Ultima oră

Criză a deşeurilor: gunoaiele din Vrancea nu mai sunt primite în alte judeţe

Ziarul de Vrancea
24 iul 2016 3119 vizualizări
Rampa de la Tecuci a anunţat că de la 1 august nu mai preia deşeurile din Vrancea u din cauza cantităţii prea mari de gunoi depozitul a ajuns aproape de capacitatea maximă, iar Garda de Mediu a interzis primirea deşeurilor din alte judeţe u şi alte rampe aflate în apropiere nu pot primi cantităţi mai mari de deşeuri u firmele de salubritate sunt în discuţii cu un depozit din Buzău, dar preţurile sunt aproape duble

O nouă criză a deşeurilor se anunţă Vrancea, deoarece firmele de salubritate nu vor mai avea unde duce gunoaiele din judeţ. La ora actuală, singura variantă şi cea mai avantajoasă în privinţa costurilor era rampa Rateş Tecuci. Reprezentanţii rampei au anunţat firmele din Vrancea că nu le va mai primi deşeurile de la 1 august. ”Toţi operatorii de salubritate au primit o adresă prin care au fost anunţaţi că rampa Rateş nu va mai primi deşeuri din Vrancea de la 1 august. Motivul este acela că rampa Rateş trebuie închisă în 2017 şi din cauza cantităţii mari de deşeuri din Vrancea a ajuns aproape de capacitatea maximă. Garda de Mediu le-a interzis să mai primească deşeuri din alte judeţe, pot primi doar din judeţul Galaţi”, ne-a spus reprezentantul unui operator de salubritate. Problema depozitării deşeurilor este una foarte delicată pentru Vrancea, după ce rampa de la Haret s-a înschis în octombrie 2015, din cauza neregulilor descoperite de Garda de Mediu Vrancea. Rampele de deşeuri de la Muchea, Brăila şi Râmnicu Sărat, jud. Buzău, au aceeaşi problemă cu cantităţile prea mari, în timp ce Bacăul a ”refuzat” de la bun început gunoaiele din Vrancea. În aceste condiţii, firmele de salubritate locale ar mai putea avea o variantă de la depozitul ecologic de la Gălbinaşi, din judeţul Buzău, dar nici aici nu este nimic sigur, mai ales că este nevoie de acordul oficialilor de la Mediu pentru preluarea unei cantităţi foarte mari de deşeuri.

Preţurile se pot dubla

În afară de găsirea unui nou depozit deşeuri pentru firmele de salubritate, intervine şi problema costurilor. Închiderea rampei de la Haret a dus la renegocierea contractului şi în multe cazuri s-a ajuns la creşterea costurilor sau au fost găsite alte soluţii pentru a le reduce. În cazul în care deşeurile ar fi transportate la Gălbinaşi se estimează aproape o dublare a costurilor, deoarece cheltuielile cu deşeurile sunt mai mari cu 30% - 40%, iar cele cu transportul la fel, din cauza distanţei mai mari. La rampa de la Tecuci, tariful pentru tona de deşeuri era de aproape 50 de lei. Chiar dacă se va găsi o soluţie, cu siguranţă vor fi costuri suplimentare şi se va ajunge iar la discuţii, negocieri şi probleme cu autorităţile locale din Vrancea, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.

Vrancea Curată trebuie să fie finalizat pană în decembrie

Între timp, proiectul Vrancea Curată se apropie de final, după cum au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea, iar deşeurile ar trebuie duse din nou la Haret, la noul depozit construit acolo. La fel cum se întâmplă la mai toate proiectele CJ, şi la Vrancea Curată sunt probleme, în afară de întârzierea foarte mare. Reprezentanţii CJ au arătat că sunt localităţi care au probleme cu documentele de cadastru pentru punctele de colectare a deşeurilor. De asemenea, sunt două comune care refuză să mai participe la acest proiect. în plus, există şi alte verificări ale modului cum se derulează acest proiect. Vrancea Curată trebuie finalizat până la 31 decembrie 2016, pentru ca CJ să nu ramburseze banii primiţi până acum în acest proiect, cu o valoare de peste 152 milioane lei. (Mihai BOICU)

Toma îi cere lui Oprişan să rezolve cu deşeurile

Primarul comunei Jariştea, Cătălin Toma, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că localităţile vrancene sunt în imposibilitatea de a găsi alternative pentru transportul gunoiului, mai ales că au primit refuzuri de la mai multe rampe din judeţele învecinate. Toma cere CJ şi lui Marian Oprişan să ia măsuri. “Toate primăriile care duc la Tecuci, de la 1 august, nu mai pot transporta gunoiul acolo. Vom purta negocieri, dar nu ştiu unde vom putea duce. Creşterea de tarife, pentru mutarea locului de depozitare, va fi suportată de cetăţean. Fac apel la CJ Vrancea să găsească soluţii”, a spus Toma. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.