Economic

ENET stă cu picioarele în apă rece: “fără bază reală pentru profit”

Iulia Crețu
21 aug 2015 2078 vizualizări
în raportul de activitate pe anul trecut al viceprimarului Necula se arată negru pe alb că ENET “nu are încă o bază reală pentru realizarea unui profit minim”, în contradicţie cu ceea ce spunea Manole Merchea în plenul CL u societatea de termoficare are deschise în instanţă 750 de dosare pentru recuperarea debitelor restante de la clienţi u lipsa recirculării apei calde îi determină, anual, pe focşănenii racordaţi la sistemul centralizat să renunţe la ENET în favoarea centralelor pe gaze naturale

Societatea de termoficare focşăneană, SC ENET SA, susţine că a deschis în instanţă peste 750 de acţiuni împotriva rău platnicilor conectaţi la sistemul centralizat în vederea recuperării facturilor neachitate. O problemă majoră o au cei de la ENET cu apartamentele luate de bănci de la proprietarii aflaţi în incapacitate de a achita ratele, pentru că în cazul lor facturile de consum utilităţi nu pot fi achitate de nimeni. În cadrul raportului de activitate al viceprimarului Gabriel Necula, la capitolul dedicat ENET, societate pe care acesta o are în “grijă”, se arată că anul trecut, "fabrica de căldură" a cunoscut paradoxul de a înregistra “rezultate mai bune decât cele ale anului precedent ca urmare a creşterii substanţiale a veniturilor din energia electrică şi a bonusului aferent, odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale realizată cu Fonduri Europene”, dar “societatea nu are încă o bază reală pentru acoperirea costurilor şi eventual, realizarea unui profit minim”, după cum se arată în documentul municipalităţii. Documentul înaintat lui Necula şi asumat de acesta îl contrazice negru pe alb pe directorul Manole Merchea care a afirmat că societatea pe care o conduce este pe profit, în ciuda cererilor de recapitalizare făcute la Consiliul Local Focşani. Reprezentanţii ENET mai spun că nu vor o majorare a preţului gigacaloriei pentru că şi aşa este greu să strângă bani pe facturile actuale.  În prezent, gigacaloria este de 240 lei. “În special pentru distribuţie şi furnizare cheltuielile sunt mai mari decât tarifele, a căror majorare nu se doreşte, pentru a nu fi necesară o creştere a subvenţiilor sau a preţului de facturare către populaţie”, spune ENET.

Pierderile ENET se strâng din cauza penalităţilor

Societatea se plânge că are de recuperat cei mai mulţi bani de la asociaţiile cu facturare în comun. “Deşi rata de încasare a facturilor emise în 2014 este de 96% pe total energie termică şi electrică, există încă debitori cu sume neachitate din anii precedenţi, debite «istorice» existând mai ales în asociaţiile în facturare comună, ceea ce afectează, în continuare, lichidităţile societăţii. ENET are în derulare un număr de peste 750 de acţiuni în instanţă împotriva debitorilor în vederea recuperării datoriilor acestora”, se arată în raportul de activitate. În 2014, ENET a înregistrat un record la pierderi din cauza penalităţilor, în valoare de peste 8 milioane lei, adică 77% din total pierderi. Penalităţile s-au acumulat din cauză de: cheltuieli cu penalităţile datorate de S.C. ENET S.A. către ANAF, aferente fondului de risc în suma de 2.870.617 lei (pentru creditele contractate cu garanţie guvernamentală aferente plăţii combustibililor în anii 2003-2005); neachitarea sumelor datorate pentru fondurile referitoare la salarii şi altele fiscale a dus, de asemenea, la înregistrarea pe costuri în anul 2014 a sumei de 583.708 lei, reprezentând alte penalităţi de întârziere; lipsa de lichidităţi a dus la plata cu întârziere a facturilor de gaz, astfel că în 2014 penalităţile calculate de furnizor şi înregistrate de societate pe costuri au fost în valoare de 375.578 lei, pentru SC CUP SA (litigii pierdute) 4.111.291 lei, taxe locale 43.852 lei, iar pentru alţi furnizori 17.852 lei.

Lipsa recirculării apei calde îi mută la centrale pe gaze pe focşăneni

An după an, ENET pierde din consumatori, focşănenii renunţând în primul rând să mai aştepte apa caldă de la duş din cauza lipsei recirculării apei. Sute de apartamente, anual, pe timpul verii, se deconectează de la sistemul centralizat pentru centrale proprii. ENET nu a reuşit, în ciuda investiţiilor pe bani europeni de la centrală, să readucă clienţii pierduţi în favoarea centralelor pe gaze naturale, în ciuda avertismentelor că preţul gazelor va creşte substanţial. “Motivaţia debranşărilor de la apa caldă este în continuare lipsa recirculării, care implică facturi mai mari pentru apa rece, suplimentar celor de energie termică. Energia termică pentru apa caldă se furnizează în pierdere substanţială pe tot parcursul sezonului cald, iar reducerea livrărilor pe această perioadă afectează şi posibilitatea de a creşte vara livrările de energie electrică pentru compensarea pierderilor din apa caldă”, mai spun reprezentanţii societăţii focşănene. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3172 zile, 19 ore, 46 minute, 51 secunde
O fi ENET-ul fara profit dara Merchea si PNL Vrancea prin capusarea acestei intreprinderi au profit la greu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.