Ultima oră

Hawking susţine că găurile negre ar putea asigura energia planetei

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 857 vizualizări
Cu condiţia ca astfel de obiecte să existe, să aibă dimensiuni mici - de mărimea unui munte - şi să le putem transporta langă Terra

După ce ne-a pus în gardă cu privire la pericolul reprezentat de un eventual contact cu o civilizaţie extraterestră mai avansată, celebrul fizician britanic Stephen Hawking ne propune o variantă prin care să asigurăm necesarul de energie al întregii planete - aducerea unei mini-găuri negre pe orbita Pământului - soluţie care ar reprezenta un salt tehnologic exponenţial în viitor, conform Live Science.
Într-o conferinţă susţinută la 2 februarie, omul de ştiinţă britanic a susţinut că micile găuri negre, a căror masă nu o depăşeşte pe cea a unui munte, ar putea asigura întregul necesar de energie al planetei, cu câteva condiţii: să demonstrăm că astfel de mini-găuri negre există, să le depistăm şi să le aducem pe orbita terestră şi nu în ultimul rând să dispunem de tehnologia necesară pentru a le exploata în siguranţă. "Din punct de vedere tehnic această ideea nu este greşită, însă este adevărat că nu este foarte uşor de pus practică, cel puţin pentru următorii 10.000 de ani", a comentat Sabine Hossenfelder, fizician la Institutul Nordic pentru Fizică Teoretică (Nordic Institute for Theoretical Physics). "O gaură neagră cu masa unui munte ar furniza raze-X şi radiaţie gamma de aproximativ 10 milioane de megawaţi, suficient pentru a asigura nevoia de energie electrică a întregii planete", conform lui Hawking. "Desigur, însă, că nu ar fi uşor să exploatezi o asemenea sursă de energie. O astfel de mini-gaură neagră nu poate fi ţinută, spre exemplu, într-o centrală electrică pentru a-i valorifica potenţialul. Pur şi simplu ea ar cădea prin podea şi nu s-ar opri până nu ar ajunge în centrul Pământului", conform celebrului astrofizician.
Există însă şi o altă problemă, semnalată de Sabine Hossenfelder: deocamdată nimeni nu a descoperit vreo astfel de gaură neagră şi există şi motive întemeiate care ne fac să ne îndoim că astfel de structuri ar putea exista. Apoi, chiar dacă presupunem că aceste găuri negre miniaturale există şi că pot fi detectate, trimiterea unei sonde spaţiale în apropierea unui astfel de obiect, eventualul lui transport până pe orbita terestră şi exploatarea lor energetică ar fi un coşmar, dacă nu chiar o imposibilitate logistică pentru următoarele zeci de milenii, susţine Hossenfelder.
Tot teoretic, ar putea exista şi alte modalităţi prin care să ne asigurăm necesarul energetic prin exploatarea găurilor negre. "Am putea încerca să formăm găuri negre în alte dimensiuni ale continuului spaţiu-timp", conform lui Hawking. Desigur însă că aceste extra-dimensiuni ar putea să nu existe — cercetătorii care lucrează cu cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), din cadrul CERN, nu au găsit încă nicio dovadă a existenţei altor dimensiuni. Apoi, chiar dacă ar exista alte dimensiuni, nu înseamnă că energia unei găuri negre obţinute în laborator ar putea fi exploatată. Dacă acceleratorul de particule aparţinând CERN produce o micro-gaură neagră, acest obiect ar exista pentru un interval de timp infim, de ordinul 10 la puterea —23 secunde.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bibicu, acum 2996 zile, 16 ore, 15 minute, 57 secunde
ce cauta astia gauri negre pe aiurea? ele sunt in capatana oricarui psd-ist si simpatizant al lor. numa ca astia nu dau energie, adica bani, dupa zisele alora de care se face vorbire in articol, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.