Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Schemă de garantare pentru reabilitarea blocurilor

Ziarul de Vrancea
29 oct 2015 803 vizualizări
Beneficiarii schemei de garantare ar fi primăriile oraşelor, în parteneriat cu asociaţia de proprietari din clădirea eligibilă

FNGCIMM propune o schemă de garantare pentru finanţările cu fonduri europene acordate pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuinţe de minim două etaje din mediul urban, cu planuri de construcţie din perioada 1950-1990,solicitand un buget total de 48 milioane euro pentru finanţarea schemei "FNGCIMM a înaintat autorităţilor publice competente o propunere de schemă de garantare care poate fi utilizată ca instrument financiar necesar pentru implementarea proiectelor de creştere a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, finanţată din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR)", se arată într-un comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Beneficiarii schemei de garantare ar fi primăriile oraşelor, în parteneriat cu asociaţia de proprietari din clădirea eligibilă, care va fi reabilitată prin POR, Axa 3. Clădirea trebuie să fie bloc de locuinţe construit în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, compusă din parter şi minim două niveluri, care nu a mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani pentru construcţie, extindere sau modernizare şi care nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.  Primăria va încheia un contract cu asociaţia de proprietari pe toată perioada de implementare a proiectului, de la pregătirea documentaţiei pană la încetarea tuturor obligaţiilor asumate faţă de terţi, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficienţă energetică şi rambursarea creditului bancar de co-finanţare. FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane euro pentru finanţarea noii scheme de garantare.  Fondul a preluat modelul unui program similar din Estonia, apreciat de către Comisia Europeană de succes. Acesta are la bază studii oficiale care atestă că fondul de clădiri rezidenţiale din Romania, realizat preponderent în perioada 1960-1990, a fost construit la standarde şi cu o performanţă energetică scăzută şi că pentru aproape 2,9 milioane de locuinţe există posibilitatea de economisire a utilizării energiei cu aproape 43%.

Deutsche Bank taie în carne vie: 35.000 persoane vor fi concediate!

Deutsche Bank va reduce numărul de angajaţi cu 35.000 pană în 2018, prin concedieri şi vanzări de active, în cadrul strategiei co-directorului general John Cryan de îmbunătăţire a profitabilităţii, relatează Bloomberg. În cadrul cadrul programului de reorganizare numit "Strategy 2020", cea mai mare bancă din Germania va renunţa la aproximativ 9.000 de angajaţi full-time, la 6.000 de contractori externi, în timp ce alte 20.000 de posturi vor dispărea în urma vanzărilor de active. Deutsche Bank are în prezent aproximativ 100.000 de angajaţi. Deutsche Bank a anunţat miercuri seara că, în cadrul eforturilor de conservare a capitalului, nu va plăti dividende acţionarilor în acest an şi în 2016, dar va relua plata unor "beneficii competitive" din 2017. Cryan, care în luna iulie a preluat funcţia de director general de la Anshu Jain, trebuie să restrangă cheltuielile, să îmbunătăţească rezervele de capital şi să inverseze declinul acţiunilor care a făcut ca Deutsche Bank să aibă cea mai slabă capitalizare de piaţă în randul băncilor cu operaţiuni globale. Deutsche Bank va renunţa la operaţiunile din 10 ţări, va reduce numărul clienţilor pentru serviciile de investiţii şi va restrange operaţiunile pe pieţele financiare cu 50%. Concedierile vor avea loc în condiţiile în care Deutsche Bank a raportat joi pierderi de 6 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, în conformitate cu avertismentele legate de profitabilitate făcute recent. Banca a mai anunţat joi că rezervele constituite pentru litigii au crescut cu 1 miliard de euro în trimestrul al treilea, la 4,8 miliarde de euro. Costurile pentru litigii au atins 1,2 miliarde de euro în intervalul raportat. În trimestrul al treilea, banca a reevaluat în scădere valoarea diviziei de investment banking şi alte active, pe fondul restructurării activităţilor şi a reglementărilor mai stricte.

