Educație

Lansare de carte inedită la Teatrul Municipal

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 1760 vizualizări
„Se întorc morţii acasă” este titlul cărţii descrise ca fiind „un posibil scenariu hollywoodian”

Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, unul dintre cei mai importanţi publicişti ai anilor '90,  şi-a lansat ieri, la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” din Focşani, noua sa carte, “Se întorc morţii acasă”. Un titlu inedit, care a suscitat multe semne de întrebare, dar şi dorinţa de a citi cartea, după cum a mărturisit Teodora Fîntînaru, director al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”, cea care a introdus publicul în subiectul romanului . „Unde este acest acasă? Acasă este ...în credinţă, în iubire, în iertare... Dincolo de document, de tema istorică şi sociologică, cartea este un îndemn la a fi mai bun, este un manual al unei bune vieţuiri, este o biblie. Trebuie să avem grijă pentru că în fiecare din noi se poate ascunde un torţionar... torţionarul este cel care uită de suflet, care mutilează suflete”, a fost de părere Teodora Fîntînaru, definind lucrarea ca „o carte înţeleaptă”. „Un posibil scenariu de Hollywood”, a fost caracterizarea lui Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, cel care de altfel a deschis momentul de prezentare a cărţii. „Cărţile mele se nasc şi există dincolo de realitatea existenţială în estremis”, a declarat autorul, fiind de părere că „numai realitatea se poate întrece pe sine. Oricât de prolifică ar fi imaginaţia unui scriitor, nu va putea întrece niciodată viaţa, realitatea”. Subiectul cărţii este împrumutat din realitate, după cum a ţinut să precizeze Cornel Constantin Ciomâzgă, mărturisind că „există o limită pe care nu o vor putea trece toţi cititorii”, deoarece tot ceea ce se întâmplă în carte este aproape neverosimil. Călăul şi victima, pentru că acestea sunt personajele principale, se întâlnesc după zeci de ani, iar călăul ajunge să se spovedească victimei, fără a o recunoaşte. Astfel ar putea fi sintetizat firul epic al acestei cărţi. O prezentare inedită a acestei cărţi din partea autorului, plină de căldură sufletească, îmbrăcată în povestea unei realităţi atât de plastice, care, mai mult ca sigur, a convins publicul prezent în număr mare în sala Teatrului, că această carte merită citită.

Şi-a găsit inspiraţia în chiliile unor mânăstiri

Cartea a apărut la Editura Cartea Actuală 3C, costă 40 de lei şi poate fi găsită şi în librării sau on-line. Fost jurnalist, Cornel Constantin Ciomâzgă a debutat sub pseudonimul Cornel Cupşa. A studiat regie de teatru şi film, apoi a continuat cu studii de psihologie şi teologie şi a fost profesor la Facultatea de Jurnalistică din Bucureşti. Între anii 1980–1990 publică tablete satirice, eseuri şi versuri în presa vremii. În 2000 a realizat filmul documentar  „Semne”, vorbind pentru prima dată despre moaştele preotului Ilie Lăcătuşu. În 2002, odată cu retragerea sa în chiliile unor mânăstiri, a publicat cartea „Lucrarea”, carte declarată de mai multe ori "cel mai căutat roman românesc postrevoluţionar", „carte care sparge tiparele”, tirajele epuizându-se cu rapiditate. De altfel, evenimentul de ieri a debutat cu proiecţia unui film-eseu de prezentare, semnat de regizoarea Cristina Chirvasie. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.