Brand voice

Asocierea producătorilor o șansă pentru viticultorii din Jariștea

Ziarul de Vrancea
27 apr 2016 907 vizualizări
Viticultura este principalul domeniu de activitate al locuitorilor Comunei Jariștea și nu este de mirare dacă luăm în cont că vița de vie ocupă 1632 ha din suprafața comunei. Fiind o localitate dezvoltată în jurul acestui sector de activitate, de succesul viticultorilor depinde în parte și bunăstarea localității.

În contextul noilor reglementări europene și a fărâmițării proprietăților, eficiența muncii în viticultură este condiționată din ce în ce mai mult de mărimea suprafeței exploatate, iar asocierea producătorilor pare să fie una dintre soluții. ”De câțiva ani încercăm să găsim soluții pentru susținerea directă a producătorilor pe o piața liberă în care regula este mereu favorabilă marilor producători. La Jariștea avem în general mici producători. De aceea, am participat la şedința de plen a Camerei Deputaților pentru a susține proiectul preşedintelui Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, care constă în acordarea unui sprijin direct din partea statului, asociațiilor de producători viticoli care exploatează plantații cu soiuri nobile. Principalul avantaj al legii constă în acordarea unui sprijin financiar de 60% din valoarea investiției pentru înființarea unor crame moderne ca măsură de dezvoltare a sectorului viticol românesc. Ca autoritate locală ne vom implica cu specialiștii noștri în a susține logistic producătorii locali pentru a se constitui în asociații și a beneficia de această lege”, ne-a spus Cătălin Toma, primarul Comunei Jariștea. Concret, prin legea inițiată de parlamentarii PNL, asociațiile de producători care au o suprafață de cel puțin 30 ha cu soiuri nobile vor putea primi ajutor financiar în valoare de 60% din investiție, pentru a-și amenaja crame noi, un ajutor mai mult decât generos în condițiile în care micii producători nu au posibilitatea să obțină credite de la bănci sau alt tip de creditare de la stat. Nu trebuie uitat că prima dintre condiții este ca viticultorii să se asocieze, iar a doua să cultive soiuri nobile. ”Privită cu scepticism în România după 1989, asocierea este una dintre formele clasice de exploatare a suprafețelor viticole din Occident. Trebuie să facem un efort să depășim prejudecățile pe care le moștenim din vechiul regim și să vedem avantajele muncii în echipă!”, ne-a mai spus primarul Toma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.