Ultima oră

"Monstrii” din laguna Statiei de epurare a Focsaniului: Vasilescu si-a facut crescatorie de crapi in apa de canalizare

Iulia Crețu
24 aug 2011 9337 vizualizări
In bazinele de la Statia de epurare din Mindresti, angajatii CUP cresc pesti pentru a demonstra ca apa din canalizare, dupa ce este curatata, poate sustine viata . Demonstratia inedita a fost facuta de angajatii CUP, care au pescuit crapi destul de mari, pe care ulterior i-au eliberat in "laguna".Retehnologizarea statiilor de epurare din orase va garanta reaparitia pestilor pe riurile din judet, dupa cum spun directorii CUP .In prezent, potrivit celor de la Agentia pentru Protectia Mediului, CUP SA este unul din marii poluatori ai riurilor din judet, cele mai mari probleme fiind la Odobesti, unde apele reziduale ajung in riul Milcov

 Laguna plina cu pesti si luciuri de apa pe care plutesc lebede si pescarusi. Nu este un peisaj de la malul Marii Negre, ci de la Statia de epurare a apelor uzate de la Mindresti, care apartine CUP SA Focsani. Pentru a demonstra ca tehnologiile folosite pentru decantarea si curatarea apelor uzate venite din canalizarea municipiului au ca rezultate o apa fara elemente toxice, prietenoasa cu mediul, angajatii CUP au populat laguna in urma cu un an de zile cu puiet de crap. Rezultatul s-a vazut in aceasta luna, cind tehnicienii regiei de apa canal au facut un pescuit demonstrativ, pentru a vedea ce s-a intimplat cu pestii. Intr-un filmulet realizat de CUP si postat pe Youtube, se poate vedea ca pescarii amatori prind crapi maricei, care i-ar face invidiosi pe amatorii de aruncat undita dupa capturi impresionante. „Performanta unica in epurarea apelor uzate menajere si industriale! O exceptionala inlaturare a numerosilor poluanti existenti sub forma de suspensii si in stare dizolvata din apa de canalizare, care asigura cresterea si inmultirea pestilor”, scrie utilizatorul de youtube, Mr Iorgulescu, nimeni altul decit directorul tehnic al CUP, Dan Iorgulescu. „A fost o surpriza si pentru noi. Un salariat de-al nostru, acum un an de zile, a varsat doua galeti de puiet de crap in balta sa vada daca mor, ori anul acesta am vazut ca maninca piine daca le arunci pe lac. Am chemat un coleg intr-o simbata sa incerce daca pica ceva la undita si in 10 minute a prins vreo 4-5 crapi mari, de aia oglinda”, ne-a declarat Dan Iorgulescu, directorul tehnic al CUP Focsani.

Monstrii din adincurile lagunei CUP au si un kilogram

Pescarii de la CUP povestesc ca nu au stat prea mult sa astepte prada, crapii tragind foarte repede, dar ca au intilnit si exemplare “nervoase”, care s-au zbatut si au scapat din cirligul unditei. De altfel, pestii capturati au fost eliberati inapoi in apa, scopul prinderii lor nefiind acela al transformarii crapilor in gratare si saramuri. De altfel, pestii nu sint tocmai pentru consumul uman, mediul lor fiind pina la urma o laguna cu ape menajere, filtrate. Adincimea apei din laguna este de un metru si in ea traieste si o specie de fitofag care are ca scop mentinerea vegetatiei sub control. „In primavara aceasta s-au si inmultit pestii, era plin de fite la mal. Acum, pasarile le-au imputinat si s-au desteptat si fitele care dispar la adincime. Am pus si 50 kg de fitofag, crap chinezesc, care nu trage la undita, dar care tine sub control vegetatia, sa nu se dezvolte excesiv pe mal. Am vazut pesti de un kilogram. Mi-e teama de suprapopulare, dar avem solutii si pentru acest lucru”, ne-a mai spus Iorgulescu.

„Cind vom face statiile de epurare, toate riurile vor reinvia”

Oficialii CUP SA spun ca Statia de epurare de la Focsani este unica in tara, modelul ei urmind a fi preluat si la viitoarele statii din judet. Dupa ce si acestea vor fi modernizate si retehnologizate, apa care va fi deversata in riurile din judet va fi de o calitate acceptata de normele in vigoare. Apa care va fi filtrata pe modelul Statiei de epurare de la Focsani va fi prietenoasa cu mediul si nu va mai polua, urmind a face posibila reaparitia faunei acvatice. Se stie de altfel ce „bombe” ecologice sint vechile statii din judet, dar si problemele de mediu pe care le avea si vechea statie de la Focsani, depasita tehnologic. Statia de epurare de la Mindresti a fost inaugurata in 2009, aceasta fiind proiectata de o firma austriaca, Ginzler, lucrarile cu fonduri europene fiind realizate de Hidroconstructia, firma care lucreaza cu cei de la CUP si pentru proiectele Vranceaqua din acest moment. „Se vede clar calitatea apei epurate pe care o scoate Statia de epurare a municipiului Focsani. Apa corespunde normelor in vigoare, prin analizele pe care le facem atit noi, cit si cei de la SGA. Aici s-au aciuiat pasari, avem si pesti, deci conditiile si calitatea apei sint elocvente”, ne-a declarat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. „Ne asteptam sa reinvie Putna, sa fie din nou pesti. Cind vom face statiile de epurare din judet, toate riurile vor reinvia, vom putea din nou sa pescuim pe ele”, a spus si directorul tehnologic, stiut fiind ca apa uzata este deversata in riurile care trec prin apropierea oraselor.


CUP SA – poluare pe riuri


La ora actuala, potrivit specialistilor de la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, care efectueaza periodic masuratori fizico-chimice asupra apelor de suprafata, cei de la CUP SA Focsani, inclusiv filialele sale de la Marasesti, Adjud si Panciu, se numara printre cei mai importanti poluatori ai riurilor care traverseaza judetul. Evacuarea apelor uzate afecteaza foarte mult calitatea apelor, iar in ultimii ani pestii au disparut din multe riuri, mai ales in zona de cimpie. Potrivit celor de la Agentia pentru Protectia Mediului, riul Putna s-a încadrat la ultimele masuratori în clasa a I a de calitate conform Ordinului 161/2006 în sectiunea de control Tulnici,  în clasa a II a de calitate în sectiunile de control Colacu, Podu Zamfirei si în clasa a III a de calitate în sectiunea de control Botîrlau. La rindul sau, riul Milcov, care preia din apele uzate de la Odobesti, este incadrat in clasa a III a de calitate. Fata de concentratiile maxime admise de Normativele si actele de reglementare existente s-au înregistrat depasiri la indicatorul amoniu la SC CUP – sucursala Oobesti în lunile ianuarie, aprilie, mai si iunie 2011, spun cei de la APM Vrancea. Probleme au si sucursalele CUP de la Panciu, care polueaza piriul Haulita, Adjud, care deverseaza in riul Trotus, si Marasesti, care afecteaza riul Siret din pricina apelor uzate. Masuratorile efectuate au aratat ca sucursalele CUP deverseaza in ape diferite reziduuri si substante toxice cum ar fi amoniu, azotati, azotiti sau resturi de detergenti. Tocmai de aceea este necesara o reabilitare completa a statiilor de epurare, in conformitate cu normativele europene asumate de tara noastra la momentul aderarii la UE. (Iulia CRETU)

Concursuri de pescuit sportiv la laguna

Pentru a populariza laguna cu peste si pasari salbatice, CUP are in plan organizarea pentru vara urmatoare a unui concurs de pescuit sportiv pentru copii, pentru a le arata impactul redus asupra mediului de la statia de epurare de la Mindresti. De altfel, oficialii CUP spun ca sint deschisi colaborarii cu profesorii si elevii din Focsani, in vederea asigurarii mediului natural pentru derularea lectiilor de geografie, ecologie si protectia mediului. „Probabil in cursul anului viitor, pe linga actiunea de popularizare a comportamentului ecologic, in sensul de a se vizita Statia de epurare si de a se vedea ce se intimpla cu apa uzata si copiii sa poata desfasura un concurs de pescuit sportiv”, a mai spus seful de la CUP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.