Ultima oră

VIDEO!!!! Tichete puţine la programul Rabla 2012

Dan Chiriac
31 aug 2012 4529 vizualizări
La Remat Vrancea, voucherele oferite de Ministerul Mediului s-au epuizat într-o săptămană.Vrancea a primit doar 800 de tichete în cadrul programului Rabla, cererea fiind mult mai mare.Societăţile incluse în program speră la suplimentarea numărului de vouchere.Dealerii auto au avut probleme, iar cumpărătorii au fost în imposibilitatea accesării programului

 Programul Rabla 2012 s-a bucurat de succes şi în judeţul Vrancea, unde tichetele oferite de Ministerul Mediului s-au dovedit uneori insuficente faţă de cererile clienţilor. Tichetele valorice din cadrul programului Rabla, distribuite la centrele autorizate din judeţul Vrancea, au fost căutate ca painea caldă de cei dornici să scape de maşinile vechi şi să cumpere un autoturism nou. Condiţiile de înscriere au fost similare cu cele din anii precedenţi. S-a primit orice marcă mai veche de zece ani. Pentru a fi acceptată în acest program, maşina trebuie să fie adusă la cheie, să funcţioneze. Autoturismul trebuie să aibă toate componentele. În judeţul Vrancea, programul Rabla a fost autorizat în şase societăţi comerciale. În unele, tichete s-au epuizat deja. SC Remat, societatea situată pe strada Vîlcele, a încheiat după doar o săptămană programul Rabla. „Au fost peste 200 de solicitări, dar ministerul Mediului ne-a oferit doar 100 de tichete, pe care le-am epuizat în maximum o săptămană. Au avut prioritate cei care au venit primii şi au avut dosarul complet. Majoritatea maşinilor aduse la Rabla, aproape 99 la sută, sunt Dacii. Am mai avut cate un Trabant sau Warburg, dar cele mai multe sunt Dacii. Numărul de tichete a fost oferit în funcţie de mărimea judeţului şi de caţi locuitori sunt în Vrancea. La noi în judeţ au fost oferite 800 de tichete societăţilor înscrise în program”, ne-a spus Dănuţ Dima, directorul general la Remat Vrancea.


Ambulanţe de la Constanţa aduse la Programul Rabla


La o societate din Focşani, de pe şoseaua de centură, inclusă în programul Rabla, au fost aduse şi ambulanţe pentru casare. Acestea au aparţinut Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi au fost incluse în programul Rabla. SC Automond le-a obţinut în urma unei licitaţii. „În afara ambulanţelor, am mai primit şi maşini romaneşti, ca Aro, Oltcit sau Lăstun, dar majoritatea mărcilor aduse sunt Dacii. Noi am avut 50 de tichete primite şi peste 500 de solicitări. Sperăm ca numărul tichetelor să fie suplimentat. Programul Rabla merge în continuare şi aşteptăm înscrieri din partea doritorilor”, ne-a spus Zinel Săcăluş, administratorul Automond SRL Focşani.


Dealeri auto se plang că programul a funcţionat greoi


Dealeri auto din Focşani se plang că programul a funcţionat greu în acest an. Cauza principală ar fi numărul scăzut de tichete oferit de la centru societăţilor colectoare. „Solicitările în 2012 au scăzut foarte mult faţă de anii trecuţi, dar Toyota s-a bucurat de mai multe solicitări din partea clienţilor pentru că marca este producătorul numărul unu în lume. Clienţii au căutat în cadrul programului Rabla modelele mici, Yaris sau Auris. Au fost atraşi şi de ofertele foarte bune pe care le avem, cu cinci ani întreţinere gratuită. Programul Rabla funcţionează teoretic pană pe 23 noiembrie, dar lipsa tichetelor este o problemă. Dacă o depăşim, ne aşteptăm clienţii cu braţele deschise”, ne-a spus Bogdan Dina, director de vanzări Toyota. Reprezentanţii de la Dacia, producătorul cel mai căutat în Romania, s-au lovit de probleme similare. „Solicitări au fost multe, problema este că acest program a fost blocat la un moment dat. A fost o primă tranşă, s-au epuizat repede, apoi programul a stat din nou pe loc. Clienţii Dacia caută în general berlinele, respectiv Loganul. Alte modele sunt mai puţin căutate, nu din cauza programului Rabla, ci pentru că au un alt target”, ne-a spus Costel Ivan, director de vanzări la Autosima Bayer – Dacia Focşani. VW rămane unul dintre modele cele mai căutate de focşăneni. „Cele mai căutate au fost modele de clasă medie, Jeta sau Golf. Din cauza problemelor existente, persoanele fizice care nu au accestat programul Rabla, s-au dus către cash sau au găsit alte metode de finanţare sau au cumpărat maşinile prin persoane juridice. Din totalul de persoane fizice care au cumpărat o maşină, mai puţin de jumătate au apelat la Rabla, din imposibilitatea accesării acestui program. Fiind puţine tichete în piaţă, preţul lor a crescut şi e greu să le mai cumperi”, ne-a spus Mihai Lăduncă, responsabil marketing la Scorpion Focşani.


Trei tichete pentru o maşină nouă


Voucherele primite de la societăţile incluse în programul Rabla sunt  transmisibile. Există însă şi o problemă. Certificatul de distrugere nu se eliberează decît proprietarului care aduce maşina la casat. În baza acestui act, maşina poate fi radiată de la poliţie şi primărie. Programul Rabla se adresează atît persoanelor fizice, cît şi celor juridice, oferind persoanelor fizice posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou prin cumularea pînă la trei tichete valorice. Un tichet are valoarea de 3.800 lei, iar vrîncenii pot da maximum trei tichete, respectiv suma de 11.400 de lei la achiziţionarea unei maşini noi. Programul se adresează şi persoanelor juridice. Acestea au nevoie de aprobări speciale pentru a casa maşinile mai vechi de zece ani. Documentaţia se depune la mediu şi este analizată la Bucureşti. Aprobările se dau numai dacă se îndeplinesc anumite condiţii. Societatea trebuie să aibă certificat fiscal şi datoriile plătite. Peste 8.000 de autoturisme noi au fost cumpărate în prima sesiune a Programului Rabla 2012. Romanii a dus la casat aproape 26.000 de maşini mai vechi de zece ani, pentru a intra în posesia voucherelor, potrivit datelor furnizate de organizatorii programului. (Dan CHIRIAC)
Pe platforma web tv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări un material video despre acest subiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.