost înlocuit cu granit”, a declarat Eugenia Drăguşanu, inspector în cadrul Compartimentului Proiecte din Primăria Focşani. Aceasta a mai completat că, din cauza revizuirii Proiectului Tehnic, la reabilitarea colegiului din Focşani nu s-a realizat nicio economie.

Sala de sport va fi transformată în bibliotecă

În ciuda acestei investiţii, lucrările la Colegiul “Unirea” sunt departe de a fi gata. Potrivit declaraţiilor făcute de primarul Decebal Bacinschi, ar trebui să se mai intervină pentru împrejmuire, sistematizare pe verticală şi refacerea terenurilor de sport, acestea fiind cheltuieli ce urmează a fi suportate de bugetul local, nefiind considerate eligibile. Municipalitatea aşteaptă rectificarea bugetară pentru a prinde şi proiectul de transformare a sălii de sport în bibliotecă. “Sala de sport ar trebui reabilitată şi transformată în bibliotecă. Până la sfârşitul anului am vrea să alocăm o sumă pentru a scoate la licitaţie această lucrare pe care încercăm să o finalizăm până la sfârşitul anului 2016. Biblioteca va trebui să aibă aceeaşi arhitectură cu restul colegiului”, a declarat Bacinschi.

Elevul "explorator şi nu memorator"

La “Unirea” învaţă aproape o mie de elevi şi activează 51 de cadre titulare. Colegiul îşi propune să asigure o calitate a învăţământului conform standardelor UE şi să formeze elevul “în mod preponderant ca explorator şi nu ca memorator sau depozitar de cunoştinţe” prin “popularizarea şi îmbunătăţirea permanentă a ofertei educaţionale”, după cum se arată în proiectul municipalităţii. Colegiul a fost construit în 1866 pe trei nivele şi dispune de 20 de săli de clasă, laboratoare, ateliere, sală de sport cu teren, bibliotecă, cabinet de muzică, cabinet medical şi de asistenţă psihopedagogică. Clădirea liceului este catalogată ca monument arhitectonic naţional. Durata de implementare a proiectului a fost prelungită de la 15 la 36 de luni, de la data semnării contractului de finanţare. (Iulia CREŢU)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.