Local

Foto | Cum și cu cât vor fi susținuți, anul acesta, de stat, legumicultorii vrânceni?

Janine VADISLAV
27 mar 2024 1251 vizualizări

Legumicultorii vrânceni au numai veşti bune pentru consumatorii care vor putea găsi pe piaţă roşii  încă din luna mai, produse în spaţiu protejat, sere şi solarii. Vedeta va fi  „Inima de Bou”, o roşie românească, cu un gust deosebit. 

Şi în 2024 legumicultorii vrânceni vor beneficia de un ajutor de stat din partea Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, înfiinţate în decembrie 2023- 30 aprilie 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea  Rusiei împotriva Ucrainei. Cuantumul care se acordă  pe beneficiar  este echivalentul în lei al sumei de 1500 euro pentru 1000 mp.

„Este o schemă de ajutor pentru compensarea parţială a pierderilor cauzate în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Este o schemă bună, apreciez eu. Până la această dată, nu am nici o informaţie, nu ştim dacă va fi şi o schemă de ajutor de minimis”, a declarat domnul Ticu Costandache, directorul Direcţiei Agricole - Vrancea 

Deşi nu le era clar dacă vor rămâne doar cu 1500 euro, jumătate din cât era ajutorul de minimis, în valoare de 3000 euro, legumicultorii au trecut imediat la treabă. Până în acest moment, sămânţa, păhărelele, turba, pregătirea solului în solar, încălzirea, se ridică la aproape 200  lei. Familia Gheorghiţă, din satul Făurei, legumicultori din tată-n fiu, are deja pregătite răsadurile şi a trecut la plantat. Face foc în solar din decembrie, iar lemnele au fost mult mai scumpe decât în alţi ani.  

Cheltuiala e mare, da. Dacă nu cheltuim, nu facem producţie”, spune doamna Ramona Gheorghiţă.

-  Dacă puneţi parte pe parte, ce-aţi cheltuit, cu ce câştigaţi, reuşiţi să recuperaţi? întreb 

Reuşim, ca să zic aşa, dar să nu credeţi că facem mari afaceri. E tandea pe mandea. Scoatem investiţia şi să supravieţuim şi noi, ca angajaţi oriunde, numai că suntem proprii noştri şefi, noi tăiem, noi comandăm”.

Oamenii sunt  bulversaţi, nu ştiu cât de mari vor fi  cheltuielile şi nici dacă vor recupera banii investiţi. La 1000 mp, să pui roşii autohtone, este un efort financiar mare, numai seminţele costă în jur de 15 000 lei. Se aştepta ca acest proiect să fie urmat de cel de minimis, „Tomata”, la care suma primită de la stat este de 3000 euro, pentru aceeaşi suprafaţă de teren.

Sunt nemulţumită fiindcă nu ne-a anunţat nimeni oficial. Dacă ne spunea, din luna decembrie, <<legumicultori, din anul acesta programul Tomata nu se mai dă>>, nu mai cultiva nimeni suprafeţe mari de roşii, că nu este atât de uşor. Puneam mai puţin, 500 mp., ca să am şi eu de mâncare, pentru familie, neamuri, vecini. Mă costa mai puţin sămânţa şi toate astea. Am început, nu mai putem da înapoi. Ce facem cu ele, le aruncăm?

- Mai aşteptaţi  să vă anunţe că va fi reluat programul „Tomata”? 

Nu mai aşteptăm nimic, noi avem plantele deja semănate, deja le plantăm. De-acum, ce să mai zic, că nu mai pun, că mă opresc?” mai spune doamna Ramona Gheorghiţă.

Domnul Iulian Gheorghiţă, soţul Ramonei, spune că e bun şi acest ajutor de 1500 euro, dar....

E loc de mai mult, oricând, şi de mai bine. Avem soiuri cu gust, foarte dulci şi zemoase, pentru că astea sunt căutate pe piaţă.  Ca preţ imputuri m-a costat 10.000 lei: seminţa, turba, pahare, dacă mai pun şi încălzirea, încă 10.000 lei... Din decembrie fac foc”...

