Ultima oră

Mitul “olimpicilor romani” a picat testul PISA: Asia domină topul privind educaţia la nivel mondial

Ziarul de Vrancea
6 dec 2016 781 vizualizări
Elevii din Singapore sunt cei mai buni din lume la toate cele trei teste principale PISA: matematică, ştiinţe şi citire/lectură.Romania apare în a doua parte a clasamentului, cu rezultate sub medie la toate disciplinele

Ţările şi teritoriile asiatice, în frunte cu Singapore, au cea mai performantă educaţie la nivel mondial, relevă studiul PISA 2015, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi prezentat ieri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la stagnarea culturii ştiinţifice a elevilor de pe mapamond.
Studiul, extrem de apreciat de către factorii de decizie din întreaga lume, evaluează o dată la trei ani cunoştinţele şi competenţele elevilor de 15 ani, în ceea ce priveşte ştiinţele, matematica şi citire/lectură. Pentru actuala anchetă au fost suspuşi testelor PISA (Programme for International Student Assessment) 540.000 de elevi de 15 ani din 72 de ţări şi economii.
În ceea ce priveşte cultura ştiinţifică, care include cunoştinţe de fizică, ştiinţe, viaţa pe Pământ şi univers, precum şi noţiuni legate de abordări şi explicaţii ştiinţifice, pe primul loc se situează Singapore, urmat de Japonia, Estonia, Taipei, Finlanda, Macao, Canada, Vietnam, Hong Kong, oraşele Beijing şi Shanghai şi provinciile chineze Jiangsu şi Guangdong.
La categoria citire/lectură, care implică înţelegerea şi utilizarea textelor scrise, din nou primul loc revine statului Singapore, urmat de această dată de Hong Kong, Canada, Finlanda, Irlanda, Estonia, Coreea de Sud, Japonia, Norvegia, Macao, Noua Zeelandă şi Germania.
În ceea ce priveşte secţiunea de matematică, ce presupune "formularea, folosirea şi interpretarea matematicii în diferite contexte", clasamentul este dominat şi de această dată de state şi teritorii asiatice, în fruntea cărora se află Singapore, Hong Kong, Macao, Taipei, Japonia, oraşele Beijing şi Shanghai şi provinciile Jiangsu şi Guandong, Coreea de Sud, Elveţia şi Estonia.

Romania, sub Bulgaria şi Ungaria

În acest top, România s-a clasat pe locul 48, din 72 de ţări, sub Bulgaria şi Ungaria. Practic, elevii români au în continuare dificultăţi să citească şi să înţeleagă un text, iar la matematică nu pot rezolva decât exerciţii de bază.
Scorul României la ştiinţe, domeniul pe care s-a pus accent la ultimele testări, este de 435 faţă de scorul mediu al ţărilor OCED, 493, şi faţă de cel mai bun scor, cel al singaporezilor care a fost de 558. La partea de citire, România a acumulat 434 de puncte, iar la partea de Matematică 444 de puncte. Sub România s-au plasat Cipru, Moldova, Albania, Turcia.
Deşi sub media OCDE la toate cele trei principale domenii testate, performanţele elevilor din România s-au îmbunătăţit faţă de evaluările anterioare la ştiinţe şi matematică şi s-au menţinut la acelaşi nivel la secţiunea citire/lectură.
Aproximativ 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, arată un studiu recent al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. Deşi ştiu să citească, elevii nu reuşesc să înţeleagă textele, susţin experţii care atrag atenţia că aceasta este o consecinţă a faptului că programele şcolare sunt în continuare prea stufoase, elevii fiind obligaţi să memoreze informaţiile, nu să analizeze textele.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
penelopa, acum 2697 zile, 12 ore, 41 minute, 29 secunde
Sunt sgura ca acest articol este scris de un profesor analfabet functional !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.