Home | Actualitatea | Dacă va câştiga Le Pen, Uniunea Europeană va înceta să existe

Dacă va câştiga Le Pen, Uniunea Europeană va înceta să existe

Publicat de 689 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Dacă va câştiga Le Pen, Uniunea Europeană va înceta să existe

Avertismentul aparţine unui oficial de la Bruxelles, care atrage atenţia că UE nu are un plan B în cazul unei victorii a candidatei de extremă-dreapta

Uniunea Europeană nu are niciun plan special dacă cei doi candidaţi anti-europeni de la alegerile prezidenţiale din Franţa - Marine Le Pen, de extremă-dreapta, şi Jean-Luc Melenchon, reprezentant al stângii radicale - vor ajunge în turul al doilea, au declarat diplomaţi, blocul comunitar mizând pe o victorie a candidatului de centru, Emmanuel Macron. Chiar şi fără un rezultat şoc la alegeri, Bruxellesul este îngrijorat că niciunul dintre candidaţii mainstream, în cazul unei victorii în al doilea tur, nu va putea relansa economia Franţei sau ajuta Germania să facă faţă necunoscutelor privind viitorul UE. În pofida atacurilor islamiste repetate din Franţa, economia este sursa unei îngrijorări majore pentru Bruxelles.
Diplomaţii spun că Franţa are nevoie de un lider care să modernizeze sectoarele extrem de centralizate ale economiei şi să se ocupe de rigida piaţă a muncii din Franţa, pentru a ajuta la a opri declinul ca putere economică în comparaţie cu Germania din ultimele două decenii.
Există îngrijorări că nici candidatul independent de centru Emmanuel Macron, lipsit de experienţă, şi nici fostul premier de centru-dreapta Francois Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul angajărilor fictive ale membrilor familiei sale, nu ar avea viziunea şi autoritatea de a aduce schimbarea. "Dacă Marine Le Pen va câştiga alegerile, Uniunea Europeană aşa cum o ştim va înceta să existe", a declarat un diplomat european de top, care a activat în trecut la Paris, despre preşedinta partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, care ameninţă să părăsească UE fără o renegociere rapidă. "Apoi trebuie să ne gândim la alte modele. Nu există un Plan B", a spus diplomatul.
Liderii din UE vor putea să analizeze orice posibilă surpriză la primul tur al alegerilor de duminică, ce se anunţă extrem de strâns, în cadrul summitului lor de la 29 aprilie dedicat pregătirilor pentru negocierile privind Brexit-ul. Însă diplomaţii consultaţi de Reuters insistă că nu există niciun plan dacă Le Pen şi Melenchon ar ajunge în turul al doilea de la 7 mai.

Francezii sunt asaltaţi de ştiri false, înainte de alegerile prezidenţiale

Alegătorii francezi sunt asaltaţi de ştiri false pe reţelele de socializare, înainte de alegerile prezidenţiale din ţară, chiar dacă numărul acestora nu este la fel de mare ca în timpul campaniei electorale din SUA, de anul trecut, arată un studiu al Universităţii Oxford.
Studiul publicat vineri oferă noi dovezi care susţin plângerile oficialilor din Franţa, Germania şi Statele Unite, potrivit cărora Rusia încearcă să se implice în politica altor ţări prin atacuri informatice. Cu numai câteva zile înainte ca Franţa să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, studiul afirmă că dezinformarea a reprezentat un sfert din linkurile politice distribuite pe Twitter în Franţa. Studiul a inclus atât materialele false, cât şi pe cele care includ opinii extremiste, “hiper-partizane” sau conspiraţioniste, cu raţionamente intenţionat greşite şi opinii prezentate drept fapte. “Alegătorii francezi distribuie informaţie de calitate mai bună decât mulţi alegători americani şi aproape la fel de multe ştiri şi informaţii de calitate ca utilizatorii germani”, se arată în studiul care utilizează date recente de pe Twitter şi de pe Facebook. Cea mai mare proporţie din postările automate din Franţa l-au vizat pe candidatul moderat Emmanuel Macron, care este favorit în sondaje, dar conturile automate au “generat, ocazional, trafic mare” şi privindu-l pe conservatorul Francois Fillon. Facebook a suspendat recent 30.000 de conturi automate suspecte în Franţa. O mare parte dintre acestea distribuiau propagandă politică şi se ocupau de dezinformare. Pe Twitter, unde conturile automate sunt permise, multe dintre cele care l-au promovat pe republicanul Donald Trump în campania de anul trecut s-au reorientat şi lansează teorii ale conspiraţiei şi opinii de extremă-dreapta.

Rusia se orientează spre Germania

“Un grup de susţinători ai campaniei lui Trump despre care credem că sunt bots (conturi automate – n.r.) şi de conturi din Rusia s-au orientat spre Germania”, a avertizat Clinton Watts, fost agent FBI şi consultant în Centrul pentru Securitate Informatică şi Internă în cadrul Universităţii George Washington. “Dacă ar trebui să fac o apreciere, aproximativ o treime dintre conturile de susţinători ai lui Trump încearcă în prezent să influenţeze alegerile germane”, a adăugat el.
Un alt studiu, publicat săptămâna aceasta de grupul privat de cercetare Bakamo, a arătat o proporţie similară de ştiri false versus ştiri reale pe reţelele de socializare din Franţa ca raportul cercetătorilor de la Oxford.
O mare parte dintre ştirile false au venit din surse care “au fost expuse influenţei ruse”, arată studiul Bakamo.Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail