Economic

Bătălii “grele”, succese minime cu mafia alcoolului şi a lemnului

Gabriel Sava
8 feb 2016 2676 vizualizări
Din opt acţiuni şi 87 de controale pe vin şi alcool nu s-a “lipit” nicio trimitere în judecată u mai eficiente au fost însă acţiunile în ceea ce priveşte domeniul silvic

Bilanţul poliţiei vrâncene pe anul trecut face referire şi la acţiunile destinate
prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul producerii şi comercializării vinului şi băuturilor alcoolice. Conform statisticilor, “în cursul anului 2015 au fost organizate şi executate 8 acţiuni şi 87 controale în colaborare cu reprezentanţi ai D.A.J. (Direcţia Agricolă Judeţeană) Vrancea şi Biroul Vamal de Interior Vrancea,  ocazie cu care au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 18.500 lei (6 fiind aplicate de lucrătorii unităţii noastre), au fost  reţinute de la comercializare  din cantităţile de 49.956 litri vin, 185 litri alcool distilat şi 3.665 litri alcool etilic (ţuică)”, după cum se indică în sinteza bilanţului. Concret însă, niciuna dintre acţiunilor poliţiştilor vrânceni de anul trecut pe această linie nu s-a soluţionat cu vreun dosar penal finalizat cu trimitere în judecată. Asta în situaţia în care, mare parte din activitatea economică a judeţului se bazează pe producţia de vin, derivate şi alcool. De altfel, cea mai mare lovitură dată în acest sector a fost înregistrată în primăvara anului 2013, când fabrica de alcool a afaceristului Liviu Jitea a fost scena unor descinderi ca în filme. Acţiunea a fost realizată de lucrătorii de la Crimă Organizată şi procurori DIICOT de la Galaţi, după mai bine de un an de filaj a filierei care, conform rechizitoriului, pusese la cale mecanismul infracţional de producere ilegală a unor importante cantităţi de alcool.

Cele mai multe infracţiuni silvice, în flagrant

După înfiinţarea Gărzilor Forestiere, a sistemului de urmărire a circulaţiei materialului lemnos „Wood-Tracking”, alias Radarul Pădurilor şi mai nou, implementarea sistemului Due Diligence, poliţiştii vrânceni susţin că au devenit mai eficienţi în lupta contra infracţionalităţii in domeniul silvic. „Poliţiştii vrânceni au acţionat în baza dispoziţiilor Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Planului de Acţiune ”Scutul Pădurii”, sens în care au fost organizate şi executate 342  acţiuni şi 2.289 de controale, multe dintre acestea în colaborare cu specialişti ai Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere Focşani şi ai Ocoalelor Silvice private.Totodată, au mai fost aplicate un număr de 2,321 (cu 463 mai multe faţă de 2014)  sancţiuni contravenţionale şi s-a ridicat în vederea confiscării cantitatea de 4.387,963 m.c ( cu 1.721,57 m.c mai mult fata de 2014) material lemnos, în valoare de 892,16 mii lei”, se mai arată în sinteza bilanţului IPJ pentru anul trecut. Astfel, în 2015,  au fost   înregistrate 400 de infracţiuni silvice, din care 228 în flagrant, ceea ce reprezintă un procent de 57% din totalul infracţiunilor înregistrate pe această linie de muncă, fiind începută urmărirea penală IN REM pentru 540 infracţiuni şi faţă de 154 suspecţi.  Să sperăm că oamenii legii vor fi şi mai eficienţi anul acesta. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.