- Scoateţi banii aceştia? întreb

Ideea e s-o facem, s-o scoatem, mai ales cu ajutorul, dacă mai primim  ajutorul de la <<Tomata>>”. 

- V-a spus cineva, ceva?

„Oficial nu ne-a spus nimeni, neoficial s-a auzit  că se va da , 1500 euro la 1000 mp, pe baza conflictului din Ucraina, o schemă de ajutor, plus programul „Tomata”. Cu banii de la acest ajutor n-am rezolva mare lucru. Câştigul  depinde acum  de piaţă, ca să putem compensa. Până se-ncheie luna sper să primim un răspuns, o dată oficială, ce şi cum primim şi ce condiţii trebuie să îndeplinim”, mai spune domnul Iulian Gheorghiţă, legumicultor din satul  Făurei.

În celălalt capăt al judeţului, în com. Gologanu, domnul Relu Bivolaru, un legumicultor de top,  are 2  proiecte, împreună cu mama sa. Şi el se confruntă cu aceeaşi nedumerire, numai că el este convins, îşi doreşte chiar, ca acest ajutor de 1500  euro să fie urmat de programul „Tomata”, baza unui câştig bun, de 3000 euro/ 1000 m.p. Răsadul lui este deja plantat, iar roşiile sunt gata să înflorească.

- Câte soiuri de roşii aţi semănat? întreb

Peste 15 soiuri. De obicei soiuri bulgăreşti, alea fac roşia mare, am şi roşii extra-timpurii, gen Gravitet, care ies primele pe piaţă. Se vând bine, da-i sămânţa foarte scumpă, 200 de seminţe undeva la 650 lei”, spune domnul Relu Bivolaru.

Ajutorul oferit de Ministerul Agriculturii i se pare acceptabil. Face foc în solarii de la începutul lunii decembrie. Nu s-a înscris pentru ajutorul de 1500 euro dar, spune el, o va face curând. Speranţa rămâne însă la ajutorul de minimis, de 3000 de euro, dar nimeni nu suflă o vorbă. 

- Sunteţi mulţumit? întreb

La 3 lei sămânţa e greu să-ţi păstrezi entuziasmul”.

- Câştigaţi? întreb

 „Se câştigă, normal că se câştigă...

- Se poate trăi? întreb

Se poate, decent... Orice ban e bun venit, nu? Cheltuiala e mare, facem foc din decembrie. Am 2 centrale şi  3 sobe, consum de 15 000 -20 000 lei pe iarnă.”

În concluzie cei 1500 euro ar fi o picătură în ocean, de aceea speră să mai primească nişte bani.

- Proiectul acesta are legătură cu „Tomata”?

Din ce am auzit, nu!” 

- Dar speraţi?

„Normal că sperăm..., suma e mai mare.”

- Şi dacă n-o fi să fie?

„N-o fi să fie, asta este... Renunţăm, dacă nu ne convine, nu? Trecem pe alte legume”.

Domnul Relu Bivolaru crede că oamenii nu mai au bani, ca înainte. În piaţă 1,50 pe legătura de ceapă li se pare mult.Merg la supermarket, unde preţul  e mai mic, dar nici marfa nu e ca în piaţă, cu roua pe ea, proaspătă, bio, culeasă dis- de – dimineaţă.  

- Speraţi, să  vină vremuri mai bune, sau vă daţi bătut?

„Normal că sperăm”.

- Şi dacă n-o fi să vină? 

N-o fi să fie, asta e! Renunţăm, dacă nu ne convine, nu? Trecem pe alte legume”, mai spune  domnul Relu  Bivolaru,  legumicultor din com. Gologanu. 

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este 33. 690 euro pe 1000 mp, bani din bugetul aprobat  Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe 2024. Cererile şi documentele prevăzute se depun, sau se transmit, până la data  10 mai 2024.(Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.