Ultima oră

Listă minimă de dotări pentru punctele de recoltare a cerealelor

Dan Chiriac
17 iun 2016 1317 vizualizări
Pompierii militari se pregătesc de luni de foc în această vară şi le reamintesc fermierilor ce dotări trebuie să aibă la locul de muncă

După experienţa anilor trecuţi, în perioada campaniei agricole la cereale, creşte riscul de incendiu atât la culturi, cât şi la depozite. Pompierii atrag atenţia că astfel de evenimente pot avea consecinţe grave asupra vieţii, mediului înconjurător şi a bunurilor materiale. „Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, producătorii trebuie să-şi ia o serie de măsuri. Astfel, efectuarea de reparaţii şi revizii la maşinile agricole se va face înaintea începerii recoltării. Autovehiculele (camioane, remorci, autoturisme etc.) care participă la campania de recoltare (atât cele proprii cât şi cele închiriate) vor fi pregătite în mod special de către unităţile deţinătoare. Reparaţiile de durată şi întreţinerea maşinilor se vor face numai în afara lanurilor sau ariilor, la cel puţin 20 m de acestea. Micile depanări se pot face şi pe locul de muncă fără a se folosi surse de foc (reparaţiile care necesită folosirea aparatului de sudură se vor face cât mai departe de lanuri şi arii)”, spun pompierii de la ISU Vrancea. Pentru a se evita incendiile, pompierii spun că nu se admite fumatul şi focul deschis în lanuri, pe mirişti, pe combine, utilaje sau la distanţe mai mici de 100 de metri de punctele de seceriş, recoltă sau depozitare a produselor agricole. Conform legislaţiei în vigoare, paiele rezultate după seceriş vor fi evacuate în cel mult două zile, iar miriştea trebuie arată. „Se interzice cu desăvârşire arderea paielor sau altor resturi vegetale pe câmp. Este obligatorie dotarea punctelor de recoltare cu plug, cisterne cu apă şi o remorcă dotată cu următoarele accesorii: 5 lopeţi, 10 mături de nuiele, 5 coase, 5 furci şi 6 stingătoare tip P6. Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenţie la normele de apărare împotriva incendiilor şi se sancţionează cu amendă de la 500 până la 10.000 lei. Arderea miriştilor se va realiza doar cu respectarea OMAI 605 din 05.09.2008 pentru aprobarea dispoziţiilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale", mai atrag atenţia pompierii. (Dan CHIRIAC)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.