Rezerva Federală a SUA sugerează că ar putea creşte dobanda cheie

Reprezentanţii Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au sugerat joi seara că ar putea majora dobanda de politică monetară în decembrie, pentru prima oară după 2008, mizand pe faptul că crearea de locuri de muncă va duce în timp la o inflaţie mai ridicată, relatează Bloomberg. Comitetul de politică monetară al Fed a renunţat să se mai refere la riscurile globale şi a menţionat viitoarea şedinţă a conducerii instituţiei, de la jumătatea lunii decembrie, pregătind investitorii pentru prima creştere a dobanzii cheie din 2008. "Continuă să fie construit cazul pentru o majorare în decembrie. Chiar şi cu datele economice mai slabe din ultima perioadă, este dificil să susţii că economia se află într-o situaţie de urgenţă care are nevoie de dobanzi de aproape zero", a declarat Ward McCarthy, economist şef la Jefferies LLC în New York. Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de doi ani a urcat la circa 0,7% în urma informaţiei, de la 0,63%, tonul mai agresiv al reprezentanţilor Fed luand prin surprindere pe unii investitori. Luna trecută oficialii Fed păreau îngrijoraţi că încetinirea creşterii economice în străinătate ar putea întarzia revenirea inflaţiei, ceea ce i-a determinat pe analişti să avertizeze că creşterea dobanzilor ar putea fi amanată pentru 2016. Fed a menţinut joi dobanda de politică monetară în intervalul 0-0,25%. În primele opt luni ale anului, inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a variat între 1,25% şi 1,35%. Politica agresivă a Fed de susţinere a economiei a contribuit la scăderea ratei şomajului la 5,1% în septembrie, de la 6,1% în august anul trecut.

China renunţă după trei decenii la politica unui singur copil

Partidul Comunist Chinez va abandona politica unui singur copil, introdusă la sfarşitul anilor ’70, pentru dezamorsarea unei bombe demografice care riscă să sufoce creşterea în a doua mare economie a lumii, în cadrul strategiei actuale de promovare a unui ritm de dezvoltare mai echilibrat. Comitetul Central a aprobat planul de a permite tuturor cuplurilor din China să aibă doi copii, a relatat agenţia de presă Xinhua, după o reuniune de patru zile a Partidului Comunist, relatează Bloomberg. Decizia, care era anticipată de analişti, a fost luată după ce eforturile anterioare de relaxare a regulii nu au permis creşterea naşterilor cu 2 milioane pe an. Măsurile fac parte din programul preşedintelui Xi Jinping de tranziţie a economiei la un ritm de creştere mai lent dar mai echilibrat. Pentru acest an, Guvernul de la beijing anticipează o creştere economică de 7%. Planul aferent perioadei 2016-2020 reprezintă cea mai bună şansă a lui Xi de a implementa reformele sociale şi economice prezentate la venirea sa la putere, în 2012.

Pfizer vrea să îşi pună Botox

Grupul farmaceutic american Pfizer a contactat recent Allergan, producătorul Botox, pentru a discuta o fuziune a celor două companii care ar putea fi cea mai mare tranzacţie de acest tip din 2015, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de Wall Street Journal. De la începutul anului 2014, în sectorul farmaceutic a avut loc un val fără precedent de preluări, de la producători mari care au cumpărat companii mai mici, la consolidarea care a avut loc între producătorii de medicamente generice. O ofertă pentru Allergan, care are o capitalizare de piaţă de 113 miliarde de dolari, ar fi a doua încercare a Pfizer de a cumpăra un concurent european, după tentativa fără succes de anul trecut de combinare cu grupul anglo-suedez AstraZeneca, relatează Reuters. După şase luni de negocieri, AstraZeneca a respins oferta finală a Pfizer în mai 2014. Posibila reducere a taxelor Pfizer prin transferarea sediului central din Statele Unite în Marea Britanie a fost considerată de directorul general Ian Read drept un motiv principal pentru tranzacţia respectivă. Preluarea Allergan ar putea oferi avantaje similare, avand în vedere că producătorul Botox are sediul la Dublin, în Irlanda, unde nivelul taxelor este scăzut.

Profitul Samsung Electronics a revenit la creştere

Profitul Samsung Electronics a revenit la creştere în trimestrul al treilea, cu un avans de 29%, la 5.500 miliarde de woni (4,8 miliarde dolari), punand capăt declinului înregistrat în mai mult de an, relatează MarketWatch. În trimestrul al doilea, profitul Samsung Electronics, cea mai mare companie din Coreea de Sud în funcţie de capitalizarea de piaţă, a scăzut cu 8%, consemnand al cincilea declin trimestrial consecutiv raportat la perioada similară a anului precedent. Profitul operaţional al diviziei de dispozitive mobile a Samsung a avansat cu 37%, la 2.400 miliarde de woni (2,1 miliarde dolari), faţă de un minim de 1.750 de woni înregistrat în urmă cu un an. Analiştii anticipează că divizia de dispozitive mobile a companiei va atinge niveluri apropiate de profit în următoarele cateva trimestre. Reprezentanţii Samsung Electronics au fost precauţi în comunicatul referitor la rezultatele trimestriale, apreciind că rata de creştere a pieţei de aparate smartphone va încetinii continuu, comparativ cu anii precedenţi.
































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.